Bőrünk őre: a hialuronsav

Bőrünk őre: a hialuronsav

Kapcsolódó tünetek:

A hialuronsav egy poliszacharid molekula, mely a szervekben és szövetekben különféle mennyiségben található meg. Az életkor előrehaladtával szervezetünk hialuronsav termelése csökken, 40 éves korunkra már csak fele annyit állít elő, mint fiatalabb éveinkben. 56%-a a bőrben, 35%-a az izmokban és a csontokban, 9%-a az ízületi folyadékokban, valamint a sejtek közötti állományban található. Különlegessége és egyben hasznossága abban rejlik, hogy saját súlyának akár az ezerszeresét is képes vízben megkötni. Ennek köszönhetően az orvostudomány (reumatológia, ortopédia, sportorvoslás) és a szépségipar is régóta alkalmazza. Az ízületekben, izmokban kenőanyagként funkcionál, a bőrt pedig feltölti, fiatalon tartja.

A hialuronsav bőrre gyakorolt hatásai:

  • Fokozza a bőr természetes vízmegtartó képességét
  • Teltebbé, feszesebbé, puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt
  • Simítja az apróbb ráncokat
  • Támogatja a bőrregenerációt: erősíti a bőr természetes védőrétegét, gyulladáscsökkentő hatású
  • Antioxidáns tulajdonsága harcol a bőröregedés folyamatait felgyorsító szabadgyökökkel (pl. UV sugárzás), nem engedi a kollagén és elasztin lebomlását
Mivel a hialuronsav 50%-a bőrünkben található, hiánya ott a legszembetűnőbb. Ahogy idősödünk, bőrünk a hilauronsav csökkenésével fokozatosan elveszíti rugalmasságát, feszességét, megereszkedik, szárazabbá válik és megjelennek rajta a ráncok. Tévedés lenne azt hinni, hogy a hialuronsav célzott használata csak idősebb korban hasznos. Mivel annak mennyisége nap mint nap, 30 éves korunktól pedig drasztikus mértékben csökken, érdemes már fiatal kortól kezdve folyamatosan pótolni. Nem véletlen, hogy komoly igény mutatkozik a különféle hialuron készítmények iránt. A megnövekedett keresletre természetesen a tudomány is válaszolt: olyan hialuronsav származékokat kísérleteztek ki, amelyek célzottan és különféle formában képesek feltölteni a bőr különböző rétegeit. A nagy molekulák a bőr felszínén, a kisebbek a középső, illetve a mélyebb bőrrétegekben fejtik ki hatásukat, ám mindegyikre szüksége van a bőrnek. A fiatalító hatóanyagot napjainkban krémekben, szérumokban, táplálékkiegészítő termékekben (kapszulákban, porokban) találhatjuk meg, valamint töltőanyagként áll rendelkezésünkre szakorvosi rendelőkben. Külsőleg bejuttatva csak a felhám vízháztartását lehet pozitív irányba befolyásolni, a kötőszövetét nem. A bőr mélyebb rétegeibe táplálékkiegészítőként vagy a bőrbe fecskendezve lehet eljuttatni.
2020. április 3.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek