Az aranyérbetegségről

Az aranyérbetegségről

Korai felismerése esetén kíméletes és hatásos segítséget nyújthatnak a különböző gyógyszerek, krémek, kúpok és az egészséges életmód. Így elkerülhető a súlyosabb stádium, amit gyakran már csak műtéttel lehet eredményesen kezelni.

Mi az aranyérbetegség?

A végbélben normálisan jelen lévő visszeres érgomolyag kóros kitágulásával és a végbél záró mechanizmusának megbomlásával járó betegség.

Mi állhat az aranyérbetegség hátterében?

A betegség kialakulása összefügg a rostszegény táplálkozással, a mozgásszegény életmóddal, a tartósan sok üléssel vagy állással járó munkával, a jelentős túlsúllyal, a rendszeres székrekedéssel. Májbetegség, terhesség illetve szülés következtében is kitágulhatnak a végbél erei.

Milyen tünetei lehetnek a betegségnek, hogyan ismerhetjük fel?

Leggyakrabban vérzés, viszketés, a csomók kitüremkedése, felülfertőződése, gyulladása illetve végbéltáji fájdalom jelentkezik a betegség kapcsán az enyhe kellemetlenségtől az erős fájdalomig terjedően. Ezek a tünetek más, súlyosabb, akár daganatos betegségek tünetei is lehetnek. Ezek kizárása érdekében mindenképp forduljunk orvoshoz panaszainkkal.

Mit tehetünk a panaszok megszüntetésének érdekében?

Korai stádiumban gyógyszeres és életmódbeli kezelés segíthet. Alkalmazhatunk fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő ülőfürdőket, enyhe székletlazítókat a széklet puhítására, a széklet felszínének sikamlóssá tételében ásványi olaj használata segíthet. Fájdalomcsillapítót, érzéstelenítő szereket, gyulladáscsökkentőket és vérzést gátló készítményeket tartalmazó kúpok és kenőcsök szintén enyhíthetik a panaszokat.

A magas rosttartalmú diéta, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, valamint a testmozgás is elősegíti a gyógyulás folyamatát. Székelés után javasolt a végbélnyílás környékének meleg, szappanos vizes lemosása és a szárazra törlése. A súrlódásból eredő irritáció elkerülhető a végbélnyílás környékének krémezésével. Az elődomborodó aranyeres csomót óvatosan vissza kell helyezni. Súlyosabb, hosszabb ideje fennálló, ismétlődő esetekben, ha a csomó kizáródott, vagy ha fájdalmas vérrögképződés alakult ki, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Injekciós kezeléssel, gumigyűrű felhelyezésével, lézeres vagy fagyasztásos technikával elzárhatóak a kóros erek. A tartósan a végbélnyíláson kívülre előesett, fájdalmas, gyulladt csomók esetében azok sebészi eltávolítása szükséges.

A megelőzésről

Rostdús táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, rendszeres testmozgással, valamint egészséges székelési szokások kialakításával sokat tehetünk az aranyérbetegség kialakulásának megelőzéséért.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink