Egészséges étellel csökkenthetők az asztma tünetei

2018. szeptember 6.

Kapcsolódó tünetek:

légzési panaszok

Az egészséges életmód és a megfelelő étrend több mindenre válasz lehet, mint gondolnánk. A legújabb eredmények szerint az asztma elleni harcban is sokat segíthet.

Egészséges élettel csökkenthetők az asztma tünetei

Egészséges élettel csökkenthetők az asztma tünetei

Egy közelmúltban publikált kutatás azt próbálta kideríteni, létezik-e olyan étrend, amely az asztmában szenvedők számára lenne ajánlatos, és enyhíteni tudná tüneteiket. A kutatócsoport 35.000 felnőttől gyűjtött adatot egy részletes légzőszervi állapotra vonatkozó kérdőív segítségével. A résztvevők közül a nők 28, a férfiak 25 százaléka produkálta az asztma legalább egy tünetét, és minden résztvevőnek 12 hónapon keresztül kellett jelentenie a tapasztalt szimptómákat.

Miután a különböző életmódbeli eltéréseket (például: dohányzás, testmozgás) is figyelembe vették, az eredmények azt mutatták, hogy egy egészséges étrenddel a férfiak körében 30, a nőkében 20 százalékkal csökkenthető az asztma tüneteinek valószínűsége. Az étrend a már fennálló asztmás állapotokon is segíteni tudott, különösen a férfiak esetében, akiknél a tünetek erősségének akár 60 százalékos visszaesését is tapasztalni lehetett.

Az étrend, amelyet a kutatók összeállítottak, főleg zöldségekből, gyümölcsökből és magas rost tartalmú élelmiszerekből állt össze az ezekben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyagok miatt, amelyekről úgy vélték potenciálisan visszaszoríthatják a tüneteket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Összhangban áll mindezzel egy ezt megelőző, 2013-as kutatás, mely arra az eredményre jutott, hogy a rendszeres gyorsétel fogyasztás megnövelheti az asztma kockázatát, főként a gyermekek és tinédzserek esetében. Az Európai Légzőszervi Szövetség elnöke szerint a két tanulmány megerősíti egymás eredményeit, mely alapján látható, hogy az egészséges életmód mind a már fennálló állapot kezelésében, mind az asztma kialakulásának megelőzésében nagy szerepet játszik.

Napi 15 perc séta 10 jótékony hatása

Napi 15 perc séta 10 jótékony hatása

Sokan nem tekintik az aktív életmód részének, pedig a rendszeres séta javíthat az egészségünkön. A mindennapokban érdemes odafigyelnünk a megfelelő testmozgásra, de már azzal is sokat tehetünk szervezetünkért, ha buszmegállóig gyalog megyünk.

Ez történik velünk, ha bent tartjuk a levegőt

Ez történik velünk, ha bent tartjuk a levegőt

Élete során mindenki legalább egyszer párbajra hívja barátait, családtagjait, hogy eldöntsék, ki bírja tovább víz alatt egy levegővel. Azonban kevesen gondolnak bele abba, hogy pontosan milyen élettani hatásai is vannak a levegő visszatartásának.

A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

Megdöbbentő megállapításra jutott egy kutatás, amely szerint akár 20 hónappal is lerövidítheti a légszennyezettség a most született gyermekek életét.

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Egy közelmúltban készült, átfogó tanulmány szerint a dohányosok számára nincs értelme ’csak’ visszavenni a napi cigaretták számából, mivel az egyetlen megoldás az egészségügyi kockázatok megszüntetésére az, ha teljesen abbahagyjuk a füstölést.

takarítani veszélyes

A kutatók is megerősíthetik: takarítani veszélyes

Úgy tűnik, hogy azok a nők, akik takarítóként dolgoznak, vagy rendszeresen tisztító spray-ket, tisztítószereket használnak otthon, nagyobb mértékű romlást tapasztalnak tüdőfunkcióik terén, mint azok, akik ezt nem teszik gyakran.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában