Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

2018. október 12.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

A vakációt nem csupán az iskolások várják, hiszen mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra és pihenésre. Sőt mi több, egy új kutatás szerint akár egészségügyi panaszokat is okozhat, ha kihagyjuk a nyaralást.

Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

Eddig sem volt ajánlott az évi szabadság elmulasztása, hiszen nem csupán a pihenéstől fosztjuk meg magunkat, de a munkánkat is egyre nehezebben vagyunk képesek elvégezni, ami akár a teendőink minőségén is ronthat. A Psychosomatic Medicine című szaklapban megjelent kutatás továbbá komoly összefüggést talált a szabadság lemondása és egészségünk veszélyeztetése között, így végképp érdemes minél előbb megtervezni az éves pihenést.

A kutatás kilenc éven keresztül folyt, és 12.338 olyan fő nyaralási szokásait és egészségi állapotát vizsgálta, akiknél a szívkoszorúér-betegség kockázata állt fenn. A tanulmány befejeztével arra a következtetésre jutottak az orvosok, hogy azoknál a személyeknél, akik többet mentek nyaralni, csökkent a halálozások száma, továbbá jelentősen csökkent a szívkoszorúér-betegséghez köthető halálozás kockázata is. Ez fordítottan is igaznak bizonyult. Azok esetében, akik lemondtak a szabadságukról, nőtt a szívkoszorúér-betegséghez köthető halálozások veszélye.

Mit is tanulunk ebből? Mindig tartsuk szem előtt az egészségünket, és szánjunk időt magunkra, a pihenésre, a kikapcsolódásra, és természetesen a nyaralásra is. Abban az esetben se mondjunk le a vakációról, ha imádjuk a munkánkat, hiszen a lazítás nem csupán a szervezetünkre van pozitív hatással, de az elménkre is.

Ez történik a testünkkel, amikor pihenünk

Ez történik a testünkkel, amikor pihenünk

A mai világban egyre több stressz ér minket, így nagyon fontos, hogy szánjunk időt magunkra és a pihenésre, ami jótékony hatással van a szervezetünkre.

5 orvosi ok a folytonos fáradtságra

5 orvosi ok a folytonos fáradtságra

Egyszer a sok feladatra, máskor a hosszú munkaórákra fogjuk a múlni nem akaró fáradtságot, néha pedig csak azt gondoljuk ’most lustább időszakomat élem’. Azonban a folytonos fáradtság mögött állhat néhány komolyabb, egészségünket érintő dolog is.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában

Kulcsszavak: , ,