Kinek, mikor, mennyi D-vitamint kell szednie?

2018. április 28.

Kapcsolódó tünetek:

Vitaminhiány

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami a szervezetben raktározódik és hiánya számos problémát okoz minden életkorban. A legveszélyeztetettebbek mégis a csecsemők és kisgyermekek.

Kinek, mikor, mennyi D-vitamint kell szednie?

Kinek, mikor, mennyi D-vitamint kell szednie?

Mi is a D-vitamin?

A szerves vegyület valójában inkább a hormonokkal mutat rokonságot, hivatalos elnevezése pedig kalciferol. A D-vitaminnak van D2 és D3 formája is, melyek egyformán jók és hasznosak, de a D3 változatot a szervezetünk gyorsabban és jobban hasznosítja.

Miért van rá szüksége a szervezetnek?

A D-vitamin hiánya fejlődési rendellenességet, a csontok és a mozgás fejletlenségét, az izomzat tónusának csökkenését okozhatja. Emellett visszavezethető erre a légúti infekciók gyakori előfordulása, az allergiás ekcéma és asztma kialakulása is.

Mennyi D-vitaminra van szüksénk?

A magyar orvosok hivatalos állásfoglalása szerint 3 éves korig kötelezően ajánlott a D-vitamin pótlása. Azon belül is a szervezet számára legfontosabb a D3-vitamin.

A felnőttek esetében a korábbi napi ajánlott D-vitamin mennyiség 400-800 egységről 1500-2000 egységre nőtt. A gyermekek számára 400 egység az irányadó mennyiség, de ezt túllépni sem jelent kockázatot. Tizenéves korban napi 1000 egységnyi vitaminra is szükség lehet

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Milyen esetekben szenvedhetünk D-vitamin hiányban?

  • Hiányos, egyhangú táplálkozás, diéta miatt.
  • A nem megfelelő D-vitamin felszívódás miatt (emésztési problémák, cöliákia).
  • Várandósság, szoptatási időszakában.
  • Vese problémák esetén.
  • Bizonyos gyógyszerek szedésének mellékhatásaként.
  • Mellékpajzsmirigy alulműködés miatt.
  • Ha nem tartózkodunk eleget valódi napfényen: időseket jellemzi, akik alig mozdulnak ki.

 

Hogyan pótoljuk a D-vitamint?

A D-vitamin pótlása ősztől tavaszig ajánlott. Annak forrásaként sokan kizárólag napfényre gondolnak, de nem ez az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére.

Táplálkozás útján, tápanyagokkal is képesek vagyunk magunkhoz venni D3-vitamint. A legfontosabb források a tejtermékek, yoghurt, a tojás, a tőkehal és a tőkehal májának az olaja, a lazac. A shiitake gomba (és egyéb gombafélék)és a kevésbé feldolgozott gabonák is értékes forrásai.

 

Ha pedig nem vagyunk biztosak benne, hogy a táplálkozással és a napfénnyel fedezzük a napi szükségletünket, számos D-vitamin táplálékkiegészítők közül választhatunk.

Miben van sok folsav?

Miben van sok folsav?

A folsav nagyon fontos a szervezetünk számára, hiszen többek közt a sejtosztódásban is központi szerepe van. Hiánya kihatással lehet a nyálkahártyáinkra, a bőrünkre és a körmeinkre. Cikkünkben sorra vesszük a legjobb folsavtartalmú ételeket.

Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

Életünk során rengeteg vitaminra van szükségünk, azonban folyamatosan változik, hogy melyikből mennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe.

A D-vitamin előnyei - Életmentő is lehet

A D-vitamin előnyei – Életmentő is lehet

A D-vitamin jelentősége leginkább a téli időszakban kerül előtérbe, amikor a kevesebb napsütés miatt fokozottan oda kell figyelnünk a pótlására. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért olyan fontos eme vitamin a szervezetünknek. Most megtudjuk.

A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A nagyvárosok egyik legnagyobb hátránya, a légszennyezettség, milliárdokat érintő probléma. Azonban egy nemrégiben készült amerikai kutatás szerint a vitaminok megoldást jelenthetnek erre.

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

A kalcium szó hallatán legtöbbünknek elsőre a tej jut az eszébe, pedig több olyan élelmiszer van, ami szintén sokat tartalmaz ebből a fontos ásványi anyagból. Lássuk, hogy melyek ezek.

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában