Betegségek, amelyeket állatoktól kaphatunk el

2019. április 12.

Kapcsolódó tünetek:

láz

Az állatokról emberekre terjedő betegségeket zoonózis gyűjtőnévvel illette az orvostudomány. Az ilyen jellegű fertőzéseket pedig nem csak trópusokon kaphatjuk el, hanem akár kedvenc ételünk vagy saját házi kedvencünk is megfertőzhet vele. Mutatjuk is a leggyakoribbakat.

Betegségek, amelyeket állatoktól kaphatunk el

Betegségek, amelyeket állatoktól kaphatunk el

Macskakarmolási betegség

A Bartonella henselae nevű baktérium által okozott betegség kimerültséggel, fejfájással, lázzal és megduzzadt nyirokcsomókkal jár. A betegséget bolhák terjesztik az állatok között, a kórokozó pedig a fertőzött macskák nyálából kerülhet karmukra, így harapásuk és karmolásuk is fertőzővé válhat az ember számára. A betegség egyébként egészséges emberekre nem veszélyes, általában magától gyógyul, azonban károsodott immunrendszerű egyéneknél – például fennálló HIV fertőzés esetén – súlyosabb következményei is lehetnek, így ekkor gyógyszeres kezelésre szorul.

Toxocariasis

Mind a kutyák, mind a macskák által terjesztett, egyik leggyakoribb, bélférgek okozta betegség a toxocariasis – vagy toxoplasmosis –, melyet egy egysejtű élősködő, a toxoplasma okoz. A kórokozó a macskák bélrendszerébe jutva szaporodik, ürülékükkel pedig megtermékenyített petéi a szabadba kerülnek. Innen alomtakarításnál például emberekre, a szabadban a talajról pedig más állatokra, esetleg zöldségekre vagy gyümölcsökre juthatnak. A toxoplasmosis ugyanakkor igen gyakori betegség, amelyen valószínűleg az emberek nagy hányada átesett már. A kór csak a megbetegedések 10-20 százalékánál jár tünetekkel, amelyek leggyakrabban a nyaki nyirokcsomók duzzanata, esetleg a láz vagy a torokfájás lehetnek. Várandós hölgyeknek azonban különösen oda kell figyelniük, mivel a szervezetbe jutott kórokozó árthat a magzat fejlődésének. (Megjegyzendő azért, hogy a házi kedvencek általában nem fertőzöttek, viszont érintkezésüket a kóbor állatokkal mindenképpen korlátozni kell.)

Liszteriózis

A liszteriózis baktériumos fertőzés, melyet állatok és emberek is leginkább szennyezett ételek vagy víz fogyasztásával kapnak el. A liszteriózis viszonylag ritka betegségnek mondható. A baktérium trágyázás miatt zöldségekről, gyümölcsökről is a szervezetbe kerülhet, de fertőzött állatok húsában, lágy sajtokban vagy pasztörizálatlan tejtermékekben is megtalálható, azonban hőkezelés hatására elpusztul. Veszélyeztetettek még az állati ürülékkel, szalmával stb. foglalkozó állatgondozók.

Kullancsok, bolhák

Veszélyesek lehetnek a szabadba járó háziállatainkra került kullancsok és bolhák által terjesztett betegségek is. A kullancsok által hordozott Lyme-kór ellen egyelőre nincs módunk védekezni, azonban a vírusos agyvelőgyulladással szemben védelmet nyújthat az idejében beadott oltás. A bolhák elvileg pestissel fertőzöttek lehetnek, ha vadon élő, fertőzött rágcsálóból származnak, de ez igen ritka eset. A kullancsok és bolhák által terjesztett betegségek kisállatunk megfelelő higiéniájára való odafigyeléssel nagymértékben megelőzhetők.