Az orbánc lehetséges szövődményei

Az orbánc lehetséges szövődményei

Kapcsolódó tünetek:

Tudjunk meg többet az orbáncról

Ezt a fertőző bőrgyulladást a Streptococcus beta-haemolyticus baktérium okozza, ami a bőr legapróbb sérülésein keresztül jut be a mélyebb bőrrétegekbe, majd ott elszaporodik. A szervezetünk természetesen küzd ezen baktériumok ellen, de ettől függetlenül a bőr gyulladása alakul ki. A legtöbb esetben jól elhatárolt piros foltok és fájdalmas duzzanatok jelennek meg a bőr felületén. Az ilyen típusú betegség során hólyagok és pattanások keletkezhetnek az érintett bőrterületeken, illetve a környező nyirokcsomók is megduzzadhatnak. A betegeknek eleinte rossz a közérzete és lázasak, de csak napokkal később merül fel az orbánc gyanúja, amikor már a fájdalmak és a duzzanatok is megjelennek. Alapvetően bőrünk bármelyik részét megtámadhatják ezek a baktériumok, de a leggyakrabban az arcon és a lábakon jelennek meg. Az időben megkezdett antibiotikumos kezelés legtöbbször igen hatékony, viszont ha későn vagy nem megfelelően kezelik az orbáncot, akkor a fertőzés komoly szövődményekhez vezethet. Sikeres kezelés ellenére pár hónap elteltével az orbánc kiújulhat. Különöse a gyenge immunrendszerrel rendelkezők esetén nagy ennek a rizikója, így az idősebb emberek veszélyeztetett csoportba tartoznak.

 Az orbánc lehetséges szövődményei

Amennyiben a betegek nem részesülnek megfelelő kezelésben, vagy csak későn kapják meg a szükséges gyógyszereket, nagyon komoly szövődmények léphetnek fel, épp ezért rendkívül fontos a korai diagnózis és a mielőbbi kezelés.

Nyiroködéma esetén komoly károk keletkeznek a bőr védőrétegében, így könnyedén ki tud alakulni ez a fajta bőrgyulladás. Amennyiben ez sűrűn és súlyos, középsúlyos formában jelentkezik, akkor a gyulladások miatt megsérülnek a nyirokerek, ennek következtében pedig tartós duzzanatok keletkeznek az érintett területeken. Utóbbiak pedig ismét kedveznek az orbáncnak. Ennek az ördögi körnek csak egy hatékony kezelés tud véget vetni. Megfelelő kezelés hiányában a mélyebb bőrrétegekbe is bejutnak a baktériumok, ahol jelentős károkat okoznak a testszövetekben és a szervekben. Akár a véráramba is be tudnak kerülni, ezáltal vérmérgezést, azaz szepszist okozva. A véráramba bejutva továbbá a szívbillentyű- és szívbelhártya-gyulladásához vezethetnek, de akár a vese szűrőrendszere, a glomerulus is begyulladhat. Amennyiben az orbánc az arcunkon jelenik meg, az agyhártyára is komoly veszélyt jelenthet. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a potenciálisan életveszélyes szövődményeket a megfelelő kezeléssel meg lehet előzni!
2020. október 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek