Az ételallergiáról

Az ételallergiáról

Kapcsolódó tünetek:

Ezek olyan fehérjék, amelyek ellenállnak a főzés során fellépő hőnek, a gyomorsavnak, valamint a belekben található emésztőenzimeknek. Ennek eredményeként, ezek a nem károsodott allergének átjutnak az emésztőrendszeren, bekerülnek a véráramba, eljutnak a célszervekhez, és az egész szervezetre kiterjedő allergiás reakciót idéznek elő. Az ételallergia kialakulásához az immunrendszer és örökletes tényezők is hozzájárulnak.

Hogyan kezelhető az ételallergia?

Bizonyos ételek kerülése: Az ételallergia kezelésének elsődleges lépése, hogy kerüljük az olyan élelmiszereket, melyek a betegség kialakulásáért felelős allergéneket tartalmazzák. Ha egyszer már kiderült egy ételről, hogy allergiát okoz, többször nem szabad enni. Ehhez az kell, hogy az érintett egyén olvassa el részletesen azon élelmiszerek címkéjét, amiket ehet, hogy azok milyen összetevőket tartalmaznak, mielőtt elkezdené enni. Sok allergén összetevő, mint például a mogyoró, tojás vagy a tej hiányzik ezekből az élelmiszerekből. A mogyorót gyakran használják fehérje kiegészítőként, a tojás megtalálható salátaöntetekben, tejet pedig pékáruk tartalmaznak. Az FDA megköveteli, hogy az összetevők legyenek rajta az élelmiszerek címkéjén. El lehet kerülni a legtöbb olyan élelmiszert, amire érzékenyek vagyunk, ha figyelmesen elolvassuk a címkéket, ha pedig étteremben vagyunk, ne rendeljünk olyan ételt, melynek összetevői között lehet olyan, mely allergiás reakciót vált ki.

Anafilaxiás reakció kezelése: A súlyos ételallergiában szenvedő betegeknek felkészültnek kell lenni az anafilaxiás reakció kezelésére, ha az bekövetkezik. Még azok is hibázhatnak, akik jól ismerik saját allergiájukat, vagy pedig ehetnek véletlenül olyan ételeket, amit nem lenne szabad. Saját védelmük érdekében azoknak a betegeknek, akiknek már volt korábban anafilaxás reakciójuk, olyan figyelmeztető karkötőt vagy nyakláncot kell viselniük, melyre fel van tüntetve az ételallergia, valamint hogy súlyos reakció alakulhat ki náluk. Ezeknél az embereknél mindig kell, hogy legyen egy fecskendő, orvos által felírt adrenalin (epinefrin), és meg kell nekik tanítani, hogyan kell maguknak beadni, amikor úgy érzik, hogy allergiás reakció kezd kialakulni. Ezt követően azonnali orvosi segítségre van szükségük, mentőt kell hívni, vagy pedig egészségügyi ellátó helyre kell vinni őket.

Az ételallergia egyéb tüneteinek kezelése: Számos gyógyszer létezik az ételallergia egyéb tüneteinek kezelésére. Az antihisztaminok például enyhítik a gyomor-bélrendszeri panaszokat, a csalánkiütést, a tüsszögést vagy az orrfolyást. A hörgőtágítók enyhítik az asztmás tüneteket. Ezeket a gyógyszereket akkor kell bevenni, ha valaki véletlenül olyan ételt fogyasztott, amire allergiás. Azonban nem hatásosak akkor, ha evés előtt vesszük be őket azzal a céllal, hogy megakadályozzuk az allergiás reakció kialakulását. Tény azonban, hogy nem létezik egyetlen olyan gyógyszer sem, mely hatékonyan megakadályozná egy adott ételhez kötödő allergiás reakció kialakulását, mielőtt azt elfogyasztanánk.

2014. június 9.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek