Egészséges étellel csökkenthetők az asztma tünetei

2018. szeptember 6.

Kapcsolódó tünetek:

légzési panaszok

Az egészséges életmód és a megfelelő étrend több mindenre válasz lehet, mint gondolnánk. A legújabb eredmények szerint az asztma elleni harcban is sokat segíthet.

Egészséges élettel csökkenthetők az asztma tünetei

Egészséges élettel csökkenthetők az asztma tünetei

Egy közelmúltban publikált kutatás azt próbálta kideríteni, létezik-e olyan étrend, amely az asztmában szenvedők számára lenne ajánlatos, és enyhíteni tudná tüneteiket. A kutatócsoport 35.000 felnőttől gyűjtött adatot egy részletes légzőszervi állapotra vonatkozó kérdőív segítségével. A résztvevők közül a nők 28, a férfiak 25 százaléka produkálta az asztma legalább egy tünetét, és minden résztvevőnek 12 hónapon keresztül kellett jelentenie a tapasztalt szimptómákat.

Miután a különböző életmódbeli eltéréseket (például: dohányzás, testmozgás) is figyelembe vették, az eredmények azt mutatták, hogy egy egészséges étrenddel a férfiak körében 30, a nőkében 20 százalékkal csökkenthető az asztma tüneteinek valószínűsége. Az étrend a már fennálló asztmás állapotokon is segíteni tudott, különösen a férfiak esetében, akiknél a tünetek erősségének akár 60 százalékos visszaesését is tapasztalni lehetett.

Az étrend, amelyet a kutatók összeállítottak, főleg zöldségekből, gyümölcsökből és magas rost tartalmú élelmiszerekből állt össze az ezekben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyagok miatt, amelyekről úgy vélték potenciálisan visszaszoríthatják a tüneteket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Összhangban áll mindezzel egy ezt megelőző, 2013-as kutatás, mely arra az eredményre jutott, hogy a rendszeres gyorsétel fogyasztás megnövelheti az asztma kockázatát, főként a gyermekek és tinédzserek esetében. Az Európai Légzőszervi Szövetség elnöke szerint a két tanulmány megerősíti egymás eredményeit, mely alapján látható, hogy az egészséges életmód mind a már fennálló állapot kezelésében, mind az asztma kialakulásának megelőzésében nagy szerepet játszik.

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Egy közelmúltban készült, átfogó tanulmány szerint a dohányosok számára nincs értelme ’csak’ visszavenni a napi cigaretták számából, mivel az egyetlen megoldás az egészségügyi kockázatok megszüntetésére az, ha teljesen abbahagyjuk a füstölést.

takarítani veszélyes

A kutatók is megerősíthetik: takarítani veszélyes

Úgy tűnik, hogy azok a nők, akik takarítóként dolgoznak, vagy rendszeresen tisztító spray-ket, tisztítószereket használnak otthon, nagyobb mértékű romlást tapasztalnak tüdőfunkcióik terén, mint azok, akik ezt nem teszik gyakran.

szmogriadó

Így vigyázzunk szmogriadó idején egészségünkre és bőrünkre

Az egészségünk is romlik, ha a levegő minősége gyengül, vagy szmogriadó van érvényben. A légszennyezés hatásai személy szerinti érzékenységi szintünktől függően változnak. Van, akire gyengébben és van, akire erősebben hatnak.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában