Ebcsont beforr, s ha mégse…? Gyors és szakszerű sebkezelés gyermekeknél

2017. július 20.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

Nyáron szinte elkerülhetetlen a kicsiknél, hogy a fedetlen bőrfelületeket kisebb-nagyobb sérülés ne érje, sebek, horzsolások formájában. A nyári hónapok ugyanis a felhőtlen szaladgálások, kerékpározások és az önfeledt szabadtéri játékok időszaka. Ha felületi, horzsolt sebről van szó, lássuk el minél előbb. Mutatjuk, hogyan!

 

1. Először alaposan ki kell tisztítani a sebet és a környékét, hogy a szennyeződéseket (homok, föld, kavics) és az esetleges kórokozókat eltávolítsuk. Ezt legjobban tiszta, folyó vízzel tudjuk megtenni. Gyermeknél ez bizony nem kis vállalkozás, mert a víz csípheti a fájdalmas sebet, ami heves ellenállást vált ki csemeténkből.

2. Ezután jöhet a fertőtlenítés. Minden sérülés, seb kaput jelent a kórokozók számára, melyen keresztül a szervezetbe juthatnak, így a sebek ellátásában a fertőtlenítés igen komoly hangsúlyt kap. Olyan, lehetőleg folyékony, színtelen, sebgyógyulást is elősegítő fertőtlenítőszert válasszunk, mely széles antimikrobiális hatásspektrummal és gyors behatási idővel rendelkezik. A seb fajtájától függően gyógyszerész segítségével válasszuk ki a számunkra legalkalmasabb készítményt a patikában, s ebből mindig tartsunk otthon házi patikánkban. a fertőtlenítő folyadékkal mind a sebet, mind a környékét jó alaposan kenjük be! Fertőtlenítőként kenőcsöt friss sebre soha ne tegyünk, ahogyan hintőport sem ! Semmilyen olyan anyagot (például vattát) ne használjunk tisztítás és fertőtlenítés folyamán, ami szálakat, szöszmöszt hagy maga után.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Bepanthen Plus krém 30g

  Bepanthen Plus krém 30g

  <p>A Bepanthen Plus krém segíti a szebb és gyorsabb sebgyógyulást, antiszeptikus hatóanyaga pedig fertőtleníti a sebet. A Bepanthen Plus krém vény nélkül kapható gyógyszer.</p>

  1 999 Ft helyett:1 699 Ft

3. Sebkötözés: tisztítást és fertőtlenítést követően steril gézlappal fedjük le a sebet, kötözzük be ! A sérülés fajtájától, méretétől, gyermekünk aktivitásától függően azt naponta 1-3 alkalommal  cseréljük , természetesen az egész procedúrát ismételve. Kisebb sérülések esetében a sebtapasz is jó megoldás .

4. Ezután nincs más dolgunk, mint sok-sok szülői gyógypuszival elősegíteni és gyorsítani a harci sérülések gyógyulását.

5. Égési sebeknél az első és legfontosabb feladatunk a seb hűtése hideg folyóvízzel. Ez nem csak az égés károsító hatásának és a szervezet folyadékvesztésének csökkentésében, de a fájdalom mérséklésében is segít. Ha nagy bőrfelület égett meg, sürgősen meg kell mutatni orvosnak.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz:

 • szúrt, vágott, mély, nagy felületű, csillapíthatatlan vérzéssel kísért sebek esetében
 • ha a korábbi seb körül fájdalmas, vörös duzzanat keletkezik, az ugyanis fertőzés jele lehet.
 • állat és ember okozta harapásnál (akár az otthoni hörcsög esetében is), hiszen a nyál rengeteg kórokozót tartalmaz. Állati harapásnál előny, ha oltási könyvet is magunkkal viszünk az orvoshoz, aki megítéli majd, szükség van-e veszettség elleni oltásra.
  Karácsonyi házi patika

  Karácsonyi házi patika

  Karácsonykor is felütheti a fejét betegség, gyomorrontás, vagy sérülés, amit időben kezelni kell. Ezeket a termékeket érdemes a házi patikában összegyűjteni ilyenkorra.

  Megvágta magát egy papírral? Ezért fáj ennyire!

  Megvágta magát egy papírral? Ezért fáj ennyire!

  Valószínűleg nincs olyan ember, aki élete során ne tapasztalta volna meg azt a fájdalmat, ami akkor önti el a testünket, ha megvágjuk magunkat egy darab papírral. De mivel magyarázható az, hogy egy ilyen ártalmatlan dolog ilyen kínt okoz?

  Korszerű és helyes sebkezelés

  Korszerű és helyes sebkezelés

  Bár életében szinte mindenki részt vett egy-két elsősegély órán, sokan nem emlékeznek már a helyes sebkezelés folyamatára vagy a vérzés elállításának módjára. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a korszerű sebkezelésről.

  Kötelező oltások 0-6 éves korig

  Kötelező oltások 0-6 éves korig

  Nem tudja, mikor, melyik oltást adják, illetve kellene beadni gyermekének? Összegyűjtöttük! Íme a kötelező oltások 0-6 éves korig!

  Vérző beteg ellátása otthon

  Vérző beteg ellátása otthon

  Otthon is bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb horzsolások, vágások és más sérülések, melyek jobb esetben csak gyengébb felszíni, máskor erősebb vérzéssel járnak. Bármilyen súlyos legyen is a vérzés, mindenképp csillapítani kell azért, hogy a nagyobb vérveszteséget elkerüljük. De hogyan lehet ehhez szakszerűen hozzálátni otthoni körülmények között?

  Összes cikk Életmód témában