Az elhízás mértéke

Az elhízás mértéke

Az anyagcsere kismértékű kisiklásának korai felismerésével a megelőzés eszközei hatékonyabbak lehetnek. A hasi típusú elhízás a túlsúlynál fokozottabb kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

BMI

A BMI, azaz a testtömeg index a jó jelzőmódszer az elhízottság mértékének meghatározására, szorosan összefügg mind a testzsír-százalékkal, mind a teljes testzsír mennyiséggel, meghatározásához a felnőtt alany testtömegének és testmagassága négyzetének hányadosát kell kiszámolni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 1997-ben megállapított és 2000-ben publikált legelterjedtebb definíciók alapján megállapított értékek:

BMI Osztályozás
 < 18,5 soványság
18,5–24,9 normál testsúly
25,0–29,9 túlsúly
30,0–34,9 I. fokú elhízás (enyhe)
35,0–39,9 II. fokú elhízás (középsúlyos)
  ≥ 40,0 III. fokú elhízás (súlyos)

Testzsírszázalék

Az eljárást nevezik bioelektromos impedancia analízisnek is, az alkalmazott technika után. Az eszköz egy testtömeg mérésére szolgáló egyszerű mérleg és egy fitnesz eszköz keverékéhez hasonlít. A gépre ráállva a műszer nagyon gyenge erősségű elektromos áramot bocsát ki a talpaktól a kezek irányába. A műszer érzékelőinek segítségével meghatározza a test elektromos ellenállását (impedanciáját). Az impedanciából lehet következtetni a szervezetben akár rejtetten felhalmozott zsírszövet mennyiségére.

Haskörfogat

A hasi tájékra lokalizálódó elhízás mértékére a haskörfogat, illetve a derék-csípő arány enged következtetni.

2015. május 25.

Kiemelt ajánlatunk