Így változik meg az élete, ha lemond a cukorról!

2017. május 29.

Mi történik, ha elhagyja a cukrot? A cukormentes élet előnyei.

Így változik meg az élete, ha lemond a cukorról!

A cukor éppen olyan függőséget okozhat, mint a koffein vagy a cigaretta és romboló hatása is vetekszik azokéval. Elhagyását követően számos pozitív változást tapasztalhatunk magunkon. Ha leállunk azoknak az ételeknek a fogyasztásával, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak és csak olyan táplálékot veszünk magunkhoz, amelyekben természetes formában található meg a cukor, máris sokat tettünk egészségünkért.

A testsúly stabilizálódik

Ha cukrot fogyasztunk –és most a hozzáadott, fehér cukorról beszélünk nem a gyümölcsökben természetes formában megtalálható fruktózról-, könnyen ördögi körbe kerülhetünk és egyre több cukorra vágyunk. A legtöbb cukor a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételekben található, melyek feldolgozott élelmiszerek, vagy igen nagy mennyiségű nem kívánatos összetevőt tartalmaznak. A cukor elhagyása után a szervezetnek nem lesz szüksége arra, hogy állandóan küzdjön a felesleges kalóriákkal. Nem fogunk farkaséhséget érezni és fogyásnak indulunk, vagy legalábbis nem lesznek akkora ingadozások a súlyunkban.

Több energiánk lesz

Tévedés, hogy ha fáradtak vagyunk, a cukor a megoldás az energia pótlására. A cukor hirtelen és extrém mértékben emeli meg a vércukor-szintet, ami rövid ideig ugyan plusz energiát ad, de ezért súlyos árat kell fizetnünk. Az elfogyasztott cukor ugyanis blokkolja szervezetünk azon képességét, hogy az energia szintünket maximumon tarthassuk. Ráadásul, ha ezeket elhagyjuk, a vércukorszint le-fel ugráltatása is elkerülhető.

A belek és a vastagbél hatékonysága nő

Az egészséges emésztés alapja, hogy sok rostot és csak minimális mennyiségű nehezen emészthető élelmiszert fogyasszunk. Ha nem eszünk cukrot, lehetővé tesszük, hogy a has, a belek jóval hatékonyabbak végezzék munkájukat. Lehet, hogy gyakrabban járunk majd a vécére, de ez előnyös dolog, mert azt jelzi, hogy pörög az anyagcserénk és szervezetünk tisztul.

Ízérzékelésünk fokozódik

A sok cukros étel eltompítja az ízérzékelésünket, ezért a gyümölcs és a természetes ízek már nem jelentenek elég intenzív élményt és ingert. Figyeljük meg, hogy a fehér cukor elhagyásával egyre inkább érvényesülni tudnak a természetes ízek, aromák és egy idő után nem is kívánjuk a túlcukrozott ételeket. A cukor elhagyása meglepő módon azzal jár, hogy kevésbé is kívánjuk azt. Ahogy kivonjuk étrendünkből, lassan azt vesszük észre, hogy már nem is igazán hiányzik.

Bőrünk egészségesebbé válik

A pattanások hátterében gyakran a helytelen táplálkozás áll. A bőrt belülről rongálja a sok cukor fogyasztása. Sokan, miután már kevesebb cukrot fogyasztanak, arról számolnak be, hogy a bőrük szebbé és egészségesebbé vált.

Kevés szabadidő? Így mozogjon eleget a mindennapokban!

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy rendszeres mozgással is karban tartsuk a testünket. Ez nem csak megjelenésünk miatt lehet fontos, hanem sokféle betegség és mozgásszervi probléma megelőzésének szempontjából is elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha alig akad időnk rá? Olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segítségével belecsempészhetjük a mozgást mindennapjainkba.

Teljesítménykényszer – Mit lehet tenni ellene?

A teljesítménykényszer a világ fejlődésével egyre nagyobb arányban van jelen az emberek körében, akár már egészen fiatal korban is. De hogyan és miért alakul ki ez a jelenség, mikortól káros és egyáltalán: mit lehet tenni ellene? Megpróbáltuk feltérképezni a problémát és olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segíthetnek enyhíteni.

pajzsmirigy-alulműködés

Pajzsmirigy-alulműködés – okok, tünetek, kezelés

A különféle pajzsmirigyzavarok népbetegséggé nőtték ki magukat, hazánkban a lakosság 10-15 százaléka érintett és a betegek háromnegyede nő. Ezek között is leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködésével találkoznak az endokrinológusok.

gomba a hajlatokban

Gomba a hajlatokban

A gombás eredetű bőrfertőzések ma már népbetegségnek számítanak. Ez azzal magyarázható, hogy a hajlamosító tényezők, melyek kedveznek a gombák megtelepedésének és szaporodásának, ugyancsak elterjedtté váltak.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Összes cikk Egészség A-Z témában