Érfalerősítő készítmények

2013. augusztus 21.

Kapcsolódó tünetek:

visszér, duzzadt láb

Vannak olyan állapotok, melyek hatására az érfalak szerkezet gyengébb az átlagosnál.

Az emberi test érhálózata egyszerre bonyolult, és mégis roppant egyszerű felépítésű: a szívből kilépő nagy erek az artériák, melyek folyamatosan oszladozva gyakorlatilag egészen a sejtek szintjéig futnak, folyamatosan vékonyodva persze. Egy bizonyos ponton túl már nem artériáknak, hanem kapillárisoknak hívjuk őket, ami nem csupán egy nevezéktani megoldás: azt is jelzi, hogy az érfal szerkezete megváltozott, már nem csupán a transzport, hanem a szállított anyagok érpályából történő ki- és belépése is megtörténik.

A kapillárisok fokozatosan összeszedődnek egyre nagyobb erekké, melyek a szív felé hivatottak szállítani az elhasznált, oxigénben és tápanyagban szegény vért. Ezeket az ereket nevezzük vénáknak, és igen: ismét változik az erek falszerkezete. Hasonlítanak ugyan az artériákéhoz, de sokkal-sokkal kevésbé rugalmasak, viszont hozzájuk képest igencsak tágulékonyak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Lioton 1000 NE/g gél 100g

    Lioton 1000 NE/g gél 100g

    <p>Visszérbetegség tüneteinek enyhítésére, szövődmények kezelésére, baleseti sérülések következtében kialakult véraláfutás, zúzódás és duzzanat kezelésére alkalmazható gél.<br />A Lioton hatóanyaga a heparin (heparin-nátrium formájában). </p>

    4 379 Ft helyett:3 899 Ft

Érrendszerünket károsító tényezők

erf301

Vannak olyan örökletes állapotok, melyek hatására az érfalak szerkezet gyengébb az átlagosnál. Ezek az emberek jól ismerik például a vérvétel kapcsán kialakuló hatalmas kék foltokat karjukon, de akár egy enyhébb koccanásnál is bevérzések keletkezhetnek bőrükön. (Ami nem ugyanaz, mint a vérzékenységben szenvedő betegeknél, akiknél maga a véralvadási folyamat szenved zavart; de különbözik a vérlemezkéket érintő megbetegedésektől is.)

Bizonyos vírusfertőzések, sőt, autoimmun kórképek is okozhatják az érfalak károsodását, ami klinikailag bőrvérzésben, értágulatban, érfali gyulladásban nyilvánulhat meg.

Sokak életét nehezítik meg a hajszálerek, vagy a kisebb erek gyengesége miatt kialakuló panaszok: gyakori orrvérzés, seprűvénák a bőrön. Egy speciális forma az ún. haemangioma: születéskor a kisbaba testén sokszor elődomborodó, piros-vöröses kisebb-nagyobb csomó. Ez az „érgubanc” az évek előrehaladtával rendszerint fokozatosan elhalványodik, el is tűnhet. Kezelni (pl. lézer, vagy speciálisan az erekbe fecskendezett vegyülettel) csak azokat kell, amelyekből bő vérzés indulhat.

A visszértágulatot szinte mindenki ismeri: rendszerint az alsó végtagokon felfelé futó vénák falának gyengesége miatt kialakuló tágulatok: Veszélyük abban rejlik, hogy bármikor begyulladhatnak, s ilyenkor nem ritka bennük a vérrögképződés sem.

Van megoldás

A károsító tényezők közül nagyon sok megelőzhető: helyes étrenddel (gyümölcs- és zöldségfélék, bizonyos gyógynövények rendszeres fogyasztása), rendszeres testmozgással, dohányzás elhagyásával, optimális testtömeg kialakításával. Köztudott, hogy a vitaminok közül a C-vitamin különösen fontos az érfalak épségének fenntartásában. (Hiánya esetén jelentkezik a skorbut, melynek egyik első tünete a fogínyből szivárgó vérzés). Gyógyszerészünk sokat segíthet a megfelelő készítmény kiválasztásában, és adagolásának ütemezésében.

A visszerekre számos, vény nélkül is kapható kenőcs állagú termék kapható, melyek jelentős mértékben enyhíthetik a fájdalmas tüneteket. Alkalmazásuk előtt azonban mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, az esetleges szövődmények elkerülése végett.