Az egészséges hüvelyflóra

Az egészséges hüvelyflóra

Kapcsolódó tünetek:

Szervezetünk normál működéséhez azonban szükséges néhány jótékony baktérium jelenléte is; ilyenek például a hüvelyflórát alkotó mikróbák. Hogyan őrizzük meg a hüvely egészségét?

A hüvelyflóra állapotát számos tényező befolyásolja. Függ az életkortól (nemi érés előtt nincs a hüvelyben baktérium), a táplálkozástól, a hormonális állapottól, szed-e gyógyszert, fogamzásgátlót az illető hölgy. A hüvelyflóra egyensúlya azonban könnyen felborulhat, melynek következtében kellemetlen, akár veszélyes fertőzések is kialakulhatnak.

Az egészséges nők hüvelyváladékában nagy számban megtalálható Lactobacillusok nyújtanak védelmet a fertőzésekkel szemben. A fertőzést okozó baktériumok nem tudnak elszaporodni, ha a Lactobacillusok megfelelően végzik a dolgukat, és biztosítják a savas pH-jú közeget a hüvelyben. Amennyiben a hüvely ökológia egyensúlya felborul, a védelmet biztosító bacilusok száma csökken, a hüvely pH-ja emelkedni kezd, aminek következtében elszaporodnak a gyulladást okozó baktériumok.

Mitől borul fel az egyensúly?

A leggyakoribb ok: antibiotikum szedése (első sorban a penicillin). Az antibiotikum nem válogat jó és rossz baktérium között, a gyógyszer szedésével a jótékony hatású Lactobacillusokat is kiírtjuk, ezzel felborítva a hüvelyflóra egyensúlyát. Szintén kiváltó ok lehet, a túl gyakori hüvelyöblítés, vagy a másik véglet, a nem megfelelő intim higiénia, továbbá egyes hormonkészítmények és tisztálkodószerek is megzavarhatják a hüvely pH értékét.

A hüvelyváladék mennyiségének és minőségének megváltozása jelzi, hogy a hüvelyflóra egyensúlya felborult, leggyakrabban gyulladás alakul ki a hüvelyben, melynek tünetei: kínzó viszkető érzés, bő hüvelyfolyás. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ilyenkor fokozott tisztálkodásba kezdenek, azonban ezzel csak fokozzák a tünetet, és megnehezítik, hogy visszaálljon az egészséges pH érték.

Hogyan állítsuk vissza és őrizzük meg az egyensúlyt?

Antibiotikumos kezelés kiegészítéseként érdemes probiotikumos készítményeket is szedni, ezekkel megvédhetjük a jótékonyhatású baktériumokat a szervezetben.

Ezen kívül sokféle élőflórát tartalmazó élelmiszer fogyasztása is jótékonyan hat. Ilyen élelmiszerek pl.: erjesztett tejtermékek, joghurt, túró, sajt, savanyú káposzta, kovászos uborka, stb. Manapság már sok tejterméket gyártó cég kínál a termékei között élőflórával gazdagított készítményeket, azonban az ezekben található probiotikumok nagy része emésztés közben elpusztul és nem éri el a kívánt hatást.

Patikában, vény nélkül vásárolhatunk olyan étrendkiegészítőket, melyek speciális védőréteggel vannak bevonva, így egészen a célba érésig megvédik a baktériumokat, és sikeresen visszaállíthatjuk a hüvelyflóra egyensúlyát.

2015. december 25.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek