Az ételallergiáról

2014. június 9.

Az élelmiszerekben található allergének felelősek a reakciókért. Hogyan kezelhető az ételallergia?

Ezek olyan fehérjék, amelyek ellenállnak a főzés során fellépő hőnek, a gyomorsavnak, valamint a belekben található emésztőenzimeknek. Ennek eredményeként, ezek a nem károsodott allergének átjutnak az emésztőrendszeren, bekerülnek a véráramba, eljutnak a célszervekhez, és az egész szervezetre kiterjedő allergiás reakciót idéznek elő. Az ételallergia kialakulásához az immunrendszer és örökletes tényezők is hozzájárulnak.

Hogyan kezelhető az ételallergia?

aelelmiszerallergia301

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Bizonyos ételek kerülése: Az ételallergia kezelésének elsődleges lépése, hogy kerüljük az olyan élelmiszereket, melyek a betegség kialakulásáért felelős allergéneket tartalmazzák. Ha egyszer már kiderült egy ételről, hogy allergiát okoz, többször nem szabad enni. Ehhez az kell, hogy az érintett egyén olvassa el részletesen azon élelmiszerek címkéjét, amiket ehet, hogy azok milyen összetevőket tartalmaznak, mielőtt elkezdené enni. Sok allergén összetevő, mint például a mogyoró, tojás vagy a tej hiányzik ezekből az élelmiszerekből. A mogyorót gyakran használják fehérje kiegészítőként, a tojás megtalálható salátaöntetekben, tejet pedig pékáruk tartalmaznak. Az FDA megköveteli, hogy az összetevők legyenek rajta az élelmiszerek címkéjén. El lehet kerülni a legtöbb olyan élelmiszert, amire érzékenyek vagyunk, ha figyelmesen elolvassuk a címkéket, ha pedig étteremben vagyunk, ne rendeljünk olyan ételt, melynek összetevői között lehet olyan, mely allergiás reakciót vált ki.

Anafilaxiás reakció kezelése: A súlyos ételallergiában szenvedő betegeknek felkészültnek kell lenni az anafilaxiás reakció kezelésére, ha az bekövetkezik. Még azok is hibázhatnak, akik jól ismerik saját allergiájukat, vagy pedig ehetnek véletlenül olyan ételeket, amit nem lenne szabad. Saját védelmük érdekében azoknak a betegeknek, akiknek már volt korábban anafilaxás reakciójuk, olyan figyelmeztető karkötőt vagy nyakláncot kell viselniük, melyre fel van tüntetve az ételallergia, valamint hogy súlyos reakció alakulhat ki náluk. Ezeknél az embereknél mindig kell, hogy legyen egy fecskendő, orvos által felírt adrenalin (epinefrin), és meg kell nekik tanítani, hogyan kell maguknak beadni, amikor úgy érzik, hogy allergiás reakció kezd kialakulni. Ezt követően azonnali orvosi segítségre van szükségük, mentőt kell hívni, vagy pedig egészségügyi ellátó helyre kell vinni őket.

Az ételallergia egyéb tüneteinek kezelése: Számos gyógyszer létezik az ételallergia egyéb tüneteinek kezelésére. Az antihisztaminok például enyhítik a gyomor-bélrendszeri panaszokat, a csalánkiütést, a tüsszögést vagy az orrfolyást. A hörgőtágítók enyhítik az asztmás tüneteket. Ezeket a gyógyszereket akkor kell bevenni, ha valaki véletlenül olyan ételt fogyasztott, amire allergiás. Azonban nem hatásosak akkor, ha evés előtt vesszük be őket azzal a céllal, hogy megakadályozzuk az allergiás reakció kialakulását. Tény azonban, hogy nem létezik egyetlen olyan gyógyszer sem, mely hatékonyan megakadályozná egy adott ételhez kötödő allergiás reakció kialakulását, mielőtt azt elfogyasztanánk.

A 7 legjobb természetes antihisztamin

A 7 legjobb természetes antihisztamin

A hisztamin egy olyan fehérje, mely allergiás reakciókat válthat ki. Egyik legismertebb ellenszere az ún. antihisztamin, amit gyógyszerek formájában vagy az alábbi élelmiszerek fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.