Egészséges étellel csökkenthetők az asztma tünetei

Egészséges étellel csökkenthetők az asztma tünetei

Kapcsolódó tünetek:

Egy közelmúltban publikált kutatás azt próbálta kideríteni, létezik-e olyan étrend, amely az asztmában szenvedők számára lenne ajánlatos, és enyhíteni tudná tüneteiket. A kutatócsoport 35.000 felnőttől gyűjtött adatot egy részletes légzőszervi állapotra vonatkozó kérdőív segítségével. A résztvevők közül a nők 28, a férfiak 25 százaléka produkálta az asztma legalább egy tünetét, és minden résztvevőnek 12 hónapon keresztül kellett jelentenie a tapasztalt szimptómákat. Miután a különböző életmódbeli eltéréseket (például: dohányzás, testmozgás) is figyelembe vették, az eredmények azt mutatták, hogy egy egészséges étrenddel a férfiak körében 30, a nőkében 20 százalékkal csökkenthető az asztma tüneteinek valószínűsége. Az étrend a már fennálló asztmás állapotokon is segíteni tudott, különösen a férfiak esetében, akiknél a tünetek erősségének akár 60 százalékos visszaesését is tapasztalni lehetett. Az étrend, amelyet a kutatók összeállítottak, főleg zöldségekből, gyümölcsökből és magas rost tartalmú élelmiszerekből állt össze az ezekben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyagok miatt, amelyekről úgy vélték potenciálisan visszaszoríthatják a tüneteket.

Összhangban áll mindezzel egy ezt megelőző, 2013-as kutatás, mely arra az eredményre jutott, hogy a rendszeres gyorsétel fogyasztás megnövelheti az asztma kockázatát, főként a gyermekek és tinédzserek esetében. Az Európai Légzőszervi Szövetség elnöke szerint a két tanulmány megerősíti egymás eredményeit, mely alapján látható, hogy az egészséges életmód mind a már fennálló állapot kezelésében, mind az asztma kialakulásának megelőzésében nagy szerepet játszik.
2018. szeptember 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek