Bőrápolás télen – A 10 legjobb tipp a téli bőrvédelemhez

2016. november 17.

Száraz, viszkető, kipirosodásra hajlamos a bőre? Nem kell beletörődni a téli időjárás okozta kellemetlenségekbe!

Bőrápolás télen - A 10 legjobb tipp a téli bőrvédelemhez

A központi fűtés, a hideg, a szél, és a kinti-benti hőmérséklet közti jelentős különbség mind próbára teszik a bőrt és kimerítik a nedvességtartalmát. A bőr legfelső rétege kiszárad, berepedezik, kipirosodik, ellenálló képessége csökken, könnyebben alakulnak ki ekcémás elváltozások, különösen az arra hajlamosaknál. Tanácsaink segítenek a pikkelyes, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.

 1. Hidratáljunk naponta! Ilyenkor, télen a zsírosabb, sűrűbb állagú krémek sokkal jobbak, mint a könnyű testápolók. Az érzékeny bőrűeknek érdemes kerülniük az illatosított, tartósítószereket, lanolint tartalmazó készítményeket. A testápolót közvetlenül fürdés után kell felvinni a még enyhén nedves bőrre, hogy még a felületi nedvességet is magába zárja.  Különösen száraz bőrűeknél ajánlatos a napi többszöri krémezés.
 2. Óvatosan a forró vízzel és a szappannal, ugyanis mindkettő szárítja a bőrt! Különösen a „téli viszketéssel” küzdőknek ajánlott a langyos vizes, gyors zuhanyozás, nem irritáló, szappanmentes készítménnyel. Utána bőségesen krémezzük vagy olajozzuk be a testünket!

Bőrápolás télen - A 10 legjobb tipp a téli bőrvédelemhez

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Skincode Extra gyengéd bőrmegújító maszk - minden bőrtípusra 75ml

  Skincode Extra gyengéd bőrmegújító maszk - mi...

  <p>Ez az extra gyengéd bőrmegújító maszk alfa-hidroxi-savat (AHA) és vitaminokat tartalmaz. Segít megújítani az öregedés első jeleit mutató bőrt, eltávolítja a bőr felszínén elhalt hámsejteket és gyorsítja a sejtek megújulását. </p> <p> </p> <p>A készlet erejéig. Lejárati idő: 2020.11.30.</p>

  12 900 Ft helyett:9 999 Ft
 1. Ne vigyük túlzásba a bőrtisztítást! Ez ugyanis „leradírozza” a bőr természetes hidratáltságát. Napi egyszeri fürdés tökéletesen elég, sőt, a karokat, a lábat és a törzset nem is kell feltétlenül szappanozni, vagy tisztítószerrel dörzsölni, az öblítés is megteszi.
 2. Védjük a bőrt a széltől! Amennyire lehet, tekerjünk sálat az arcunkra, hordjunk kesztyűt és sapkát! Az arcon kívül az ajkakat is védjük hidratáló készítményekkel! A gyakori kézmosás és a hideg miatt különösen fontos a kézkrémek gyakori használata is.
 3. Télen is védekezzünk a nap káros hatásai ellen! A 15 faktoros naptejek a mindennapi kint tartózkodáshoz elegendőek, de ha szabadtéren sportolunk, ennél erősebb védelemre is szükség lehet. A túl sok és túl erős sugárzásnak kitett bőr a korai öregedés jeleit mutathatja és megnő a bőrdaganatok kialakulásának esélye is.
 4. Tartsunk mértéket a szoláriumozásban! Kutatások bizonyítják, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanóma kialakulásának rizikóját is – különösen a 45 év alatti nőknél. Ha ragaszkodunk a barna bőrszínhez, kipróbálhatjuk az önbarnítókat, de azt tudnunk kell, hogy ezek is szárítják a bőrt.
 5. Párásítsunk! A száraz levegő nedvességet von el a bőrtől, ezért a szobai párásítók jó szolgálatot tehetnek télen. Ezeket azonban rendszeresen tisztítani kell és cserélni a vizet, hogy elkerüljük a penészgombák és a baktériumok megjelenését.
 6. Gondoskodjunk D-vitamin pótlásról! Mivel ezt a hormonként viselkedő vitamint nyáron a bőrünk állítja elő a napfény segítségével, télen jóval alacsonyabb mennyiséghez jutunk belőle. Érdemes időnként egy egyszerű vérvétellel ellenőriztetni a D-vitamin szintünket.
 7. Óvakodjunk az extrém hidegtől! A hideg bőrelváltozásokat okozhat, érzékenyebbeknél, kisgyermekeknél akár fagyási sérüléseket is. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha megváltozik a kezünk vagy a lábunk színe, ha fájdalmat vagy érzéskiesést tapasztalunk!
 8. Kérjünk segítséget szakembertől! Ha a szárazság nem szűnik, esetleg fokozódik, a bőr viszket, kivörösödik, kiütések, növedékek jelennek meg rajta, feltétlenül forduljunk orvoshoz!
Arcápolás kisokos: az arctisztítás művészete

Arcápolás kisokos: az arctisztítás művészete

Annak érdekében, hogy megfelelően meg tudjuk tisztítani az arcunkat, ismernünk kell annak lépéseit, továbbá tudnunk kell, hogy milyen a bőrtípusunk.

Az arcbőr érzékenysége

Az arcbőr érzékenysége

A helyes arctisztításhoz tisztában kell lennünk az arcbőr felépítésével, igényeivel és érzékenységeivel is. A BENU cikke minden kérdésre választ ad!

Folyadékpótlás nyáron – Mit, mikor és mennyit igyunk?

A folyadékpótlás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legfőképp a nyári, forró hónapok alatt kell erre a leginkább odafigyelnünk. Körbejártuk: mikor, mit és mennyit ajánlott innunk.

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

A nyári bőrápolás legfontosabb szabályai

A nyári bőrápolás legfontosabb szabályai

Az év legszebb időszakában nincs is jobb időtöltés, mint lenge ruhában a szabad ég alatt pihenni, olvasni vagy zenét hallgatni. Ekkor azonban fokozottan kell figyelnünk bőrünk védelmére és ápolására.