Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

2018. október 12.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

A vakációt nem csupán az iskolások várják, hiszen mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra és pihenésre. Sőt mi több, egy új kutatás szerint akár egészségügyi panaszokat is okozhat, ha kihagyjuk a nyaralást.

Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

Eddig sem volt ajánlott az évi szabadság elmulasztása, hiszen nem csupán a pihenéstől fosztjuk meg magunkat, de a munkánkat is egyre nehezebben vagyunk képesek elvégezni, ami akár a teendőink minőségén is ronthat. A Psychosomatic Medicine című szaklapban megjelent kutatás továbbá komoly összefüggést talált a szabadság lemondása és egészségünk veszélyeztetése között, így végképp érdemes minél előbb megtervezni az éves pihenést.

A kutatás kilenc éven keresztül folyt, és 12.338 olyan fő nyaralási szokásait és egészségi állapotát vizsgálta, akiknél a szívkoszorúér-betegség kockázata állt fenn. A tanulmány befejeztével arra a következtetésre jutottak az orvosok, hogy azoknál a személyeknél, akik többet mentek nyaralni, csökkent a halálozások száma, továbbá jelentősen csökkent a szívkoszorúér-betegséghez köthető halálozás kockázata is. Ez fordítottan is igaznak bizonyult. Azok esetében, akik lemondtak a szabadságukról, nőtt a szívkoszorúér-betegséghez köthető halálozások veszélye.

Mit is tanulunk ebből? Mindig tartsuk szem előtt az egészségünket, és szánjunk időt magunkra, a pihenésre, a kikapcsolódásra, és természetesen a nyaralásra is. Abban az esetben se mondjunk le a vakációról, ha imádjuk a munkánkat, hiszen a lazítás nem csupán a szervezetünkre van pozitív hatással, de az elménkre is.

Ezért álmosodunk el evés után

Ezért álmosodunk el evés után

Jól ismerjük azt a bizonyos belebegő álmosságot, ami egy igazán jó ebéd elfogyasztását követi. Nos, kiderült, ez nem csak az embereket érinti, de számos állatfaj esetében is működésbe lép a ’kaja-kóma’. De mi is ez az álmosító biológiai reakció?

Tényleg létezik tavaszi fáradtság?

Tényleg létezik tavaszi fáradtság?

Biztosan hallottuk már a ’tavaszi fáradtság’ kifejezést. De miközben minden ébredezik és életre kel, mi miért érezzük ennek az ellenkezőjét? És ami még fontosabb: tehetünk valamit a jelenség ellen?

Tippek tavaszi fáradtság ellen

Tippek tavaszi fáradtság ellen

A hideg téli hetek után egyre inkább várjuk a tavaszt, azonban a napsütéses napok elérkeztével úrrá lesz rajtunk a tavaszi fáradtság. De az alábbi tippek segítenek, hogy fitten és energikusan köszöntsük a melegebb évszakot.

Jót tehet egészségünknek a túlóra?

Jót tehet az egészségünknek a túlóra?

A Wharton Egyetem kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy a munkamániának két fajtája létezik, a köztük lévő különbség pedig jelentős. Lássuk, hogy mi ez.

Így kezeljük a stresszt az ünnepi őrület alatt

Így kezeljük a stresszt az ünnepi őrület alatt

A legtöbb embernek a karácsony kedvenc ünnepe, hiszen ekkor minőségi időt tölthetünk a szeretteinkkel, pihenhetünk és jókat ehetünk. Ezeken kívül azonban rengeteg stresszel is jár az év ezen időszaka.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában

Kulcsszavak: , ,