Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

2018. október 12.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

A vakációt nem csupán az iskolások várják, hiszen mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra és pihenésre. Sőt mi több, egy új kutatás szerint akár egészségügyi panaszokat is okozhat, ha kihagyjuk a nyaralást.

Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

Eddig sem volt ajánlott az évi szabadság elmulasztása, hiszen nem csupán a pihenéstől fosztjuk meg magunkat, de a munkánkat is egyre nehezebben vagyunk képesek elvégezni, ami akár a teendőink minőségén is ronthat. A Psychosomatic Medicine című szaklapban megjelent kutatás továbbá komoly összefüggést talált a szabadság lemondása és egészségünk veszélyeztetése között, így végképp érdemes minél előbb megtervezni az éves pihenést.

A kutatás kilenc éven keresztül folyt, és 12.338 olyan fő nyaralási szokásait és egészségi állapotát vizsgálta, akiknél a szívkoszorúér-betegség kockázata állt fenn. A tanulmány befejeztével arra a következtetésre jutottak az orvosok, hogy azoknál a személyeknél, akik többet mentek nyaralni, csökkent a halálozások száma, továbbá jelentősen csökkent a szívkoszorúér-betegséghez köthető halálozás kockázata is. Ez fordítottan is igaznak bizonyult. Azok esetében, akik lemondtak a szabadságukról, nőtt a szívkoszorúér-betegséghez köthető halálozások veszélye.

Mit is tanulunk ebből? Mindig tartsuk szem előtt az egészségünket, és szánjunk időt magunkra, a pihenésre, a kikapcsolódásra, és természetesen a nyaralásra is. Abban az esetben se mondjunk le a vakációról, ha imádjuk a munkánkat, hiszen a lazítás nem csupán a szervezetünkre van pozitív hatással, de az elménkre is.

7 egyszerű szokás a meghitt ünnepekért

7 egyszerű szokás a meghitt ünnepekért

Az ünnepi időszakra az öröm és meghitt hangulat mellett a stressz és a feszültség is jellemző. Íme, pár tipp, hogyan kezeljük a helyzetet, hogy minél nyugodtabban teljen a szeretet ünnepe.

7 dolog, ami minden nap kötelező – karácsonykor is

7 dolog, ami minden nap kötelező – karácsonykor is

A karácsony a szeretet ünnepe, ennek ellenére sok stressz előzi meg. Ilyenkor annyi feladat zúdul ránk, hogy kevesebb időt szánunk magunkra. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy ne őrüljünk meg teljesen, közben pedig egészségünkért is tegyünk.

Ez történik a testünkkel, amikor pihenünk

Ez történik a testünkkel, amikor pihenünk

A mai világban egyre több stressz ér minket, így nagyon fontos, hogy szánjunk időt magunkra és a pihenésre, ami jótékony hatással van a szervezetünkre.

5 orvosi ok a folytonos fáradtságra

5 orvosi ok a folytonos fáradtságra

Egyszer a sok feladatra, máskor a hosszú munkaórákra fogjuk a múlni nem akaró fáradtságot, néha pedig csak azt gondoljuk ’most lustább időszakomat élem’. Azonban a folytonos fáradtság mögött állhat néhány komolyabb, egészségünket érintő dolog is.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában

Kulcsszavak: , ,