Baktériumpusztító padlót fejlesztenek magyar kutatók

2018. március 25.

Hazai kutatók olyan világszinten is innovatív, öntisztító és fertőtlenítő, kopásálló és flexibilis felületű padlóburkolatot fejlesztenek, amivel csökkenthető lehet a kórházi fertőzések száma.

baktériumpusztító padló

baktériumpusztító padló

A győri Graboplast Zrt. és a veszprémi Pannon Egyetem szakemberei és kutatói olyan padlóburkolat kifejlesztésén dolgoznak, mely hatékony segítséget jelenthet a kórházi fertőzések előfordulásának csökkentésében. A világszintű innovációra majd egymilliárd forint európai uniós támogatást nyertek.

A padlógyártó és az egyetem közös munkája tavaly szeptemberben indult, az újonnan fejlesztett terméket terveik szerint főként egészségügyi intézményekben, kórházakban, rendelőkben vagy éppen szociális intézményekben használhatják majd. A padlóburkolat öntisztító és fertőtlenítő, miközben egyszerre rendkívül kopásálló és flexibilis is. A fejlesztők nagy arányú külföldi igényre számítanak, hiszen az innováció olyan általános higiéniai problémára adna hatékony megoldást, amivel valóban jelentősen csökkenthető lenne a kórházi fertőzések előfordulása. Ez pedig az egészségügyi kiadásokat is csökkentheti.

A negyedéves fejlesztési időszakban egy könnyen feldolgozható lakkot alakítanak ki ami a padlóburkolaton megfelelő intenzitású fény hatására oxigén és légnedvesség jelenlétében molekuláris szinten oxidálja és ártalmatlan komponensekre bontja a kórokozókat. A speciális lakkréteg a lágy és rugalmas PVC padlókárpitok felületét a kopásállóság növelés mellett önfertőtlenítő és öntisztító tulajdonságúvá teszi.

Forrás: MTI

BENU Online Gyógyszertár ajánlata: