Diabétesz és sport

Diabétesz és sport

A diabétesz nem gyógyítható mozgással, a rendszeresen végezve segít a betegség egyensúlyának fenntartásában és az anyagcsere normalizálásában, valamint a szükséges, normál testsúly elérésében, de a szövődmények elkerülésében is meghatározó szerepe lehet.

Az 1-es típusú cukorbetegség és sport

Sok kutatás bizonyította, hogy a heti 2-3-szor sportoló betegek inzulinigénye jelentősen csökkent, és jóval ritkábban fordult elő az anyagcsere valamilyen jellegű kisiklása (hipoglikémia, ketoacidózis).

A testmozgás gyakoriságát, időpontját, hosszát és egyáltalán a mozgásforma jellegét pontosan meg kell határozni, és nagyon fontos, hogy az étkezések és az inzulinkezelés függvényében kell megtervezni. Mivel az 1-es típusú diabéteszben szenvedők hajlamosak a hipoglikémiára, így a veszélyt egy túlságosan megerőltető edzés nagy mértékben növelheti.

A 2-es típusú diabétesz: testsúlycsökkentés a cél

A 2-es típusú diabétesz legtöbbször metabolikus szindróma talaján alakul ki, amelynek legfontosabb eleme az elhízás, valamint az anyagcsere-egyensúly felborulása. A testsúly csökkentésének egyik leghatékonyabb eszköze a sport, mely mérsékli az inzulinrezisztenciát, csökkenti a vércukorszintet, ezáltal és a szövődmények súlyosságát is.

Kérjük ki szakember véleményét!

A diabétesz mindkét típusa esetén nagyon körültekintően kell megtervezni a mozgást. Fontos, hogy a mozgás, ne hirtelen nekibuzdulásból történjen, és legyen rendszeres. Az edzésterv meghatározásába érdemes dietetikust vagy a kezelőorvost is bevonni, de egy profi személyi edző is sokat segíthet. A testmozgásnak főleg könnyű, nem túlságosan megerőltető, az érrendszer egészére ható, mozdulatokból kell állnia, ilyen a séta, a gyaloglás, a kocogás, a futás, a biciklizés –, kevesebb erősítő gyakorlatokkal kiegészítve. A fő cél tehát az állóképesség növelése.

Mikor nem ajánlott sportolni?

Akinek a vércukorszintje nincs egyensúlyban, annak nem szabad sportolásba kezdenie! A kezeletlen magas vérnyomás és egyéb szív- és érrendszeri panaszok esetén sem javallott elkezdeni sportolni. Lázas cukorbeteg soha ne eddzen! A gyorsan bekövetkező vesefunkció-csökkenés, a hirtelen romló látásélesség is rizikófaktornak számít.

Ruha teszi…

A mozgás mindig megfelelő ruházatot igényel, különösen lényeges a lábbeli kérdése. A diabéteszben szenvedők perifériás idegrendszere és érrendszere károsodott, melynek következtében megnő a fekélyek kialakulásának kockázata. Egy rossz cipő károsítja a mozgásszerveket, rontva a stabilitásukat, ezáltal könnyebben alakulnak ki sebek, amikből végül a végtagot is veszélyeztető fekélyek származhatnak.

2015. április 24.

Kiemelt ajánlatunk