Bőrápolás a fűtési szezonban

2019. január 11.

Kapcsolódó tünetek:

száraz bőr

A fűtési szezonban kiemelten fontos bőrünk helyes ápolása, hiszen a száraz levegő nagy kárt tehet benne.

Bőrápolás a fűtési szezonban

Bőrápolás a fűtési szezonban

Míg a lakásban kellemes meleg van, addig kint mínusz fokok uralkodnak. Ez a kettősség pedig igencsak megviseli a bőrünket, hiszen a hideg megérkeztével csökken bőrünk faggyútermelése, a fűtés pedig még a vizet is kivonja belőle. Ennek következtében az érzékeny bőr még szárazabb lesz, és elkezd viszketni. Épp ezért fontos, hogy ebben az időszakban még jobban figyeljünk oda az ápolására.

Míg nyáron a bőrünk leginkább a hidratáltságából veszít, addig télen a zsírtartalma is csökken, épp ezért ajánlott ilyentájt zsíros krémek használata, főleg az olyan területeket, amelyek ki vannak szolgáltatva a zord időjárásnak. Ilyen például az ajkunk, az arcunk, a kézfejünk. Amennyiben intenzívebb ápolásra van szükségünk, akkor válasszunk tápláló maszkokat, estére pedig az éjszakai krém előtt használjunk egy szérumot.

A téli hónapokra az arctisztítót is ajánlatos lecserélni. Válasszunk egy enyhe arctejet, mely nem tartalmaz alkoholt, viszont van benne kamilla, aloe vera vagy rózsakivonat.

Fürdés helyett inkább tusoljunk

A meleg víz csökkenti a bőr zsírtartalmát, így forró fürdő helyett inkább álljunk be a zuhany alá. De vigyázat, ugyanis a több órás forró vizes tusolás sem javasolt! Használjunk krémes vagy olajos tusfürdőket, így már a tisztálkodás során ápoljuk a bőrünket.

A babák bőrének speciális ápolása

A száraz levegő sajnos a legkisebbek bőrét sem kíméli, így az is ápolásra szorul, méghozzá sokkal intenzívebbre, mint egy felnőtté. A csecsemők bőre sokkal könnyebben szárad, illetve repedezik, viszkethet és sebesedhet ki. A keletkezett sérülések pedig begyulladhatnak vagy elfertőződhetnek.

A fűtési szezonban a babák bőrét olaj alapú krémekkel ajánlott kenegetni, ugyanis ezek ápolják azt a legjobban. A vizesebb összetevőket tartalmazó krémek mindössze a felső hámréteget védik, míg az olajos termékek a mélyebb bőrrétegekbe is eljutnak. Mindig a speciálisan nekik kifejlesztett kenőcsöket, ápolószereket használjuk, továbbá fokozottan figyeljünk oda, hogy ezek a készítmények minél kevesebb színező- és illatanyagot tartalmazzanak.

Fontos megemlíteni, hogy nem csupán a külső, hanem a belső hidratálás is lényeges. Minden babának testsúlykilogrammonként 150 ml folyadékra van szüksége naponta. Hat hónapos kor alatt ezt a mennyiséget fedezi az anyatej, azonban később erre fokozottan kell figyelni.

A levegő párásítása is jótékony hatással van a száraz bőrre. Amennyiben nincs párásító készülékünk, akkor tegyünk egy edény vizet vagy egy nedves törölközőt a radiátorra.

Fényvédelem sportolás közben

Fényvédelem sportolás közben

Elérkezett a szép nyári idő, így nem meglepő, ha egyre többen vesszük a természet felé az irányt, ha sportolásra kerül a sor. Azonban a nyári edzések alatt elengedhetetlen, hogy extra figyelmet fordítsunk bőrünk védelmére. Mutatjuk is, hogyan.

mutassa a kezét megmondjuk mi a baja

Mutassa a kezét, megmondjuk mi a baja!

Talán nem is gondolnánk, hogy kézfejünk bőre, elváltozásai, elszíneződései vagy akár a kéz fájdalmai, irritációja milyen sokféle betegség és egészségügyi probléma jele lehet. Összegyűjtöttük, mi, mit jelent, ha a kézről van szó!

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

Folyadékpótlás nyáron – Mit, mikor és mennyit igyunk?

A folyadékpótlás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legfőképp a nyári, forró hónapok alatt kell erre a leginkább odafigyelnünk. Körbejártuk: mikor, mit és mennyit ajánlott innunk.

Így ápolja bőrét a nagy melegben!

Így ápolja bőrét a nagy melegben!

Bevált módszerek, amelyek segítenek bőre szépségének megőrzésében.

Összes cikk Szépség- bőr- és körömápolás témában