Energiaegyensúly

2014. július 8.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

Szükségünk van a megfelelő mennyiségű energiára. De mennyire is pontosan?

Testünk egészséges működéséhez arra van szükség, hogy megfelelő mennyiségű energiával lássuk el, amelyet szervezetünk annak fenntartásához és működéséhez hasznosíthat. Ez az energia a táplálékok formájában elfogyasztott tápanyagokból (szénhidrát, zsír, fehérje) származik. Energiaszükségletünk több tényezőtől is függ, például az alapanyagcserénktől, az életkorunktól, a nemünktől, az egészségi állapotunktól, az életkörülményeinktől, a fizikai aktivitásunktól, valamint az alvással töltött órák számától. Az egyéni energiaszükségletünk kiszámolható testünk néhány adatából (pl. testtömeg), valamint életviteli és étkezési szokásainkból.

Energiaszükséglet

Akkor van egyensúlyban szervezetünk energiaszintje, ha a fizikai aktivitással, vagyis mozgással és munkával leadott energia mennyisége közel akkora, mint az élelmiszerekkel és italokkal elfogyasztott energiamennyiség. A megfelelő mennyiségben bevitt és felhasznált energia fedezi a szükségleteinket, vagyis nem raktározódik el zsírpárnák formájában, hanem teljes mértékben elégetésre kerül. Ezáltal nem növekszik, és nem is csökken a testtömegünk, valamint a testzsírunk mennyisége sem. Energiaszükségletünket úgy számíthatjuk ki, ha ismerjük az alapanyagcserénket, és az egy nap alatt elvégzett fizikai tevékenységek által leadott energia mennyiségét.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Actival Energia filmtabletta 90x

    Actival Energia filmtabletta 90x

    <p><span>Komplex étrend-kiegészítő multivitamin ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, ginzenggel és L-karnitinnel. Amikor jelentős fizikai és szellemi igénybevételnek vagyunk kitéve a munkahelyen, egyetemen vagy otthon, még fokozottabban oda kell figyelnünk szervezetünk tápanyagellátására.</span> </p>

    6 799 Ft

Mozogni kell

afoygi301Az alapanyagcsere megmutatja azt az energiamennyiséget, amelyet testünk a létfontosságú szerveink (ilyen például az agyunk, a szívünk) működtetéséhez használ fel nyugalmi állapotban. Az össz-energiaszükségletünk körülbelül 60-70%-át adja az alapanyagcserénk, 20-30% kell a fizikai aktivitáshoz, valamint 10% szükséges a táplálkozásunk során keletkező hőtermeléshez. Az energiaegyensúly könnyen felborulhat, ha nem figyelünk oda a bevitt és leadott kalória mennyiségére. Amennyiben nagyobb mennyiségű, és magasabb kalóriatartalmú ételt és/vagy italt fogyasztunk, viszont kevesebbet mozgunk (nemcsak sportolás, hanem hétköznapi tevékenységek is), akkor testünk raktározó folyamatokat indít be, emelkedni fog a testtömegünk, pozitív energiamérleg alakul ki.

Ha viszont a szükséges energiamennyiségnél kevesebbet veszünk magunkhoz, és mellé fokozottabb fizikai aktivitás is társul, akkor felhasználódik az elraktározott tápanyag, azért, hogy az anyagcsere biztosított legyen. Ezáltal csökkenni kezd a testtömegünk, negatív energiamérleg jelentkezik. Ahhoz, hogy az esetleges túlsúlytól megszabaduljunk, fontos megállapítani az energiaegyensúlyt, és megcélozni az optimálisan elérhető testtömeget. Nem ajánlott csak az étkezések számát, vagy az ételek mennyiségét korlátozni, hiszen így veszélyeztethetjük szervezetünk egészséges működését. Megfelelő testmozgásnak is kell mellé társulnia, a kívánt eredmény csak ebben az esetben lesz szemmel látható, és hosszú távon is egészségesen fenntartható.