Bajra utalhat, ha éjjel WC-re járunk

2018. december 6.

Ha felébredünk éjszaka, gyakran ellátogatunk a mellékhelyiségbe. Azonban nem mindegy, hogy felébredünk és érzékeljük, hogy WC-re mennénk, vagy azért ébredünk fel, mert mennünk kell. Mire utalhat az éjszakai vizelési inger?

Bajra utalhat, ha éjjel WC-re járunk

Bajra utalhat, ha éjjel WC-re járunk

Fertőzés

Nem ittunk se túl sok vizet, se teát, se nem kávéztunk későn, mégis felébredünk? Bár a férfiaknál is előfordulhat, a nők körében gyakoribb ok az éjszakánként jelen lévő, sűrű vizelési inger mögött valamilyen húgyúti fertőzés. Ha ez áll a háttérben, akkor nagy valószínűséggel égető vagy kellemetlen érzés is társul a jelenséghez, így ha ezt tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz a mielőbbi kezelés érdekében.

Nincs elég vazopresszin

Az öregedés természetes velejárója, hogy a 40-es éveinkben csökkenni kezd egy bizonyos, vazopresszin nevű hormon mennyisége a szervezetben. Bár a hormon hiányát sokan csak 60 felett kezdik el valóban érzékelni, a vazopresszin a test vízháztartásának egyensúlyáért felel, ezért sajnos minél kevesebb marad belőle, annál többször kell majd meglátogatnunk a mosdót.

Cukorbetegség vagy prediabétesz

A kezeletlen vagy épp kialakulóban lévő cukorbetegség egyik leggyakoribb jele, ha sokszor kell WC-re mennünk, mivel testünk így próbál megszabadulni a felesleges cukormennyiségtől. Akkor mindenképp gyanakodhatunk, ha a jelenség napközben is fennáll, mellette pedig egyre gyakrabban érezzük magunkat szomjasnak.

Méh- vagy petefészek megnagyobbodás

Betegségek széles köre – például a méh- vagy petefészekrák, méhpolip vagy ciszta – okozhatja a méh illetve a petefészek megnagyobbodását, amelyek így könnyedén megnyomhatják a húgyhólyagot, folyamatos vizelési ingert eredményezve. Ha tapasztaljuk, hogy egyre sűrűbben járunk mosdóba, mindenképpen menjünk el nőgyógyászati kivizsgálásra, mivel ezeket a betegségeket más módon nem lehet felfedezni.

Prosztata probléma

Minden férfinak problémája lesz prosztatájával előbb vagy utóbb, mivel a szerv egy életen át növekszik. A megnövekedett prosztata pedig részlegesen elzárhatja a húgyvezetéket, így pedig vizeléskor gyakran nem sikerül teljesen kiürülnie a hólyagnak. Ez folyamatos vizelési ingert válthat ki. Szerencsére már gyógyszeres és sebészeti kezelések is léteznek már a probléma megoldására.