Azok a véletlen sportsérülések!

Azok a véletlen sportsérülések!

Hogy mi a teendő, mi ad enyhülést, ha megtörténik a baj, arról dr. Schneider Ákost, a BENU Lehel Gyógyszertár vezetőjét kérdeztük. alkalommal fut tíz-húsz kilométert – de ha kihagy néhány edzést, óvatosabb. Javasolja, hogy rándulás, ficam esetén a sérült ízületet helyezzék nyugalomba, hűsítsék borogatással, és a lehető leghamarabb forduljanak orvoshoz. Az izomlázat oldja a rádolgozás, de más izom- és csontfájdalmakra nem szabad ráerősíteni. A fájdalom csillapítására kiváló kenőcsök, tapaszok, súlyosabb esetekben nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők állnak rendelkezésre – javasolja.

Napsütés. Sport. Nyaralás. Strand. Túrázás. Fagyi és hűsítő limonádé, hideg hotelszoba.

Ezek a nyár kulcsszavai. Ezek határozzák meg milliók mindennapjait a szabadság, a pihenés idején. De nem mindegy, hogy a nyár miként telik, hiszen ilyenkor is érhetnek bárkit sérülések, balesetek. Gond, ha ügyeletre kell rohanni gyerekkel, felnőttel. Dr. Schneider Ákos tanácsai sokat segíthetnek a szabadságra indulóknak a felkészülésben, a baleset megelőzésben, de még a gyógyulásban is.

Akut sérülések a csontrepedések, a csonttörések, a ficamok, a szalag- és izomszakadások, a húzódások, a horzsolások és sebek. Ezek leggyakrabban labdajátékok, küzdősportok, túrák alkalmával következnek be. A fő okok az esetek nagy részében a felkészületlenség, az edzettség és a bemelegítés hiánya, a sport, a túra megkezdése előtt. Figyelni kell a terhelés helyes megválasztására, a ruházat, a segédeszközök megválasztására – mondja a gyógyszerész. Dr. Schneider Ákos elmondta azt is, hogy a sportbaleseteket követően különböző súlyosságú tünetekkel, eltérő erősségű fájdalommal kell számolniuk az embereknek, akik az aktív pihenés mellett döntenek.

A mozgásszegény életmódot folytatók, túlsúlyosak vagy elhízottak, és az egyéb rizikófaktorokkal élők válasszanak kisebb megerőltetést jelentő mozgásformákat. Az sem fordul meg sokak fejében, hogy mennyire fontos a túraterep megválasztása. Kinéznek egy hegyet, elindulnak, de nem figyelnek a kondícióra, az edzettségre, nem ismerik a saját állóképességüket. Pedig egy túránál a megfelelő terepen túl nagy  szerepe van az egyensúlynak, a lépések kivitelezésének és megtervezésének. A jó bakancs, magas szárú cipő, túrabot, vagy egyéb támaszték sokat segít a balesetek megelőzésében – tanácsolja a gyógyszerész, aki azt tapasztalja, hogy sportügyben igen kevés tanácsot kérnek a gyógyszertárakba betérők, pedig kaphatnának.

Aki aktívan sportolt, de kihagyott öt- tíz évet, az se kezdjen hirtelen erős edzésbe. Schneider Ákos elmondta, hogy ő maga is rendszeresen sportol – heti két-három

Minden a technikán múlik

Léteznek degeneratív sportsérülések is. Ezek azért következnek be, mert a sport jellege olyan, hogy bizonyos ízületeket, izomcsoportokat jobban igénybe vesz, megerőltet, koptat. Ilyen például a teniszkönyök, amiről sokan hallottak. Fontos, hogy mindenki figyelje, ismerje a saját testét, szervezetét, és ahhoz válasszon szintet, mértéket a sportban. A sérüléseket akkor lehet kikerülni, ha megfelelő a technikánk, legyen szó bármilyen mozgásról.

2020. június 11.

Kiemelt ajánlatunk