Emésztési problémák? Betegségek? Ez lehet az oka!

2016. szeptember 1.

Amit a prebiotikumokról és probiotikumokról feltétlenül tudni kell!

Emésztési problémák? Betegségek? Ez lehet az oka!

Jó és rossz baktériumok

A testünkben, szervezetünkkel szimbiózisban élő baktériumokat, gombákat, mikroorganizmusokat együttesen mikrobiomnak nevezzük. Némelyek minden emberben előfordulnak, míg mások csak egy-egy személyre jellemzők. A beleinkben csaknem 1000 mikrobafaj lakik, melyek egy része barátságos, de akadnak közöttük kevésbé ártalmatlanok, mint az E. coli vagy a calicivírus. Ha szeretnénk egészségesek maradni, nagyon fontos, hogy a hasznos egyedeket támogassuk, hiszen a jó baktériumok kiszorítják a rosszakat, elfoglalják előlük a teret.

A bélmikrobiom működését a környezeti hatások és a táplálkozás jelentősen befolyásolják. A szükségtelen antibiotikum szedéssel illetve az antibiotikummal kezelt állatok húsával, tejtermékekkel, trágyamaradványokat tartalmazó zöldségekkel, gyümölcsökkel károsítjuk a bélflórát. A regenerálódást elősegíthetjük élőflórás baktériumokat tartalmazó joghurt, kefír fogyasztásával és probiotikum szedésével.

Emésztési problémák? Betegségek? Ez lehet az oka!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mik azok a prebiotikumok?

A bélrendszer egészségét főként a bélflóra állapota, a bennünk élő jó és rossz baktériumok aránya határozza meg. Míg a probiotikumokkal jó baktériumokat vihetünk a szervezetünkbe, a prebiotikumok olyan természetes élelmiszer-összetevők, amelyek a vastagbélbe jutva elősegítik a hasznos baktériumok szaporodását. A vízben oldódó rostok a bélcsatornán áthaladva számos kedvező hatást fejtenek ki. A gondoskodásért cserébe béllakóink K- és B-vitamint, valamint zsírsavakat termelnek, ásványi anyagokhoz, vashoz, kalciumhoz, magnéziumhoz juttatják szervezetünket, erősítik immunrendszerünket, sőt a káros koleszterin szintjét is csökkentik.

Természetes prebiotikum források: gyökérzöldségek, hagymafélék, banán, spárga, olajos magvak, zabpehely, zabkorpa

Őrizzük meg bélflóránk egészségét!

Manapság alig akad olyan ember, akinek ne lenne valamilyen emésztési problémája. A bélgyulladások nagy része a bélflóra egyensúlyának normalizálásával megszűnhet, de az emésztési zavarokon túl is számos betegség hozható kapcsolatba a bélflórával. Bőrünk állapota, a cukorbetegség, a fáradékonyság, a depresszió, csontritkulás is lehet a rossz anyagcsere következménye. Ráadásul bélrendszerünk állapota a hízás-fogyás folyamatát is befolyásolja. Ha sokat betegeskedünk, nem jó az emésztésünk, érdemes szakemberhez fordulni és kivizsgáltatni magunkat, de probiotikum szedésével – a mai készítmények többsége prebiotikumot is tartalmaz-  és prebiotikum tartalmú ételek fogyasztásával máris sokat tettünk egészségünk megóvásáért.

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

A hirtelen fellépő felső hasi fájdalom a hasnyálmirigy gyulladás egyik legismertebb tünete. Ez a betegség nem megfelelő kezelés esetén akár halálos is lehet. Alábbiakban közelebbről bemutatjuk ennek a kórképnek a lehetséges szövődményeit és veszélyeit.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

5 tipp puffadás ellen

5 tipp puffadás ellen

Fiatal vagy idős, férfi vagy nő, a puffadás kellemetlen érzését mindannyian tapasztaltuk már életünk során. A fokozott gázképződés számos tényező miatt kialakulhat. Mutatunk 5 tippet, amelyekkel elkerülhetjük a kényelmetlenségeket.

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladás heveny és krónikus formája is komoly fájdalommal járó, súlyos betegség. A mielőbbi diagnózis érdekében bemutatjuk a betegség legjellemzőbb tüneteit.