Az atópiás dermatitis – Ezekről mindenkinek tudnia kellene!

2016. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

száraz bőr, viszketés

Az atópia örökletes hajlam, tulajdonképpen nem betegség, hanem olyan normál variáció, amelynél jellemző a születéstől fogva szárazabb bőr, a kevesebb faggyú- és verejtéktermelés és a fokozott hajlam mindenféle allergiára, asztmára.

Kik a veszélyeztetettek?

Leginkább az iparilag fejlett országokban élő nők a veszélyeztetettek. Az atópiás tünetek gyakrabban jelennek meg érzékeny pszichés lelki alkatúaknál.

Az atópiás dermatitis tünetei

Az atópiás dermatitisnél az elsődleges tünet a száraz bőr viszketése, majd a folyamatos dörzsölés, vakarás által létrehozott bőrelváltozások: a száraz, kivakart, kissé megvastagodott lilásvörös bőr, kiütésekkel, hámlással. Ezek a jelek leginkább a hajlatokban (könyök-, térdhajlatban) és a nyakon jelentkeznek, de gyakran érintettek az ujjbegyek, a tenyér, a talp és a szem, illetve a száj körüli terület is.

A tünetek gyakran összefüggést mutatnak az étkezéssel és a különböző fertőzésekkel is.

Ha allergia is fennáll az atópiás alkatúaknál – ami nagyon gyakori –, akkor ugyanúgy jelentkezhet más allergiás bőrgyógyászati elváltozás (pl. kontakt ekcéma) is, mint bárki másnál, de természetesen ebben az esetben az atópiás dermatitiszes tünetek árnyalják a képet.

Mivel az atópia érzékeny pszichés alkattal is jár, ezért a stressz különösen erősen befolyásolja vagy akár elő is hívhatja a tüneteket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mi okozza az atópiás dermatitist?

Gyermekeknél nem kellő időben, módon bevezetett táplálék, csecsemőknél helytelenül alkalmazott kozmetikumok, nem megfelelő bőrápolás, irritáló anyagok (dohányfüst) egyértelműen segítik a tünetek létrejöttét. Emellett nagyon fontos az anya megfelelő pszichés és fizikai gondoskodása is, mivel ennek hiányában az atópiás alkatú gyermekeken sokkal hamarabb és erőteljesebben jelenhetnek meg a tünetek.

Felnőtteknél a betegség fellángolását kiválthatja a stressz, hormonális okok (terhesség, változókor, menstruáció), hidegebb évszakok, bizonyos élelmiszerek, kozmetikumok. Az atópiás elváltozásokat sokszor pusztán azzal megelőzhetjük, hogy pótoljuk a bőr felületéről hiányzó zsíranyagot és a vizet.

A diagnózist elsősorban a klinikai tünetek (bőrszárazság, viszketés, bőrpirosság) alapján mondják ki a szakemberek. Fontos az ok tisztázása, mely a kezelést nagymértékben befolyásolja. A diagnózishoz bőrtesztet és vértesztet is végeznek.

Hogyan kezelhető az atópiás dermatitis?

1. Az allergizáló faktorok elkerülésével

Fontos, hogy a diagnózis ne csupán a tünetekre, hanem az okokra is épüljön. Házi poratka és állati szőr érzékenység is sokszor megfigyelhető, így ezen allergének kerülése elengedhetetlen (pl. lakás atkamentesítése). Az ún. aspecifikus, vagyis nem minden egyén esetében érvényes provokáló faktorok pl. stressz elkerülése éppúgy fontos.

2. Gondos bőrápolással

Alapvetően fontos a száraz bőr víztartalmának visszapótlása gyakori és bőséges krémezéssel. A bőrtisztítás mértéktartó legyen, szappannal ugyanis a bőr saját zsírrétegét oldjuk ki, fokozva ezzel az amúgy is száraz bőr vízvesztését.

3. Gyógyszeres kezeléssel

Az atópiás dermatitis esetén külső szerek, mint krémek, kenőcsök és oldatok, valamint belsőleg használatos készítmények kerülnek alkalmazásra. Ez utóbbi főleg antihisztamin tartalmú készítmények, ritkán antibiotikumok szedését jelenti. Ezek a gyógyszerek a gyulladáson kívül a viszketést is csökkentik.

4. Külsőleges kezelés

Ide tartoznak a szteroidokat és kalcineurin gátlókat tartalmazó kenőcsök, krémek. A szteroidokat csak nagyon rövid ideig szabad alkalmazni, a gyakran előforduló mellékhatások miatt. A kalcineurin gátlók hatékonyságukat tekintve a szteroidokhoz hasonlóak, de azok káros mellékhatásai nélkül. A kalcineurin gátlók a gyulladáscsökkentést több úton érik el: gátolják a gyulladásos sejtek működését, a hisztamin felszabadulását, csökkentik a gyulladáskeltő anyagok termelődését. Alkalmazhatók fenntartó kezelésre is.

Mivel a betegek többségénél napfény hatására – tavasszal, nyáron – javulnak a tünetek, ez a természetes gyógymód, a fényterápia enyhébb esetekben is szóba jöhet kiegészítő módszerként.

Jó tanácsok atópiás dermatitiseseknek

  • 1. Fürdés helyett zuhanyozzunk – így kevésbé lesz száraz a bőrünk!
  • 2. Használjuk fürdőolajat, fürdőkrémet szappan helyett!
  • 3. Kerüljük a forró vizet és a habfürdőket!
  • 4. Párásítsuk télen a fűtött lakást!
  • 5. Használjunk rendszeresen olyan konzerváló – és illatanyagmentes testápolót, mely képes visszazsírozni a bőrt!
  • 6. Viseljünk könnyű, pamutruhát a szintetikus helyett!
  • 7. Használjuk a jól bevált mosóporunkat, kozmetikumainkat! Ne kísérletezgessünk!
  • 8. Ne vakarjuk bőrünket, ez csak fokozza a tüneteket!
  • 9. Töltsünk lehetőleg minél több időt a napon, a napozás általános szabályainak betartása mellett!
  • 10. Figyeljünk táplálkozásunkra, a táplálékban előforduló esetleges provokáló faktorokat próbáljuk meg kideríteni és azokat elkerülni!

Folyadékpótlás nyáron – Mit, mikor és mennyit igyunk?

A folyadékpótlás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legfőképp a nyári, forró hónapok alatt kell erre a leginkább odafigyelnünk. Körbejártuk: mikor, mit és mennyit ajánlott innunk.

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A hideg beköszöntével nem csupán a ruhatárunkat kell lecserélnünk, de ápolószereinket is, hiszen télen teljesen más ápolásra van szüksége bőrünknek.

Naptej kisokos – Tippek, típusok és faktorszámok

Naptej kisokos – Tippek, típusok és faktorszámok

Nyáron gyakran elfeledkezünk bőrünk védelméről, pedig komoly egészségügyi következményei is lehetnek ennek. Bár bőrünk védelmi rendszerrel rendelkezik, egy átlagos felnőtt csak 20 percet tud eltölteni direkt napfényben leégés nélkül.

Fényvédelem sportolás közben

Fényvédelem sportolás közben

Elérkezett a szép nyári idő, így nem meglepő, ha egyre többen vesszük a természet felé az irányt, ha sportolásra kerül a sor. Azonban a nyári edzések alatt elengedhetetlen, hogy extra figyelmet fordítsunk bőrünk védelmére. Mutatjuk is, hogyan.