Bölcsességfog – 9 tévhit róla

2020. november 10.

Kapcsolódó tünetek:

fogfájás

A bölcsességfogakkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, melyeket a cikkünkkel végleg szeretnénk eloszlatni. Íme, a 9 legelterjedtebb tévhit.

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

#1 tévhit – A bölcsességfogakat mindig ki kell húzni

Ez egy nagy tévedés, ugyanis alapesetben a bölcsességfogak nem okoznak semmiféle panaszt, így ezeket nem szükséges eltávolítani. Azonban gyakran ferdén nőhet, aminek következtében nyomhatja, vagy eltolhatja a többi fogat. Amikor félig áthatol az ínyen, gyulladások, tályogok vagy ciszták keletkezhetnek, sőt mi több, ritka esetekben akár daganatok is kialakulhatnak. Az előbb felsorolt eseteknél sem kell mindenáron kihúzni a bölcsességfogat, ugyanis néha már az is javít a helyzeten, ha az orvos egy enyhe vágást ejt az érintett területen, aminek következtében segít a fognak a kinövésben. Ha azonban konkrét panaszok jelentkeznek (állkapocs fájdalom, fogfájás, a száj mozgásának korlátozása stb.), akkor el kell távolítani a bölcsességfogat.

#2 tévhit – Egyszer mindenkinek kinő a bölcsességfoga

Ez szintén nem igaz, ugyanis egyes személyeknél hypodontia, azaz a fogak részleges hiánya figyelhető meg, a legtöbb esetben pedig épp a bölcsességfogak hiányoznak. A lakosság kb. 20 százalékánál áll fenn ez a jelenség. Ezen kívül olyan esetek is vannak, amelynél az érintetteknek van bölcsességfoguk, de nem tud kinőni.

#3 tévhit – Minden esetben 4 bölcsességfogunk van

Tévedés! Egyes embereknek öt, hat, nyolc, vagy akár még több bölcsességfoguk is lehet, de tény, hogy ezek a plusz fogak sokkal kisebbek.

#4 tévhit – A bölcsességfogaknak nincs funkciójuk

A bölcsességfogaknak eredetileg az volt a feladatuk, hogy felaprítsák a nagyon kemény, és nyers ételeket. Az étkezési szokásaink változásával, azaz amikor az emberek átálltak a főtt és puhább ételekre, ezek a funkciók háttérbe szorultak. Tény, hogy amennyiben kinőnek, és nem okoznak panaszokat, akkor napjainkban is segítik a rágást.

#5 tévhit – A bölcsességfogak összenyomják a többi fogat

Ez nem teljesen igaz. A puha és gyakran tápanyagokban szegény étkezésünknek hála nem csupán a bölcsességfogak tűntek el az évek során, de az állkapcsunk is megváltozott, egyre kisebb lett. Ebből kifolyólag egyes esetekben nincs több hely további négy fognak, így érthető módon nyomást gyakorolhatnak a fogsorunkra. A legtöbb esetben azonban még van helyük a bölcsességfogaknak, így nem szükséges azok eltávolítása.

#6 tévhit – Egy gyulladt bölcsességfogat azonnal el kell távolítani

Mielőtt a fogorvos bármilyen fogat kihúzna, először meg kell szüntetnie a gyulladást, ellenkező esetben megnő az erős vérzés kockázata, továbbá a sebgyógyulásban is zavar léphet fel. Ezen kívül a baktériumok, melyek kiváltották a gyulladást, elterjedhetnek a szervezetünkben.

#7 tévhit – A bölcsességfogak húzása után nagy fájdalmaink lesznek, és feldagad az arcunk

A legtöbb érintettnek nincsen komoly fájdalma, és a patikában kapható fájdalomcsillapítók szedése teljes mértékben enyhíti a panaszokat. A modern módszereknek köszönhetően a foghúzás során a bölcsességfog körüli terület, illetve szövet is alig sérül meg. Ezen kívül a minél előbbi jegelés nagyban csökkenti arcunk feldagadásának az esélyét.

#8 tévhit – A bölcsességfogak eltávolítása után nem szabad tejterméket fogyasztani

Ez nem teljesen igaz, ugyanis az érintettek a húzást követő 2 napban nem ihatnak tejet, de az olyan tejtermékeket, mint a joghurt vagy a sajt, bátran fogyaszthatják. Ha azonban antibiotikumot is kell szedniük, akkor valóban nem ehetnek tejtermékeket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

#9 tévhit – A bölcsességfogak eltávolítása után folyamatosan jegelni kell a helyét

A jegelés valóban fontos annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a duzzanat, de az állandó jegelés károsíthatja a szöveteket, így mindig szüneteket kell tartani. Ez azt jelenti, hogy 25-30 perc jegelés után mindig szüneteltessünk kb. 15 percig.

Mi a teendő foghúzás után?

Mi a teendő foghúzás után?

A legtöbben rettegünk a fogorvostól, ez a félelem pedig tovább erősödik, ha foghúzásra kerül sor. Lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb meggyógyuljunk, és minél szerencsésebben vészeljük át a kezelés utáni időszakot.

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fogak mellett magabiztosságot is varázsol az embernek. Érdemes azonban felkészülni a kezelés előtt, hiszen sok tévhit kering körülötte.

Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

A fogínyvérzés nem jár fájdalommal, azonban igen kellemetlen, továbbá komoly következményei is lehetnek. Utána kell járni az okoknak, nehogy valami nagyobb probléma legyen belőle.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Összes cikk Fog- és szájápolás témában