Az arcüreggyulladás egyértelmű jelei

Az arcüreggyulladás egyértelmű jelei

Kapcsolódó tünetek:

Fontos megjegyezni, hogy az akut és a krónikus arcüreggyulladás tünetei nagyon hasonlóak, azonban a krónikus esetén enyhébbek és rohamszerűen jelentkeznek.

Akut arcüreggyulladás tünetei

Az arcüreggyulladás a legtöbb esetben egy megfázással kezdődik, amely során a betegeknek folyik az orruk, esetleg égető érzést és viszketést is tapasztalnak, továbbá gyakran tüsszentenek. A betegség további lefolyása során egyre inkább bedugul az orr, aminek következtében az érintettek már nem igazán kapnak levegőt, továbbá a szaglásuk is romlik. Ezeken kívül az alábbi panaszok a legjellegzetesebbek akut arcüreggyulladás esetén:
  • Fejfájás, nyomás érzése az arcon: Ezek a panaszok legtöbbször szúró vagy lüktető fájdalommal járnak, de gyakran egyfajta nyomást is éreznek az érintettek. Ezek a fájdalmak gyakran felerősödnek lehajláskor, tüsszentéskor, köhögéskor, illetve amikor nyomást gyakorlunk az érintett területre.
  • Nincs biztosítva a szabad orrlégzés: Az orrnyálkahártya duzzanata miatt a betegek már nem kapnak rendesen levegőt az orrukon keresztül, ezen kívül pedig a szaglásuk is jelentősen romlik.
  • Influenzaszerű fertőzés kísérő tünetei: Amennyiben a légutak egyéb részei is megbetegszenek az arcüreggyulladás mellett, akkor a betegeknél köhögés, torok- és fülfájás, rekedtség, ízületi fájdalmak, levertség és hőemelkedés is jelentkezhet. Bár láz és levertség pusztán arcüreggyulladás esetén is előfordulhat. Jellemző  hogy a váladék fekvő pozícióban gyakran a torokba folyik.

Krónikus arcüreggyulladás tünetei

Akkor beszélünk krónikus arcüreggyulladásról, ha a panaszok 2 hónapig vagy annál tovább fennállnak. Amennyiben a betegek nem kapják meg a megfelelő orvosi kezelést, akkor nem gyógyulnak meg teljesen, aminek következtében pár héten belül kiújulhat az arcüreggyulladás. Tény, hogy ennél a fajta arcüreggyulladásnál sokkal enyhébbek a fájdalmak az akut változathoz képest, azonban tovább fennállnak. Mindezek ellenére a betegek érzik, hogy valami nem stimmel velük, ugyanis fáradtak, erőtlenek, továbbá csökken a teljesítőképességük és gyakran szaglászavar is jelentkezik. Az érintetteknek folyik az orruk, néha be van dugulva, aminek következtében nem kapnak levegőt az orrukon keresztül. Ezeken kívül polipok is keletkezhetnek a nyálkahártyán, melyek felerősítik a kórképet, ugyanis megnehezítik az orrváladék távozását. A gyulladás következtében a legrosszabb esetben roncsolódhatnak azok a csontfalak, melyek az arcüregnél találhatóak. Ha ez bekövetkezik, akkor a váladék a baktériumokkal együtt bejuthat a szemüregbe vagy akár az agyba is, ahol komoly károkat okozhat a szemben, továbbá életveszélyes gyulladás keletkezhet az agyban. Tehát ha ilyen panaszaink vannak, mindenképpen keressünk fel egy fül-orr-gégész szakorvost.
2021. április 5.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek