Az első együttlét legjobb időpontja

2018. augusztus 5.

Amikor új partnerünkkel történő első szexuális együttlétről beszélünk, mindenkinek igen határozott véleménye van arról, melyik is a legmegfelelőbb időpont rá. De vajon mit mond a tudomány?

Az első együttlét legjobb időpontja

Az első együttlét legjobb időpontja

A 2000-es évek elején egy Illinois állam egyetemén dolgozó professzor, Sandra Metts kereste a választ a tökéletes első időpont kérdésére. Egy majd 300 embert felölelő felmérés során azt vizsgálta, hogy pozitív hatással lesz-e a kapcsolatra, ha a felek mélyebb érzelmi kötődést alakítanak ki az első szexuális együttlét előtt. A kutatás alapján a válasz igen. Kiderült, hogy azok a párok, akiknél az első szexuális együttlét után alakultak csak ki komolyabb érzelmek, sokszor negatív tapasztalatokkal gazdagodtak. Többen kínosan élték meg például az első ’szeretlek’ elhangzását, és sok olyan szituációba kerültek, amikor úgy érezték, bocsánatot kell kérniük viselkedésükért.

A kutatás végén a professzor egy általános lépésekből álló listát állított össze, melynek sorrendjét betartva a legnagyobb eséllyel lesz sikeres egy kapcsolat. Bár ez pontos időpontot nem határoz meg az első együttlétet illetően, valamiféle iránymutatást azért ad arra nézve. Ez alapján első az ismerkedés, ezt követi az első csók, majd az érzelmi elköteleződés és a bizalom kiépítése a másik ember felé. Megállapította, hogy az érzelmileg egy hullámhosszon lévő és egymással jól kommunikáló párok esetében nagymértékben elkerülhetők a kellemetlen pillanatok, és a másik iránt támasztott elvárások negatívumai. Ha a pár kényelmesen érzi magát együtt, nem helyeznek nyomást egymásra, és tisztában vannak azzal, a másik mit vár a kapcsolattól, a szexuális együttlét nagy valószínűséggel pozitív élmény lesz mindkettőjüknek, és több esélyük van arra is, hogy együtt maradnak.

Sandra Metts felmérését alapul véve különböző kutatások más és más módokon határozták meg az első szexuális együttlét optimális időpontját. Van, amelyik 36 együtt töltött órát tart ideálisnak előzetesen, mely mindkét fél számára elég az érzelmi felkészülésre. De olyan is akad, amelyik 3 hónapot javasol, hogy véget érjen a ’rózsaszín köd’ időszaka. Az elégedettség hormon ugyanis annyira addiktív és bódító lehet, hogy megtörténhet: egy kapcsolatban addig érezzük csak jól magunkat, amíg tart a kezdeti intenzív szexuális vonzalom. Azonban ha a megfelelő érzelmi háttér és kötődés hiányzik, hormonjaink csitulásával teljesen kiábrándulhatunk a másik személyből.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Durex Real Feel óvszer 10x

    Durex Real Feel óvszer 10x

    <p>A Durex RealFeel az óvszerek legújabb generációja, ami neked és a partnerednek is az eddigi legtermészetesebb bőr a bőrön érzést nyújtja.</p> <p> </p>

    4 299 Ft