Az emberi test 5 megoldatlan rejtélye

2019. december 1.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Egész életünket a testünkben éljük le, ennek ellenére rengeteg olyan dolog van az emberi szervezettel kapcsolatban, amiről keveset tudunk. Az alábbi kérdések talán a leggyakoribbak.

Az emberi test 5 megoldatlan rejtélye

Az emberi test 5 megoldatlan rejtélye

Ujjlenyomat

Mindannyian tudjuk, hogy az ujjlenyomatunk teljesen egyedi, nincs még egy ugyanolyan. Felvetődik a kérdés, hogy ez miért van így, illetve az, hogy például az ősembernek is volt-e már ujjlenyomata. A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy az ujjlenyomatunk segítségével vagyunk képesek megfogni a tárgyakat, azonban kiderült, hogy az ellenkezője igaz, hiszen az ujjlenyomat miatt sokkal kevésbé érintkezik a bőrünk a tárgyak felületével, így semmi köze a fogáshoz. Míg a szakemberek más területeken hatalmas előrelépéseket tesznek, addig arra a kérdésre, hogy miért van ujjlenyomatunk, továbbra sem találtak választ.

Vakbél

A vakbél egy olyan szerv, ami óriási fájdalmat tud okozni, az eltávolítása azonban semmilyen hatással nincs a szervezetünk működésére. Épp ezért sokakban felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért van. Sok tudós – köztük Charles Darwin is – úgy gondolta, hogy a növényevő embernek az emésztés miatt volt szüksége a vakbélre, az evolúció során nem tűnt el, funkciója azonban nincs. Ez a nézet viszont megdőlni látszik, ugyanis a legújabb kutatások szerint a vakbél rengeteg jó baktériumnak ad otthont, továbbá védi azokat.

Ásítás

Annak ellenére, hogy már az anyaméhben is tudunk ásítani, a kutatók még nem találták meg az ásítás miértjét. Az egyik teória szerint azért csináljuk, mert így tudjuk az agyunk hőmérsékletét szabályozni, ugyanis az unalom és az alváshiány hatására csökken annak hőmérséklete. Egy másik elmélet szerint azért ásítunk, mert így kizökkentjük a testünket, hiszen hatására megnő a pulzusszámunk. Azt nem tudni, hogy melyik teória helyes, de még az is lehet, hogy mindkettő.

Különböző vércsoport

Arra már rájöttek a szakemberek, hogy a különböző vércsoportok más és más fertőzéseket képesek leküzdeni, továbbá úgy vélik, hogy kb. 20 millió évvel ezelőtt kezdtek ezek kialakulni. Ezen ismeretek ellenére pontosan még nem tudják, hogy miért van ennyi különböző vércsoport.

Álmok

Az emberek életük kb. egyharmadát alvással töltik, azonban a szakemberek nem tudják pontosan, hogy miért és hogyan álmodunk. Az köztudott, hogy a REM fázis alatt álmodunk, továbbá arra is rájöttek már, hogy eközben megnő a pulzusszámunk, azt azonban nem derítették még ki, hogy milyen célja van az álmoknak. Az egyik legelterjedtebb elmélet, hogy azok segítségével dolgozza fel az agyunk az aznapi történéseket, továbbá kiválogatja a fontos és a lényegtelen emlékeket. Egyes tudósok szerint az álmodásnak nincs semmilyen jelentősége, mindössze a tudatalattink játéka.

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

Persze legtöbbünknek megvannak a biológia órákon tanult alapok a női szervezetről és működéséről, azonban van néhány érdekes, amit biztosan nem tanítottak meg az iskolapadban. Mutatjuk is az 4 legizgalmasabb tudnivalót a női testről.

5 újévi fogadalom az egészségünkért

5 újévi fogadalom az egészségünkért

A 2019-es évből már csak pár nap van hátra, ilyenkor pedig mindenki elkezd azon gondolkozni, hogy min kellene változtatnia jövőre. Legtöbben az egészségünkért szeretnénk többet tenni, így lássunk 5 ezzel kapcsolatos újévi fogadalmat.

Indítsuk jól a napot! 5 lépés a boldog ébredésért

Indítsuk jól a napot! 5 lépés a boldog ébredésért

Sokaknak okoz problémát a reggeli felkelés, de a kevés alváson túl a motiváció hiánya is hozzájárulhat a morgós reggelekhez. A vidám ébredés érdekében mutatunk néhány módszer arra, hogyan zárjuk és kezdjük a mindennapokat.

Ásítás és sírás – Itt a kapcsolat

Ásítás és sírás – Értsük meg jobban!

A tudomány jelenlegi állása mellett különösnek tűnhet, hogy több olyan általános jelenséggel is gondban vannak a kutatók, melyek meghatározzák a mindennapjainkat. A mai napig nincs egyértelmű magyarázat például a sírásra és az ásítás kapcsolatára.

A Hold állása tényleg hat a mentális egészségre?

A Hold állása tényleg hat a mentális egészségre?

A Hold már évezredek óta lázban tartja az emberiséget, és a tudomány számára is rengeteg kérdést vetett fel és válaszolt meg, továbbá számos ember véli úgy, hogy hatással van az egészségünkre és a testünkre.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában