Diétázók tízparancsolata – A 10 legfontosabb szabály!

Diétázók tízparancsolata – A 10 legfontosabb szabály!

Kapcsolódó tünetek:

Reggelizzen!

A fehérjében és élelmi rostokban gazdag reggelivel biztosíthatjuk, hogy anyagcserénk ne lassuljon le és egész nap legyen energiánk.

Igyon sok vizet!

Az anyagcsere felgyorsításához és a méreganyagok kiválasztásához víz kell. Elegendő folyadék nélkül a fogyás nem indul be. Ráadásul a szomjúságot könnyen összetéveszthetjük az éhségérzettel, ezért minden étkezés előtt igyunk meg legalább egy pohár vizet!

Táplálkozzon változatosan!

Kerüljük az egyoldalú táplálkozást! Fogyasszunk minél többféle zöldséget, gyümölcsöt, melyek tele vannak értékes vitaminokkal és nyomelemekkel. Ne zárjuk ki a diétából a szénhidrátokat sem, hiszen azokra is szüksége van a szervezetünknek, csupán arra kell odafigyelni, hogy a lassan felszívódóakat részesítsük előnyben!

Egyen naponta többször!

A naponta ötszöri, kisebb adag elfogyasztása segít abban, hogy ne ingadozzon vércukorszintünk, ne terheljük túl az emésztőrendszerünket, ugyanakkor folyamatosan pörgessük az anyagcserénket.

Étkezzen rostdúsan!

A zöldségeken és gyümölcsökön kívül a teljes kiőrlésű pékáruk és a köretként szolgáló bulgur, quinoa, köles is tele vannak értékes élelmi rostokkal, melyek serkentik az emésztést, ugyanakkor már kis mennyiségük is teltségérzetet ad. Ha nassolni vágyunk, használjunk chiamagot, melyből ízletes puding készíthető.

Csökkentse a szénhidrátbevitelt, egyen több fehérjét!

Bár a hasznos szénhidrátokra szükség van, mégse azok legyenek étkezésünkben túlsúlyban, hanem a fehérjék! Ez utóbbiak emésztésére ugyanis szervezetünk sok energiát használ fel, ezért segítik a fogyást, amellett, hogy hozzájárulnak izmaink egészségének megőrzéséhez is.

Fogyasszon egészséges zsírokat!

A vitaminok egy része zsírban oldódik, ezért nagy vétek lenne elhagyni az egészséges zsírokat, hiszen súlyos vitaminhiány alakulhat ki. Egészséges zsírt tartalmaznak az olajos magvak, a lazac, az extraszűz olívaolaj, a hidegen sajtolt tökmagolaj.

Figyeljen az étkezéseire!

Amikor étkezünk, csak arra figyeljünk! Ne telefonáljunk, dolgozzunk közben, hanem élvezzük az ízeket! Együnk lassan, rágjuk meg alaposan az ételt és tartsunk rövid szüneteket, így időben érzékelni fogjuk, hogy tele van a gyomrunk és nem esszük túl magunkat.

Végezzen súlyzós edzéseket!

Az izmaink négyszer annyi kalóriát égetnek el, mint a zsír, ezért törekedjünk arra, hogy növeljük izomtömegünket! A kardio edzések mellé iktassunk be súlyzós edzéseket is, melyek segítenek testünk formálásában, tónusossá tételében és az anyagcserénk gyorsításában is.

Pihenjen eleget!

A kialvatlanság miatt felborult hormonháztartás hízásra hajlamosít. Ügyeljünk, hogy diéta alatt is eleget pihenjünk, és minden nap meglegyen a nyolc óra alvás. Ez nem csak az alakunk miatt fontos, de az egészségünk megőrzésében is jelentős szerepe van.
2017. március 12.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek