Epilepsziás rohamot lát? Ezt tegye!

Epilepsziás rohamot lát? Ezt tegye!
Egy laikus számára az epilepsziás roham ijesztő lehet: a beteg rángatózik, a szája habzik. Roham után percekig eszméletlen lehet, és ha felébredt, akkor is zavart, nem tudja, hol van. Az epilepsziás rohamnak több formája van, de leggyakrabban két típusa fordul elő, az egyik a görcsös epilepszia, amelynek jellegzetes tünete, hogy a beteg elesik, a teste megmerevedik, izmai rángatóznak és a légzése felületessé válik. Nem görcsös epilepsziás roham esetén a beteg üresen bámul, nem felel, a mozgása céltalan és esetlen. Mindkét típusú roham általában néhány percig tart és utána a beteg még hosszabb ideig zavart lehet, pihenésre, alvásra van szüksége.

Ha epilepsziás rohamot lát, a következőket tegye:

  1. Amennyire képes rá, maradjon nyugodt és engedje, hogy a görcs természetesen folyjon le!
  2. Előzze meg a sérüléseket! Ha szükséges, akkor fektesse le a beteget a földre, és távolítson el a közeléből minden szilárd és éles tárgyat, amivel megsérthetné magát.
  3. Lazítson fel minden ruhadarabot a nyaka körül!
  4. Bármennyire is rángatózik, nem szabad lekötözni! A rángásokban, görcsökben ugyanis iszonyatos erő van, ami könnyen izomszakadáshoz, csonttöréshez vezethet, ha lefogja.Ne tegyen semmit a szájába, mert az fulladást okozhat!
  5. Óvatosan fordítsa a beteget stabil oldalfekvésbe azért, hogy a nyála és más folyadékok kifolyhassanak, és így a légutak nyitva maradjanak!
  6. Amikor a görcsök elmúltak, beszéljen a beteghez, magyarázza el, hol van, mi történt vele! Maradjon a beteggel addig, amíg ismét visszanyeri teljes eszméletét.

Mikor hívjon mentőt?

- Ha a görcsös roham tovább tart 5 percnél - Ha a rendszeres légzés és/vagy az eszmélet nem tér vissza a roham befejezése után - Ha a roham megismétlődik azelőt, mielőtt a beteg teljesen felépült volna az előző rohamból - Ha a roham utáni zavarodottság tovább tart mint 1 óra - Ha a roham a vízben történt - Ha a betegnek ez az első rohama az életében, vagy a beteg megsérült, vagy terhes, vagy cukorbetegségben szenved.
2017. március 31.

Kiemelt ajánlatunk