Az elhízás következményei

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

magas koleszterin, magas vércukorszint

Ha túlzottan megnő a testtömegünk, több betegséggel találhatjuk magunkat szemben.

A túlsúly, mint rizikófaktor.

Magas vérnyomás: testtömeg növekedésével a zsírszövet felszaporodik. Testünk többi részéhez hasonlóan, a zsírszövetnek is oxigénre és tápanyagban gazdag vérre van szüksége. Az oxigén és a tápanyagigény növekedésével a keringő vér mennyisége is növekszik, egyre több vért kell a verőereken át keringetni, így megemelkedik az artériák falára nehezedő nyomás.

elhizas_veszelyei301Diabétesz: az elhízás a 2-es típusú diabétesz kialakulásának egyik fő oka. A testben lévő nagy zsírszövet érzéketlenné teheti a szervezetet az inzulinnal szemben, ezáltal a cukor a vérben marad, magasan tartva a vércukorszintet, ennek pedig számos káros következménye van.

Koszorúér-betegségek: a szívellátó koszorúerek falában felhalmozódó zsír elmeszesedő lerakódásokká változik, ezeken a véralvadék is kiválhat. Kezeletlen esetben idővel a lerakódások szűkítik az ereket, így egyre kevesebb vér jut a sok oxigént igénylő szívizmba. A csökkent vérellátás a szívizomsejtek oxigén és tápanyagellátását rontja. A szívizomsejtek oxigén és tápanyagellátása meg is szűnhet, ha az őket ellátó artéria elzáródik. Ezáltal szívizom elhalás jöhet létre, ekkor beszélünk szívinfarktusról.

Stroke: az érelmeszesedés megfigyelhető az agy táplálását végző artériákon is. Ha egy agyterület kevés oxigént és tápanyagot kap, az könnyen stroke-ot, agyi érkatasztrófát, -infarktust eredményezhet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Oszteoartritisz: csont- és ízületi gyulladásról van szó, egyfajta mozgásszervi megbetegedés, mely főleg a térdeket, és a gerincet érinti. Magyarázata egyszerű, minél nagyobb a testtömeg, annál nagyobb terhelés éri az ízületeket, a porcokat és általában az egész vázrendszert, negatívan serkenti az ízületi fájdalmat, valamint a merevségérzést.

Alvási apnoé: nagy kockázatú kórállapot, az érintett túlsúlyos egyénnek alvás közben időközönként kimarad a légzése és nem mellesleg hangosan horkol. A garat elzáródik, mely sűrű éjszakai ébredésekhez, ezáltal nappali kimerültséghez vezet. Az alvási apnoéban szenvedő betegek döntő többsége túlsúllyal küzd.

Daganat: sokféle ráktípust hoztak összefüggésbe az elhízással, így a vastagbél-, a nyelőcső, a vese, a mell- és a prosztatadaganattal.

A máj zsíros elfajulása: elhízás során a zsír a májban is felgyülemlik. Súlyos elhízás zavarja a máj működését, melynek során májzsugor is kialakulhat, még akkor is, ha az egyén csak mértékletesen fogyaszt alkoholt.

Epehólyag betegség: a túlsúlyos egyének koleszterinszintje az esetek többségében magasabb, így náluk nagyobb az epekő kialakulásának rizikója.

Ezért jó nekünk a chiamag

Ezért jó nekünk a chiamag

Az utóbbi évek egyik legismertebb szuperélelmiszere a chiamag, ennek ellenére kevesen tudják, pontosan milyen pozitív hatásai is vannak. Alább összegezzük ezeket.

Cukormentes karácsony – Tippek cukorbetegeknek

Cukormentes karácsony – Tippek cukorbetegeknek

A cukorbetegeket nagy próbatétel elé állítja a karácsonyi időszak, hiszen mindenhol finomabbnál finomabb süteményekkel találkoznak. Az alábbi tippek azonban sokat segíthetnek, ha nem szeretnénk minden jóról lemondani.

Ennyi mindenre jó a hajdina

Ennyi mindenre jó a hajdina

Egyre gyakrabban hallani, hogy a hajdina nagyon egészséges. Nem csupán a szervezetünk sav-bázis egyensúlyára van jótékony hatással, hanem még a vércukorszintet is képes csökkenteni. Cikkünkből kiderül, hogy még milyen további pozitív hatásai vannak.

Tudjon meg mindent az inzulinrezisztencia kezeléséről

Tudjon meg mindent az inzulinrezisztencia kezeléséről

Az inzulinrezisztencia egyre elterjedtebb betegség, ami többek közt arra vezethető vissza, hogy világszerte nő az elhízottak száma. Azért nagyon veszélyes, mert a legtöbb esetben csak akkor diagnosztizálják, amikor már komolyabb panaszaink vannak.

Fehér hús vs. vörös hús – Melyik az egészségesebb?

Fehér hús vs. vörös hús – Melyik az egészségesebb?

Meglepő eredményeket mutattak be amerikai kutatók, ami ellentmond az eddigi táplálkozási ismereteinknek. A tanulmány szerint a vörös és a fehér hús fogyasztása azonos hatással van a vér koleszterinszintjére.