Az ősz leghasznosabb ehető gyógyszerei a kertből 2. rész

Az ősz leghasznosabb ehető gyógyszerei a kertből 2. rész

Megfázás és allergia ellen

Padlizsán

A padlizsán A-, B1-, B2 és C-vitaminokban gazdag, kiváló koleszterinszint szabályozó étel. A benne található foszfor, kálium, kalcium, magnézium, nátrium és vas pedig segíti a szervezet felkészülését a téli időszakra. Tele van antioxidánsokkal, melyek megkötik a szabad gyököket, így megvédhetnek bennünket a rákos sejtek elburjánzásától. Gátolja az érfalak károsodását is.

  • Tipp: Ha gyötri az allergia, fogyasszon padlizsánt, mely alkalmas az allergiás reakciók enyhítésére. Segít az irritációk mérséklésében, és nyákoldó hatásának köszönhetően a köhögést is csillapítja.

Sütőtök

A sütőtök rendkívül gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, magas kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma. Kedvezően hat a vérnyomásra és enyhe vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzéséhez. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások – elsősorban a gyulladt nyálkahártya – gyógyítására. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok, valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.

  • Tipp: Ha szeretne egészségesen ragyogó, szép bőrt, fogyasszon minél több sütőtököt, amely tele van bőrszépítő – a harcot még a pattanásokkal szemben is sikeresen felvevő –, valamint látásjavító vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Karfiol

A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal, amelyet ráadásul még a mélyhűtés hatására sem veszít el. Gazdag káliumban, mangánban, magnéziumban, kalciumban és rézben is, így a karfiol sikeresen hozzájárul a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez illetve a csontrendszerünk egészségének megóvásához is. Az erek falára is kedvezően hat. Szelén tartalma miatt a káros szabad gyökök elleni harcban is kiváló segítség a karfiol, de szemünk egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog kialakulását.

  • Tipp: Stressz ellen fogyasszon karfiolt! Magas C- és B-vitamin tartalmának köszönhetően nem csak az immunrendszerünket erősíthetjük, hanem az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz, kiváló idegnyugtató, antidepresszáns hatással bír.
2016. szeptember 9.

Kiemelt ajánlatunk