Az egészséges hüvelyflóra

2015. december 25.

Amikor baktériumokról esik szó, sokunknak csak a gyulladást és betegséget okozó bacilusok jutnak eszébe.

Szervezetünk normál működéséhez azonban szükséges néhány jótékony baktérium jelenléte is; ilyenek például a hüvelyflórát alkotó mikróbák. Hogyan őrizzük meg a hüvely egészségét?

A hüvelyflóra állapotát számos tényező befolyásolja. Függ az életkortól (nemi érés előtt nincs a hüvelyben baktérium), a táplálkozástól, a hormonális állapottól, szed-e gyógyszert, fogamzásgátlót az illető hölgy. A hüvelyflóra egyensúlya azonban könnyen felborulhat, melynek következtében kellemetlen, akár veszélyes fertőzések is kialakulhatnak.

Az egészséges nők hüvelyváladékában nagy számban megtalálható Lactobacillusok nyújtanak védelmet a fertőzésekkel szemben. A fertőzést okozó baktériumok nem tudnak elszaporodni, ha a Lactobacillusok megfelelően végzik a dolgukat, és biztosítják a savas pH-jú közeget a hüvelyben. Amennyiben a hüvely ökológia egyensúlya felborul, a védelmet biztosító bacilusok száma csökken, a hüvely pH-ja emelkedni kezd, aminek következtében elszaporodnak a gyulladást okozó baktériumok.

Mitől borul fel az egyensúly?

A leggyakoribb ok: antibiotikum szedése (első sorban a penicillin). Az antibiotikum nem válogat jó és rossz baktérium között, a gyógyszer szedésével a jótékony hatású Lactobacillusokat is kiírtjuk, ezzel felborítva a hüvelyflóra egyensúlyát. Szintén kiváltó ok lehet, a túl gyakori hüvelyöblítés, vagy a másik véglet, a nem megfelelő intim higiénia, továbbá egyes hormonkészítmények és tisztálkodószerek is megzavarhatják a hüvely pH értékét.

A hüvelyváladék mennyiségének és minőségének megváltozása jelzi, hogy a hüvelyflóra egyensúlya felborult, leggyakrabban gyulladás alakul ki a hüvelyben, melynek tünetei: kínzó viszkető érzés, bő hüvelyfolyás. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ilyenkor fokozott tisztálkodásba kezdenek, azonban ezzel csak fokozzák a tünetet, és megnehezítik, hogy visszaálljon az egészséges pH érték.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Canestest hüvelyfertőzés teszt 1x

    Canestest hüvelyfertőzés teszt 1x

    <p>Akár 10 másodperc alatt megbízhatóan segít eldönteni, hogy a hüvelyi fertőzést gomba vagy baktérium okozza-e. Több, mint 90%-os pontosság. Támpontot ad a panasznak megfelelő termék kiválasztásához, de nem helyettesíti a szakemberrel való konzultációt!</p>

    2 799 Ft

Hogyan állítsuk vissza és őrizzük meg az egyensúlyt?

huvelyflora301Antibiotikumos kezelés kiegészítéseként érdemes probiotikumos készítményeket is szedni, ezekkel megvédhetjük a jótékonyhatású baktériumokat a szervezetben.

Ezen kívül sokféle élőflórát tartalmazó élelmiszer fogyasztása is jótékonyan hat. Ilyen élelmiszerek pl.: erjesztett tejtermékek, joghurt, túró, sajt, savanyú káposzta, kovászos uborka, stb. Manapság már sok tejterméket gyártó cég kínál a termékei között élőflórával gazdagított készítményeket, azonban az ezekben található probiotikumok nagy része emésztés közben elpusztul és nem éri el a kívánt hatást.

Patikában, vény nélkül vásárolhatunk olyan étrendkiegészítőket, melyek speciális védőréteggel vannak bevonva, így egészen a célba érésig megvédik a baktériumokat, és sikeresen visszaállíthatjuk a hüvelyflóra egyensúlyát.

A női intim higiénia alapszabályai

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, fertőzések és gyulladás alakulhat ki.

A hüvelygomba kezelése házilag

A hüvelygomba kezelése házilag

A nők közel 75 százaléka életében legalább egyszer tapasztalja a szúró, viszkető érzést és egyéb kellemetlen tüneteket produkáló hüvelygombát. De mit tegyünk, ha felüti a fejét a betegség? Próbálkozzunk egyáltalán otthoni gyógymódokkal?

A hüvelygomba megelőzése

A hüvelygomba megelőzése

Szomorú tény, de a nők 75 százaléka életében legalább egyszer szenved hüvelygombától. Kezelése viszonylag egyszerű, a panaszok viszont annál kellemetlenebbek. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy esélye se legyen ennek a fertőzésnek.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba tünetei

A legtöbb nő életében legalább egyszer szenved hüvelygombától, amelynek sajnos több kellemetlen tünete is van. Ha az alábbi panaszokat észleljük magunkon, akkor ajánlott egy nőgyógyász felkeresése.

Ezért fáj, viszket, ég odalent az együttlét után

Míg a szexuális együttlét egy örömteli, szervezetünkre pozitív hatásokkal rendelkező dolog, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mégis egészségügyi kellemetlenséget vált ki a partnerekben. De mi okozza ezeket, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?