Ebcsont beforr, s ha mégse…? Gyors és szakszerű sebkezelés gyermekeknél

2017. július 20.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

Nyáron szinte elkerülhetetlen a kicsiknél, hogy a fedetlen bőrfelületeket kisebb-nagyobb sérülés ne érje, sebek, horzsolások formájában. A nyári hónapok ugyanis a felhőtlen szaladgálások, kerékpározások és az önfeledt szabadtéri játékok időszaka. Ha felületi, horzsolt sebről van szó, lássuk el minél előbb. Mutatjuk, hogyan!

 

1. Először alaposan ki kell tisztítani a sebet és a környékét, hogy a szennyeződéseket (homok, föld, kavics) és az esetleges kórokozókat eltávolítsuk. Ezt legjobban tiszta, folyó vízzel tudjuk megtenni. Gyermeknél ez bizony nem kis vállalkozás, mert a víz csípheti a fájdalmas sebet, ami heves ellenállást vált ki csemeténkből.

2. Ezután jöhet a fertőtlenítés. Minden sérülés, seb kaput jelent a kórokozók számára, melyen keresztül a szervezetbe juthatnak, így a sebek ellátásában a fertőtlenítés igen komoly hangsúlyt kap. Olyan, lehetőleg folyékony, színtelen, sebgyógyulást is elősegítő fertőtlenítőszert válasszunk, mely széles antimikrobiális hatásspektrummal és gyors behatási idővel rendelkezik. A seb fajtájától függően gyógyszerész segítségével válasszuk ki a számunkra legalkalmasabb készítményt a patikában, s ebből mindig tartsunk otthon házi patikánkban. a fertőtlenítő folyadékkal mind a sebet, mind a környékét jó alaposan kenjük be! Fertőtlenítőként kenőcsöt friss sebre soha ne tegyünk, ahogyan hintőport sem ! Semmilyen olyan anyagot (például vattát) ne használjunk tisztítás és fertőtlenítés folyamán, ami szálakat, szöszmöszt hagy maga után.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Bepanthen Sensiderm krém 50g

  Bepanthen Sensiderm krém 50g

  <p>Ekcémás tünetek és más bőrirritációk esetén enyhíti a viszketést és helyreállítja a bőr természetes védőrétegét. Tartósítószer (pl. parabén), illatanyag és színezőanyag mentes.</p>

  4 199 Ft

3. Sebkötözés: tisztítást és fertőtlenítést követően steril gézlappal fedjük le a sebet, kötözzük be ! A sérülés fajtájától, méretétől, gyermekünk aktivitásától függően azt naponta 1-3 alkalommal  cseréljük , természetesen az egész procedúrát ismételve. Kisebb sérülések esetében a sebtapasz is jó megoldás .

4. Ezután nincs más dolgunk, mint sok-sok szülői gyógypuszival elősegíteni és gyorsítani a harci sérülések gyógyulását.

5. Égési sebeknél az első és legfontosabb feladatunk a seb hűtése hideg folyóvízzel. Ez nem csak az égés károsító hatásának és a szervezet folyadékvesztésének csökkentésében, de a fájdalom mérséklésében is segít. Ha nagy bőrfelület égett meg, sürgősen meg kell mutatni orvosnak.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz:

 • szúrt, vágott, mély, nagy felületű, csillapíthatatlan vérzéssel kísért sebek esetében
 • ha a korábbi seb körül fájdalmas, vörös duzzanat keletkezik, az ugyanis fertőzés jele lehet.
 • állat és ember okozta harapásnál (akár az otthoni hörcsög esetében is), hiszen a nyál rengeteg kórokozót tartalmaz. Állati harapásnál előny, ha oltási könyvet is magunkkal viszünk az orvoshoz, aki megítéli majd, szükség van-e veszettség elleni oltásra.
  Korszerű és helyes sebkezelés

  Korszerű és helyes sebkezelés

  Bár életében szinte mindenki részt vett egy-két elsősegély órán, sokan nem emlékeznek már a helyes sebkezelés folyamatára vagy a vérzés elállításának módjára. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a korszerű sebkezelésről.

  Karácsonyi házi patika

  Karácsonyi házi patika

  Karácsonykor is felütheti a fejét betegség, gyomorrontás, vagy sérülés, amit időben kezelni kell. Ezeket a termékeket érdemes a házi patikában összegyűjteni ilyenkorra.

  Kötelező oltások 0-6 éves korig

  Kötelező oltások 0-6 éves korig

  Nem tudja, mikor, melyik oltást adják, illetve kellene beadni gyermekének? Összegyűjtöttük! Íme a kötelező oltások 0-6 éves korig!

  Vérző beteg ellátása otthon

  Vérző beteg ellátása otthon

  Otthon is bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb horzsolások, vágások és más sérülések, melyek jobb esetben csak gyengébb felszíni, máskor erősebb vérzéssel járnak. Bármilyen súlyos legyen is a vérzés, mindenképp csillapítani kell azért, hogy a nagyobb vérveszteséget elkerüljük. De hogyan lehet ehhez szakszerűen hozzálátni otthoni körülmények között?

  Csak óvatosan! Az 5 leggyakoribb karácsonyi baleset

  Csak óvatosan! Az 5 leggyakoribb karácsonyi baleset

  A legtipikusabb balesetek az ünnepek alatt és hasznos tanácsok, hogyan előzheti meg őket!

  Összes cikk Életmód témában