Mit tegyünk bőrszárazság ellen?

Mit tegyünk bőrszárazság ellen?

Kapcsolódó tünetek:

A száraz bőr nem csupán kellemetlen és esztétikailag zavaró, de az egészségre is kockázatot jelent, mivel a száraz, kirepedezett bőr sérülésein könnyebben jutnak be és szaporodnak el a különböző kórokozók. Mit tehetünk, hogy bőrünk megőrizhesse természetes nedvességét és hidratált legyen? Mi áll a száraz bőr hátterében? Cikkünkben ezeket járjuk körbe.

A bőrszárazság okai

A száraz bőr feszül, kellemetlen érzést kelt tulajdonosának, húzódik, érdes, extrémebb esetben, atópiás bőr esetén pedig hámlás, repedések, állandó viszketés, gyulladás jelezheti a problémát. A különösen érintett területek általában a könyök, térd, kézfejek és az arc. Amellett, hogy rossz érzés, és esztétikailag sem szép egy ilyen bőrfelület, sokkal könnyebben akadnak szövődmények, fertőzések is, hiszen a bőr védő barrierje károsult. A bőrszárazság ellen tehát tenni kell, de ehhez fontos ismernünk a bőrszárazság tünetei mellett a mögöttes okokat is.

Mitől alakulhat ki a száraz, atópiás bőr?

A bőrünk állapota, típusa is mint mindenünk, genetikai meghatározottságú is. Egyszerűen vannak emberek, akiknek sérülékenyebb a bőre, vagy könnyebben kiszárad. Másoknak az életmódjukból adódóan (munka típus, alulhidratáltság) lesz száraz a bőrük, és sajnos néha betegségek is állhatnak a háttérben.

Amennyiben életmódváltás és a megfelelő bőrápolás hatására sem múlik el a bőrszárazság, és már nagyon kellemetlenek a tünetek, forduljunk orvoshoz! A xerosisnak nevezett jelenség mögött ugyanis állhat cukorbetegség, atópiás dermatitisz, pikkelysömör vagy vesebántalom is.

Bőrszárazságot bizonyos gyógyszerek is okozhatnak (pl.pattanás elleni szerek, allergia- és vérnyomásgyógyszerek), illetve vitaminhiány is lehet a háttérben (B-vitamin, vas).

Gyakoribbak az életmódbeli hiányosságok, a nem megfelelő folyadékpótlás, a vízszegény élelmiszerek fogyasztása, a dehidratáló élelmiszerek (kávé, sós dolgok), a mozgásszegény életvilet miatti lassú anyagcsere, a dohányzás. Ide sorolhatjuk azokat a külső tényezőket is, mint az időjárás kedvezőtlen hatásai, a légkondícionáló berendezések vagy az UV sugárzás. A napi arcápolási rutinban használt túl erős kemikáliák, szárító hatású készítmények sem kedveznek a védő lipid rétegnek.

A genetikai mellett belső tényező lehet az öregedés, és a hormonális változások is.

Szakemberek ajánlása bőrszárazság ellen

A dermokozmetikai márkákat bőrgyógyászok által fejlesztik, és akinek bármilyen bőrproblémája van, ajánlott a “sima” termékek helyett ezekből a prémium márkákból választania.

A helyes kozmetikum megválasztása mellett az sem mindegy, hogyan ápoljuk a bőrünket.

A száraz, atópiás bőr tiszításakor figyeljünk arra, hogy a tisztító termékek hatékonyak mégis gyengédek legyenek. Meg kell akadályozni a bőr lipidjeinek további károsodását. A választott termékcsalád tartalmazzon természetes hidratáló összetevőket, ureát, ceramidot, a száraz bőr enyhítésére szolgáló omega-6 zsírsavakat.

Mindezek után figyeljün oda az életmódunkra, melyhez a következő bekezdésben adunk pár tanácsot!

7 remek tipp bőrszárazság ellen

  1. Ha gyakran áztatjuk magunkat hosszasan a kádban, vagy heti rendszerességgel uszodába járunk, a bőrünket védő zsírköpeny – a lipidréteg – leoldódik a bőrünkről, így annak vízmegtartó képessége romlik. Sokat tehetünk kültakarónk egészségéért, ha a rövid és langyos zuhanyozást választjuk, és csak alkalomadtán fürdőzünk hosszasan a kádban.
  2. Tavaszi-nyári időszakban elegendő hidratációt biztosítanak a magas víztartalmú bőrápolók, melyek gyorsan felszívódnak, hatásuk azonban rövidebb ideig tart. Télen azonban érdemes a magasabb zsírtartalmú – például omega zsírsavakban és növényi olajokban gazdag – dermokozmetikumokat választani, melyek nagyon száraz bőr esetén is hosszan és tartósan hidratálják bőrünket.
  3. Extrém száraz bőr esetén jó szolgálatot tesznek a karbamid és tejsav tartalmú ápolószerek. A karbamid természetes vízmegkötő, viszketéscsillapító hatása miatt kifejezetten a nagyon száraz, ekcémára hajlamos bőr ápolására javasolt, a tejsav pedig a bőr természetes pH értékének helyreállításában segít.
  4. Sok népszerű szappan és mosószer elvonja a lipideket és vizet a bőrből. A legtöbb dezodor és antibakteriális szappan általában káros, és számos sampon is kiszáríthatja a fejbőrt. Ha tehetjük, kerüljük ezeket!
  5. Télen a fűtés miatt a lakások, irodák levegője jóval szárazabb, ami tovább ronthatja bőrünk állapotát. A hordozható otthoni párásító készülék vagy a párologtató növeli a zárt terek levegőjének nedvességét, páratartalmát. Nagyon fontos, hogy tisztán tartsuk ezeket, hogy megakadályozzuk bennük a baktériumok és gombák elszaporodását.
  6. Egész évben nagyon fontos, hogy olyan ruhát viseljünk, amely nem irritálja a bőrt, olyan természetes anyagból készült, mint a pamut vagy a selyem, melyek hagyják a bőrt szellőzni. A ruhák mosásánál pedig olyan tisztítószereket, mosószereket próbáljunk ki, amelyek festékeket és illatanyagokat nem vagy csak minimális mennyiségben tartalmaznak, hiszen mindkettő irritálhatja a bőrt.
  7. Nemcsak az elégtelen folyadékfogyasztás, de az egyoldalú táplálkozás és a vitaminhiány is okozhat bőrproblémákat. Kiszáradást, viszkető és érzékeny bőrt okozhat például az A-, az E-, vagy a D-vitamin hiánya, de a szép, egészséges bőrhöz a C- és B- vitaminok is elengedhetetlenül szükségesek. Különösen télen figyeljünk oda fokozottan ezek pótlására!

A bőrszárazság ellen csak komplex módon érdemes fellépni, ha hosszú távú sikert szeretnénk elérni! Figyeljünk oda a magas fokú külső-belső hidratálásra, alkalmazzunk speciális dermokozmetikumokat, figyeljünk az életmódra és a táplálkozásra, kerüljük a káros környezeti hatásokat, továbbá a helyreállítási időszakban nem árt bizonyos étrend-kiegészítők szedése (vitaminok, ásványi anyagok, omega zsírsavak).

2017. január 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek