3 tipp a cukorfüggőség leküzdésére

3 tipp a cukorfüggőség leküzdésére

Kapcsolódó tünetek:

Bárki fogyaszthat cukros ételeket a mindennapokban – ez még nem jelenti azt, hogy cukorfüggő lenne. Azonban, ha valaki elveszíti a kontrollt, és többet eszik annál, mint amennyit előre eltervezett, vagy rosszul érzi magát attól, hogy kihagyja a napi szokásos édességét, akkor már komoly veszélye áll fenn a cukorfüggőségnek. Ezek ugyanis az alacsony vércukorszint tünetei, amely párosulhat remegéssel, szédüléssel is, és még több édesség után kutatunk, hogy újra magas legyen a cukorszintünk. Sok esetben az öntisztítás első lépése a probléma felismerése, de ha ezt a fontos mérföldkövet már magunk mögött hagytunk, akkor is érdemes úgy kezelnünk a cukorfüggőséget, mint bármilyen más káros szenvedélyt. Ezért is fontos, hogy fokozatosan tegyük lépéseket a leszokás érdekében. Az alábbi trükkök segíthetnek bennünket életmódunk megváltoztatásában.
  1. A legtöbb cukorelvonó diéta arra buzdít, hogy kerüljünk minden édességet, hogy a szervezetünk megtisztulhasson a cukortól. Ez az összes gyümölcsöt, tejterméket és finomított gabonát magában foglalja. De az étrend ilyetén való megváltoztatása a legtöbbünknek túl drasztikus ahhoz, hogy be lehessen tartani. Érdemesebb apróbb lépésekben haladni, fokozatosan elhagyni egy-egy cukortartalmú élelmiszert. A szervezet erős válaszreakciójának elkerülése mellett így a váltás kevesebb stresszel is jár.
  2. Fontos, hogy ne legyünk farkaséhesek, hiszen az éhség megfoszt az akaraterőnktől, hogy ellenálljunk a cukor utáni sóvárgásnak. Hasznos segítség ilyen esetekben, ha a fehérjebevitellel csökkentjük éhségünket, így könnyen megfékezhetjük ezeket a vágyakat. A magas fehérjetartalmú ételeket lassabban emésztjük meg, így hosszabb ideig tart a teltségérzet. A fehérje továbbá nem ugrasztja úgy fel a vércukorszintünket, mint ahogy a finomított szénhidrátok és a cukor teszik. A csirkehús, a zsírszegény joghurt, a tojás vagy a lencse fogyasztása nagy segítségünkre lehet.
  3. A cukorfüggőség elleni küzdelemben az aktivitásunk és a pihenéssel töltött időnk növelése is segít. Bármilyen mozgás hatékony, ugyanis nyugalmi helyzetben sokkal nagyobb az étvágy, még akkor is, amikor a szervezetednek nincs szüksége energiára. Az edzés is segít, hogy ellenálljunk a kísértésnek, ugyanis már egy mérséklet intenzitású tréning hatására is szenzitívebbé válnak az inzulinra az izomsejtek. A pihenés pedig az alváshiány leküzdése érdekében fontos, hiszen annak mellőzése nemcsak sóvárgást vált ki, de csökkenti az elutasítás képességét is, mivel fáradtság esetén az agy ezen funkciója kevésbé aktív.

2019. augusztus 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek