Az arcbőr érzékenysége

Arcápolás kisokos: az arctisztítás művészete

Kapcsolódó tünetek:

Miért fontos a mindennapi arctisztítás?

Arcbőrünk testünk azon része, mely minden nap ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ha mindezt még sminkkel is „tetőzzük”, akkor végképp rendkívül fontos az alapos arctisztítás! Az arcbőrünk sokkal vékonyabb, mint a testünk többi részén található bőr, így hamarabb sérülhet meg, illetve könnyebben tehetünk benne kárt. Az alapos arctisztítás pedig alapfeltétele a megfelelő ápolásnak, hiszen csak azután ajánlott felkenni a különböző ápolótermékeket, ha mindennemű szennyeződést eltávolítottunk róla. Abban az esetben, ha sok faggyút termel a bőrünk, különösen fontos a mindennapi arctisztítás, ellenkező esetben gyulladásos folyamatok indulhatnak el, továbbá a baktériumok is könnyebben elszaporodhatnak bőrünkön.

Milyen funkciói vannak az arcbőrnek?

A bőr elsődleges szerepe testünk védelme, de számos más funkciója is van. Az epidermisz egy része, azaz a bőr felső rétege, például megvéd minket attól, hogy a természetes párolgás következtében túl sok vizet veszítsünk, továbbá megakadályozza, hogy káros anyagok vagy kórokozók jussanak be a szervezetünkbe. Ezeken kívül mechanikai védelmet is nyújt a belső szerveink számára, hiszen képes enyhíteni az ütések erejét. Tehát mindenképpen arra kell törekednünk, hogy bőrünk ép és egészséges legyen, hogy maradéktalanul el tudja látni feladatait. A bőr savköpenye egy enyhén savas pH-értéket hoz létre, ami megakadályozza számos baktérium és gomba elszaporodását. A savköpenyt a verejtékmirigyekből távozó izzadság és a faggyúmirigyekből kiáramló faggyú hozza létre. Egy másik fontos funkciója a bőrünknek a napfény reflektálása és elnyelése. A mélyebb rétegekbe is eljutó napsugarakat a melanin 100 százalékban elnyeli és hővé alakítja át. Ha valaki lebarnul, akkor ez azt jelenti, hogy a bőr egyszerűen több melanint kezd el termelni, hogy még jobban meg tudja védeni a bőrt az UV-sugaraktól. De nem csak a külső hatásokkal szemben óv, bőrünk befelé is védelmet biztosít, méghozzá antitestek termelésével. Ha szervezetünk védekezőrendszerét beindítja az epidermisz, akkor a test vért juttat az érintett bőrterületekbe. Ennek következménye a bőr kipirosodása, duzzanata és kiütések megjelenése (gyulladása). Testünk hőszabályozásánál is nagy szerepe van a bőrünknek, ugyanis a bőr vérereinek összehúzódásával megakadályozza, hogy túl sok hőt veszítsünk. A libabőr ugyanebből az okból jelentkezik. Ellenkező esetben, ha kitágulnak a bőrerek, akkor könnyebben tudjuk leadni a hőt. Cikkünkben a továbbiakban közelebbről is bemutatjuk az arcbőr felépítését, az annak állapotát befolyásoló tényezőket, továbbá a legfontosabb vitaminokat, melyekre szüksége van.

Az arcbőr érzékenysége

Ahhoz, hogy közelebbről is megismerjük bőrünk fontosságát, először utána kell járnunk, hogy mi egyáltalán a bőr, és hogyan is épül fel. Ahogy azt már említettük, a bőr az egyik legnagyobb szervünk, mely védőréteget képez a testünk körül. Egy átlagos felnőtt esetében kb. 1,5-2 négyzetmétert tesz ki, vastagsága 1-2 milliméter, súlya pedig 3,5 és 10 kilogramm között mozog. A színe egyénenként változó, függ a vér mennyiségétől, a pigmenttartalomtól és az epidermisz vastagságától is. Az arcbőr felépítése A bőr felépítését tekintve az epidermisz, azaz a felhám található legfelül, aminek legfelső rétege rendszeresen lehámlik, és alulról mindig megújul. Ezután az irha (dermisz) következik, mely a bőr középső rétege, ahol a vérellátást biztosító erek találhatók, továbbá a szőrtüszők, a verejtékmirigyek és az idegvégződések is itt bújnak meg. Ez alatt már csak a legalsó réteg található, a bőralja, más néven a szubkutisz, mely zsírsejteket tartalmaz. Ezek segítik többek között a test hőszabályozását. Problémás területek az arcunkon Az arcunkon található bőrnek sokkal több ápolásra van szüksége, mint a testünk többi részén található hámrétegnek, hiszen az arcunkat nem takarjuk el, így közvetlenül éri a hideg szél, a napsugarak vagy épp a meleg. Az arcunkon belül két olyan terület van, amelyre az ápolás során fokozott figyelemmel kell lennünk. Ez nem más, mint a szem körüli bőr és a T-zóna. Előbbi esetén mindig azt kell szem előtt tartanunk, hogy ezen a részen nagyon érzékeny és vékony a bőr, sok esetben szárazabb is. Ezekből adódóan kevésbé ellenálló, továbbá előbb jelennek meg itt apró ráncok. Mivel ez a terület igen érzékeny az oxigénhiányra, gyakran táskás szemeket okozva, kiemelten fontos a szemkörnyék ápolása. A másik problémás területet T-zónának hívják. Ez a rész az állunknál kezdődik, és az orrunkon keresztül a homlokunkig tart, azaz egy T-betűt ír le. Ezen a területen kifejezetten sok faggyúmirigy található. Ez az egyik oka annak, hogy itt sokkal zsírosabb a bőrünk. A másik ok, amiért ez egy problémásabb része az arcunknak, hogy ez van leginkább kitéve a különféle környezeti hatásoknak.

Milyen külső és belső tényezők befolyásolják bőrünk állapotát?

Külső hatások Számos olyan tényező van, melyek befolyásolják bőrünk állapotát.

  • UV-sugarak: Amennyiben nem óvjuk a bőrünket a káros UV-sugaraktól, károsodhat annak védekezőmechanizmusa. Ennek következtében előbb kezd el öregedni, zavar keletkezik a melaninszintézisben, seprűvénák és ráncok jelennek meg rajta, továbbá foltos és megereszkedett lesz az arcbőrünk, és gyakrabban jelennek meg a bőr különféle rosszindulatú daganatai is.
  • Környezetszennyezés: A rengeteg káros anyag, ami a levegőben megtalálható, szintén gyengítheti bőrünk védekezőrendszerét, illetve felboríthatja annak sav-bázis egyensúlyát. Ennek következtében érzékenyebb lesz az arcbőrünk, szárazzá és irritálttá válik, kipirosodik, viszketni vagy égni kezd, továbbá pattanások és kiütések jelentkezhetnek rajta.
  • Extrém hőmérsékletek: Túlzott meleg esetén erőteljesebben izzadunk, aminek hatására fokozódik a verejték és faggyú termelés,  zsírosabb lesz a bőrünk, így pattanások, akné is kialakulhat. Az extrém hideg szintén nem tesz jót, hiszen összehúzódnak az erek, kevesebb faggyú termelődik, amitől száraz lesz a bőrünk. Hideg szél hatására gyakran könnyezik a szemünk, és a sós könny sokszor irritálja a szemkörnyék különben is érzékeny bőrét.
  • Smink, illetve agresszív szépségápolási szerek: Ezek a készítmények akár kárt is tehetnek a bőrünkben. Eltömíthetik a pórusokat, megváltoztathatják a bőr vegyhatását, gátolhatják a lélegzését, illetve csökkenthetik az epidermisz védekezőképességét, aminek következtében száraz és érzékeny lesz az arcunk, sőt mi több, még a különféle bőrbetegségek (neurodermatisz, rosacea…) kialakulását is eredményezhetik.

Belső hatások Az életvitelünk és a szervezetünkben végbemenő változások szintén befolyással vannak bőrünk állapotára. Így különösen a:

  • Genetika: A génjeink határozzák meg a bőrtípusunkat, illetve bőrünk általános állapotát.
  • Hormonháztartás: A hormonok leginkább a pubertás korban okoznak problémákat. Ilyenkor több faggyú termelődik, aminek hatására pattanásosabb lesz az arcbőr, és akár akné is kialakulhat. A terhesség szintén befolyással van a bőrünkre, hiszen károsodnak a kollagén és az elasztin szálak. A változókorral pedig a hormonok hatására szárazabb lesz a bőrünk, és a rugalmasságából is veszít.
  • Alváshiány: ha keveset alszunk, egy idő után romlani fog bőrünk állapota, és gyorsabban fog öregedni. Előbb jelennek meg rajta a ráncok, és foltos lesz a bőrünk.
  • Dohányzás: A dohányzás következtében olyan folyamatok indulnak el, illetve gyorsulnak fel a bőrben, melyek az öregedés során jelentkeznek. Ez azt jelenti, hogy sokkal előbb öregednek meg a sejtek és a szövetek, a bőr sejtképződése ellenben lelassul, aminek következtében kiszárad, petyhüdt lesz és csökken a védekezőképessége.
  • Étkezés: Amennyiben sok egészségtelen ételt fogyasztunk, megemelkedik az inzulinszintünk és a sejtek növekedése is felgyorsul. Ezek hatására megnő a faggyútermelés, begyullad a bőr, akné alakulhat ki, továbbá előbb indul be a természetes öregedés. Természetesen  az ételallergiák, ételintoleranciák, illetve más emésztési rendellenességek szintén kihatással vannak arcbőrünk egészségére.

Az arctisztítás fontossága

Fentebb már említettük, hogy miért olyan fontos az alapos arctisztítás, mely után az ápolásra is ajánlott időt szánni. Erre azért van szükség, mert nap mint nap rengeteg vizet és tápanyagot veszít a bőrünk, melyeket pótolni kell. Ilyen például a kollagén és a hialuronsav. Előbbinek nagy szerepe van a bőr egészségének és rugalmasságának megőrzésében. Míg fiatal korban még biztosítva van a kollagén utánpótlása, korunk előrehaladtával már egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk, így megjelennek az első ráncok, bőrünk továbbá fakóvá, szárazzá válik és megereszkedik. A Q10 koenzimnek szintén fontos feladata van, hiszen segíti a bőrregenerációt, javítja az oxigénáramlást, így az tovább marad rugalmas és fiatalos. A Q10 képes semlegesíteni a káros szabad gyököket, aminek következtében azok nem tudnak kárt tenni a kötőszövetekben, így lassítják bőrünk megereszkedését. Természetesen a különböző vitaminok és nyomelemek pótlására is fokozottan kell figyelnünk bőrünk egészsége szempontjából. A legfontosabbak közé az alábbiak tartoznak:

  • A-vitamin: Ennek a vitaminnak fontos szerepe van a sejtmegújulásban, és a szabad gyökök elleni harcban. Ezeken kívül gyulladáscsökkentő hatása van, és a kezdeti ráncok ellen is hatékonyan lép fel. Amennyiben nem figyelünk a bevitelére, szárazzá válhat a bőrünk.
  • B2- és B3-vitamin: Ezekre a méregtelenítés során van szükségünk. A B3-vitamint tartalmazó krémek továbbá enyhítenek a viszketésen és megerősítik a bőr védekezőrétegét.
  • C-vitamin: Ha ragyogó bőrt szeretnénk, akkor figyeljünk a C-vitamin pótlására, aminek ezen kívül öregedésgátló hatása is van, segíti a kollagéntermelést, megerősíti a kötőszöveteket és enyhíti a ráncokat.
  • D-vitamin: Ez a vitamin megerősíti a bőr védekezőképességét, így a baktériumok sokkal nehezebben jutnak be a mélyebb rétegekbe és a pórusokba, ahol gyulladásokat okoznának.
  • E-vitamin: Képes regenerálni a bőr védekezőrétegében keletkező sérüléseket, megvédi a bőrt a szabad gyökökkel szemben, illetve nedvességgel látja el, így nehezebben szárad ki, aminek következtében nehezebben alakulnak ki ráncok, és a bőrünk rugalmasabbá válik.
  • Omega-3 zsírsavak: A sejtfalak fontos alkotóelemei, a sejtek stabilitásáért és bőrünk hidratáltságáért felelnek.
2021. február 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek