Butaságok! Íme, a 7 leggyakoribb fogyókúrás tévhit!

Butaságok! Íme, a 7 leggyakoribb fogyókúrás tévhit!

Kapcsolódó tünetek:

1. tévhit: Tartós fogyás koplalással

Ha nem adjuk meg testünknek a szükséges tápanyagokat, szervezetünk éhező üzemmódba kapcsol: lelassítja az anyagcserét, és arra rendezkedik be, hogy csökkentett mennyiségű tápanyagból kell összeszednie a fenntartásához szükséges energia mennyiségét, így aztán, ha később egy kicsivel több tápanyaghoz jut, rögtön raktározni kezd.

2. tévhit: Étkezések kihagyása

A nap első étkezése nélkül az anyagcsere-folyamatok nem indulnak be rendesen, délidőben viszont annál intenzívebb éhség jelentkezik, amely miatt „túlesszük” magukat. Az étkezések számának csökkentése nem túl jó taktika, hiszen ezzel lassítjuk az anyagcserét és vércukorszintünk ingadozása miatt pedig falási rohamok törhetnek ránk. Tartsuk be a három fő étkezést és reggelitől vacsoráig folyamatosan csökkentsük az adagokat és azok kalória-tartalmát.

3. tévhit: Két hét alatt akár 8 kilótól is megszabadulhatunk

Dekánként hízunk, de valamiért kilónként szeretnénk leadni a felhalmozott felesleget, azonban a test máshogy működik. A fogyókúra agyban dől el, és nem néhány hetes kúrát jelent, hanem teljes életmódváltást.

4. tévhit: A fogyókúra mozgás nélkül is hatásos

Bár a táplálkozás minősége 70 százalékban meghatározza diétánk sikerességét, a maradék 30 százalékot kitevő mozgást sem szabad elhanyagolni. Szép, harmonikus, izmos alakot ugyanis nem fogunk tudni elérni mozgás nélkül, bármennyire is odafigyelünk arra, mit eszünk. A harmonikus izomzat adja a test szép formáját, a szép testtartást, a feszes idomokat, ráadásul nagyban hozzájárul a fogyáshoz. Minél magasabb testünk izomaránya, annál hatékonyabb zsírégetésre képes.

5. tévhit: Diétás ételekből bármennyit ehetünk

A diétás ételek is tartalmaznak kalóriát és hizlaló anyagokat, még ha kevesebbet is, mint a nem diétás változatuk. Ha túl sokat fogyasztunk belőlük, ugyanúgy hízni fogunk. A másik gyakori tévhit, hogy a diabetikus csokoládék is korlátlanul fogyaszthatók. Igaz, hogy cukor helyett édesítőszert tartalmaznak, de gyakran a jobb íz érdekében sokkal magasabb a zsírtartalmuk.

6. tévhit: A szaunázás remek zsírégető módszer

Szaunázás után tapasztalható ugyan némi súlyveszteség, de ez annak köszönhető, hogy az izzadás során tetemes mennyiségű vizet veszít a szervezetünk. Ezt a mennyiséget azonban érdemes minél hamarabb pótolni. A szaunázásnak kétségkívül jó élettani hatásai vannak, de inkább méregtelenítő, mint fogyókúra.

7. tévhit: A szénhidrát, mint esküdt ellenség

A legtöbb fogyókúrázó esküdt ellenségként tekint a szénhidrátokra, pedig ez a szervezet legfőbb energiaforrása. A szénhidrátokat két csoportba soroljuk: az egyik az egyszerű, a másik pedig az összetett szénhidrátok. Amíg az egyszerű szénhidrátok a vércukorszint hirtelen megemelésével csak átmenetileg okoznak teltségérzetet, addig az összetett szénhidrátok hosszan biztosítják a szervezet számára szükséges energiaszintet. Ezért különösen fontos, hogy még a legszigorúbb diéta mellett is juttassunk a szervezetünkbe összetett szénhidrátokat, teljes kiőrlésű gabona formájá

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek