Erősítse immunrendszerét

Erősítse immunrendszerét

Mi Szabóné dr. Fűz Magdolna gyógyszerésztől kértünk tanácsokat.

Az emberi szervezet rendkívül bonyolult, működése részben tőlünk független, de mi magunk is sokat tehetünk egészségünk megóvásáért, különösen járványos időszakokban, azzal, ha a védekező rendszerünket megerősítjük. Ezt három ponton tehetjük meg. A kórokozók gyakran a szájon, orron át kerülnek a szervezetbe, ezért fontos az ép nyálkahártya. Védelme és regenerálódása érdekében tanácsos sok folyadékot, langyos teát inni télvíz idején. Az emelt mennyiségű folyadék beviteléhez készítsenek gyógyteákat – kamillát, hársvirágot, bodzát. Bizonyos gyógynövények, mint például a kasvirág, a megfázás, influenza megelőzésére is használható.

A langyos teába tehető méz, ami baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású, de a már kaphatóak védelmet adó szopogató pasztillák is, melyek bevonják a nyálkahártyát és védőréteget képeznek – kezdi a gyógyszerésznő. – A másik dolog, amiről nem szabad megfeledkezni, a bélrendszer jótékony baktériumainak védelme. Ezek a bél belső falán egyfajta burkot képeznek, és ha ez a burok sérül, könnyebben előfordulhatnak megbetegedések. A sok finomított élelmiszer, a sok hús fogyasztása, a kevés rostbevitel is okozhat megborulást, ezért javaslom a probiotikumok fogyasztását, az egyensúly fenntartására – mondja dr. Fűz Magdolna. A gyógyszerésznő szerint nélkülözhetetlen a szervezet vitaminraktárainak feltöltése, a C- és D-vitaminok bevitele. A téli hónapokban sokkal kevesebb a napsütés, és kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, így hiány léphet föl ezekből a vitaminokból influenzajárványok idején. Javasolja a szakember, hogy egyen mindenki naponta almát, narancsot, citromot vagy grapefruitot. –

Kevesen gondolnak arra, hogy a bőrünknek is óriási szerepe van a védekezésben. A hidegtől kiszáradt repedezett bőrön könnyebben megtelepszenek a kórokozók. Érdemes zsíros egyben hidratáló kézkrémeket és kesztyűt használni a bőr védelmében. Ilyenkor a réteges öltözködésnek is nagy a szerepe, javasolt a pamut alsónemű és zokni viselése, így elkerülhető a gombák megtelepedése – véli Fűz doktornő. Azt, hogy az immunrendszer ellensége a stressz, a tudósok már régen bebizonyították. A szakemberek szerint ezért van nagy szerepe a szervezet védekező mechanizmusának tökéletes működésében a mentális egészségnek, a belső békének. Ezt adja a rendszeres, örömteli mozgás, séta, a jó levegő, a pozitív gondolkodás, no és a játék, a társaságban töltött órák, a tánc, ami napjainkban lassan kiszorul az emberek életéből.

Fölhívnám még a figyelmet a járványos időszakban történő párásításra, párologtatásra. Ehhez javaslom a száz százalékos tisztaságú  citrom, eukaliptusz, fahéj, kakukkfű, vagy teafa illóolajokat, melyekből akár illóolaj keverék is készíthető. Ezek nemcsak a levegőt fertőtlenítik, de a légutak tisztítására , hurutoldásra is kiválóak – mondja Szabóné dr. Fűz Magdolna az Üllői úti BENU gyógyszertár vezetője.  

2020. június 11.

Kiemelt ajánlatunk