Elsősegély cukorbetegeknek

Elsősegély cukorbetegeknek

Egészségtelen életmódunk miatt a cukorbetegség / diabétesz népbetegségnek számít, tíz éven belül várhatóan a lakosság 10 százaléka érintett lesz. A megelőzés, illetve a betegség során szükségessé váló sürgősségi ellátás ismerete kulcsfontosságú!

Mi a cukorbetegség?

Hazánkban jelenleg közel 600 ezer cukorbeteg él, számuk évről évre emelkedik. A tudományos nevén Diabetes mellitusnak nevezett betegségnek több típusa ismert, a betegek döntő többsége azonban az 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben szenved. Az 1-es típusú, más néven inzulinfüggő cukorbetegség általában már gyermekkorban kialakul, egy olyan autoimmun betegség, melynek során immunrendszerünk elpusztítja a vércukorszint szabályozásáért felelős hormontermelő szerv (Langerhans-féle szigetek) sejtjeit, így többek közt az inzulintermelés csökken vagy megszűnik. A 2-es típusú cukorbetegség általában felnőtt korban alakul ki, kialakulásában fontos szerepe van az elhízásnak és a helytelen életmódnak (mozgásszegény, egészségtelen táplálkozás). Ez utóbbi csoportba tartozik a betegek több mint 80 százaléka.

Milyen váratlan helyzetek alakulhatnak ki a cukorbetegeknél?

A vércukorszint szabályozását több hormon végzi, ezek egy része növeli, míg másik része csökkenti azt. A vércukorszint-csökkentő hormonok közül azonban az inzuliné a legmarkánsabb szerep, cukorbetegség esetén azonban pont az inzulin mennyisége csökken jelentősen, nem csoda, hogy a vércukorszint szabályozása súlyos zavart szenved. Két lehetőség kínálkozik, a vércukorszint emelkedése (hiperglikémia), illetve csökkenés (hipoglikémia). Míg előbbi eset lassan, fokozatosan alakul ki, akut ellátást ritkán igényel, addig a hipoglikémia néhány perc alatt kialakulhat, veszélybe sodorva a beteg életét.

Magas vércukorszint (hiperglikémia) ellátása

Az inzulin hiánya miatt a vér glükóz, azaz szőlőcukorszintje (egyszerűbben vércukorszint) megemelkedik. Jellegzetes tünetek:

  • szomjúságérzés,
  • gyakori vizelés,
  • hányinger, hányás,
  • gyomorfájdalom,
  • szapora pulzus.

A tünetek fokozatosan alakulnak ki több óra, akár pár nap alatt. Ha ismert cukorbetegről van szó, emeljük az inzulinadagot és konzultáljunk a szakorvossal! Ha a cukorbetegséget még nem diagnosztizálták, forduljunk orvoshoz! Fenti tünetek más betegségre is utalhatnak!

Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) ellátása

Ismert cukorbetegeknél akkor alakul ki alacsony vércukorszint, ha szokásos inzulinadagjukat megkapták, azonban elmulasztották a megfelelő mennyiségű étkezést, vagy túl nagy fizikai igénybevételük volt. Ilyenkor a beadott inzulin jelentősen csökkentheti a vér glükózszintjét, diabétesz kóma alakulhat ki. Tünetek:

  • fáradtságérzés,
  • éhségérzet,
  • idegesség, nyugtalanság, ingerlékenység,
  • remegés,
  • hányinger, hányás,
  • izzadás,
  • koordinálatlan mozgás,
  • zavart beszéd.

Teendők: Ha a bajba jutott még tudatánál van, etessünk, itassunk vele cukros ételt, folyadékot! Sokan furcsálják, hogy a cukorbeteggel miért cukrosat itatunk. Nos, fentebb kifejtettük, hogy a problémát a vércukorszint hirtelen csökkenése okozza.

Ha a sérült zavart, eszméletlen, etetés és/vagy itatás során fennáll a félrenyelés esélye, ne etessük, itassuk! Hívjunk mielőbb mentőt! A mentők kiérkezéséig biztosítsunk szabad légutakat stabil oldalfektetéssel, szükség esetén óvjuk a kihűléstől!

2013. október 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink