Hogyan előzhető meg a bőrrák? - Így védje bőre épségét!

Hogyan előzhető meg a bőrrák? - Így védje bőre épségét!

Kapcsolódó tünetek:

Évről évre egyre több hazánkban is a daganatos megbetegedés, és ezek között jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban a bőrrákkal szembesülők száma. Pedig a rosszindulatú bőrelváltozások megelőzhetőek és sok esetben kezelhetőek is, cikkünk ebben nyújt segítséget.

A bőr rákos megbetegedéseinek oka lehet a túlzott UV-sugárzás (napozás vagy szolárium), genetikai hajlam vagy korábbi betegség, daganatos szórás. Fontos, hogy mindenki figyelje magát, ismerje anyajegyeit, és azok változása esetén forduljon szakorvoshoz!

Mit érdemes tudni a bőrrákról?

A bőrrák szót hallva a legtöbbeknek az “elrákosodott anyajegy” jut eszébe, de a bőr rossz indulatú daganatainak valójában több típusa is van. Az viszont igaz és fontos, hogy az anyajegyek sokszor hordozhatnak magukban ilyen hajlamot, ami a káros tényezők hatására aztán ki is teljesedhet. Éppen ezért ismerjük meg minden porcikánkat, térképezzük fel anyajegyeinket, ha újak jönnek ki, azokat kísérjük figyelemmel! Ha egy anyajegy mérete, formája, színe vagy textúrája megváltozik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

A bőrrákot megelőző állapot

A bőrgyógyászok aktinikus keratózisnak hívják a rákmegelőző állapotot, ami ugyan félelmetesen hangzik, ilyenkor még szó sincs bajról. Ezek azok a jegyek, tünetek, amit már figyelemmel kell kísérni és változás esetén megmutatni őket:

  • Apró, érdes felületek a bőrön (nem mindig pigmentáltak)
  • Kinövések, szemölcsnek tűnő képletek, melyek érintésre vagy dörzsölődésre fájnak
  • Anyajegy, ami dörzsölődés hatására kivérzik
  • Napfény hatására megjelenő bőrképletek, pigmentációk

Ezek a jelek gyakran égető érzéssel, viszketéssel párosulnak, ha ruhával érintkeznek vagy sérülnek véletlenül, akkor fájdalmasak. Ezeket mindig figyelni kell, a legkisebb változás esetén pedig elmenni a bőrgyógyászhoz. A mai digitális technikának hála ezek állapotát fotó formájában berögzítik, így a változások könnyen figyelemmel kísérhetők.

A rákmegelőző állapotnál fontos, hogy minimum évente nézessük meg a képleteket, akkor is, ha mi magunk nem veszünk észre rajtuk változást!

Ilyenkor még könnyen gyógyíthatók, kimetszhetők ezek és így megelőzhetjük a daganatos sejtek kialakulását.

Magától értetődő, hogy, akinek ilyen jelek vannak a bőrén, az kerülje a mindenféle UV-sugárzást, és a napfényes évszakokban mindig gondoskodjon a magas faktorszámú fényvédelemről!

A bőrrák fajtái

A szakemberek szerint a bőr rákos megbetegedései elsősorban az UV-A-B-C sugárzásnak köszönhetőek, tehát mind a szoláriumozás, mind a túl napozás ártalmas. Ezen kívül lehet genetikai háttere a dolognak, és befolyásolja a bőrünk egyedisége is, vagyis színe, szerkezete, szeplők, anyajegy képzési hajlama stb.

A bőrráknak több típusa van, az elváltozó anyajegyek, a melanómák csak az egyik csoport. A festékes bőrrákot a melanociták okozzák, és sajnos a legagresszívabb bőrrák fajta, gyakran már késő, amikor észreveszik, mert áttéteket képez a belső szervekre. Ezért figyeljük nagyon festékes anyajegyeinket!

A leggyakoribb és legártalmatlanabb bőrdaganat a basalioma, mely nem képez általában áttéteket. Küllemében kerekded alakú, gyöngyházfényű növedék, melyek kivérzenek, hegesednek vagy fekélyesednek. Az erre való hajlamot növeli a bőratkák jelenléte.

A harmadik típus a spinalioma, mely lapos, sötétebb foltok formájában jelentkezik, magas kockázati faktora a dohányzás. Ezért is sokszor az arcon, száj közelében keletkezik. Felszíne burjánzó, érdes, néha véres vagy fekélyes. A nyirokrendszerbe képez áttétet, ezért veszélyes.

Kockázati tényezők és azok kiiktatása

A bőrrák megelőzésére azon túl, hogy figyeljük bőrünk felszínét és rendszeresen járunk szakorvosi kontrollra az anyajegyeinkkel, a káros tényezők elkerülésével tudunk a legtöbbet tenni. Ezek ugyanis hajlamosíthatnak a daganatos sejtburjánzásra.

  • Az elhízás az egyik legnagyobb kockázati faktor minden civilizációs betegségnél. Még a vírusokra, baktériumokra is fogékonyabb az a szervezet, amelyik felesleges zsírpárnákat hordoz. Ezért kerüljük a szénhidrátban gazdag ételeket, elsősorban a cukrokat, lisztes termékeket! Az időszakos böjt vagy koplalás (orvosi felügyelettel vagy megfelelő tudással) beindítja a szervezet autofágiáját, ami hasznos, mert az immunsejtek elpusztítják a káros anyagokat, sejteket vagy kórokozókat.
  • Erősítsük immunrendszerünket: figyeljünk a D-vitamin, C-vitamin, cink bevitelre, mozogjunk rendszeresen, étkezzünk egészségesen, igyunk elegendő folyadékot, próbáljuk meg kerülni  stresszt!
  • Ne dohányozzunk!
  • Ha valaki olyan munkakörben dolgozik, hogy sokat tartózkodik direkt napfényen, akkor gondoskodjon a megfelelő (fedő) ruházatról vagy fényvédelemről!
  • Sajnos az egyéb rákos betegségekre alkalmazott sugárkezelések olykor másodlagos bőrdaganatokat okoznak, ezért ezek után nagyon oda kell figyelni a bőrre!
  • Ha bőrünk sérült, heg alakult ki, majd vadhús növekszik, akkor az nagyobb eséllyel rákosodik el. Ezekre is nagyon ügyelni kell!
  • Bizonyos gyógyszerek szedésekor nem ajánlott napfényre menni, mert fényérzékennyé teszik a hámréteget. Ha az orvos erről tájékoztat, akkor mindenképp érdemes kerülni a napot és fényvédelemről gondoskodni!

4 tipp, hogy bőre egészséges és ragyogó maradjon!

Figyeljük a bőrünket!

A bőrünkön található anyajegyek egy része már születésünkkor megtalálható rajtunk és egy része az évek során alakul ki. Abban az esetben, ha azt tapasztaljuk, hogy az anyajegy megnőtt, alakja, színe megváltozott, viszket, vagy felülete kisebesedett, azonnal orvoshoz kell fordulni. Az időben felfedezett rosszindulatú megbetegedések esetében ugyanis nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. A folyamatos önvizsgálat mellett nagyon fontos az éves rendszeres szűrővizsgálat!

A napozással csak óvatosan!

Az anyajegyek elváltozásának egyik okozója a túlzásba vitt napozás, szoláriumozás. Akin sok anyajegy található, az lehetőleg kerülje az erős napsütést, és mindenképpen használjon a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédő krémet. Különösen veszélyeztetettek a világosabb bőrűek, hiszen ők könnyebben leégnek, ami megnövelheti a melanoma kialakulásának az esélyét. Lehetőleg mindig kerüljük a direkt napfényt, ha az ún. UV-index értéke 3 körüli, vagy magasabb, vagyis 10-15 óra között ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon – ha ez megoldható és legyen az UV sugárzás elleni védelem napi rutinunk része, még akkor is, ha nem napozunk!

Ápoljuk bőrünket!

Figyeljünk bőrünk jelzéseire! Ha nagyon száraz, érzékeny a bőrünk, kerüljük az illatosított és egyéb vegyi anyagokkal dúsított krémeket, melyek roncsolják a bőr természetes védőrétegét. Válasszuk az illat-, tartósítószer-, és parabénmentes, természetes, növényi hatóanyagokkal és olajokkal készült termékeket! Bőrünket hidratáljuk belülről is: naponta legalább két liter cukormentes folyadékot fogyasszunk el! Ez lehet tisztított víz, ásványvíz, frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek vagy gyógy-, esetleg gyümölcstea is.

Pótoljuk a hiányzó vitaminokat!

Bőrünk testünk állapotát tükrözi: csak akkor fényes és életteli, ha szervezetünkben minden rendben van. A vitaminhiány, a fáradtság és a stressz is nyomot hagy kültakarónkon és ha nem figyelünk oda, bőrünk fakóvá, szárazzá, érzékennyé válik és hajlamosabb lesz a bőrbetegségekre, fertőzésekre is. Táplálkozzunk változatosan, vitaminokban gazdagon és a téli időszakban pótoljuk azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyeket táplálkozással nem tudunk kellő mennyiségben bejuttatni! A bőr számára kiemelten fontos az A-, E-, B-, C-, és D-vitamin, a cink, a magnézium és a szelén.

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, nemcsak a bőrrák kockázata csökken, de bőrünk fiatalosabb is marad. Fontos, hogy ismerjük saját bőrünk tulajdonságait. A legtöbb ember bőrén vannak anyajegyek, szeplők, foltok. Ha mindezeket „jól ismerjük” akkor az is feltűnik, ha valamelyik (hirtelen) megváltozott volna. Beszéljünk az orvossal a kockázati tényezőkről! Megmutathatjuk a gyanúsnak tűnő foltokat, ő pedig szükség esetén beutalhat a területileg illetékes bőrgyógyászatra.

2017. február 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek