Az antiobiotikumok és a bélflóra

2016. március 9.

Kapcsolódó tünetek:

hasmenés

Sajnos a sokszor hatékony antibiotikumok önkéntelenül károsítják a bélflórát.

probiotikum301Az antibiotikumkúrák mellékhatásokkal járhatnak. Sajnos a sok esetben elkerülhetetlen, hatékony antibiotikumok önkéntelenül károsítják a bélflórát, és ez sok, akár súlyos panaszt is okozhat.

A bélflórát apró baktériumok közössége alkotja, ennek normál működése esetén könnyedén száll harcba a kórokozók ellen. A bélflóra állapota nagyban maghatározza az immunválasz erejét, működőképességét, nem mellékesen felelős a méregtelenítésért és a gyulladáskeltő anyagok termelődésének gátlásáért. Ebből is látható, ha a bélflóra nem működik 100%-osan, azt az egész szervezetünk megsínyli, kiszolgáltatottá tesz minket a különböző kórokozókkal szemben.

Óvni kell a bélflórát!

Ha a bélflóra egyensúlya felborul, egyes baktériumtípusok száma csökken, másoké viszont megemelkedik a baktériumközösségében. Annak érdekében, hogy a megfelelő mikroorganizmusok a kellő létszámban vegyék ki részüket a „munkából”, az egyensúlyhoz, bizonyos baktériumfajokat újra kell telepítenünk. Erre megoldást jelenthetnek az élőflórás joghurtok, de a leghatékonyabbak a a probiotikus készítmények.

Fontos, hogy antibiotikumos kezelések végeztével biztosítsuk a bélflóra egészségének helyreállításáról, a leghatékonyabb megoldás az, ha a probiotikumot az antibiotikum-kezelés megkezdésekor szedjük, így akár meg is előzhetjük a bélflóra károsodását.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Gombák vehetik át a hatalmat

Az elpusztult bélbaktériumok helyét sokszor Candida gombák töltik ki, ezek ugyan nem agresszívek, de kitöltik a felszabaduló helyet. Tudni kell, hogy nem a gombák szaporodtak el környezetünkben, hanem az immunrendszerünk gyengült le túlságosan. Míg a csecsemő 95%-os a bélflórája, egy mai felnőtté csupán 20% körüli – legfőképpen az életmódunknak és táplálkozási szokásainknak köszönhetően.

Miért jó a bélflóra helyreállítása?

Leginkább azt, hogy a hasznos baktériumok végezhetik feladatukat, és segítenek megakadályozni az emésztőrendszeri betegségek (daganat, allergia) létrejöttét, vezérelhetik a belek működését és erősítik immunrendszert.

A szoptató nőknek ezért is van nagy felelősségük gyermekük életerejének, betegségre való hajlamának kialakításában, lévén, az anyatejjel ők maguk alapozzák meg a kicsik bélflóráját. Azon kisgyermekek, akik tápszert fogyasztanak, nagyobb veszélynek vannak kitéve a fertőzéseket tekintve, nekik kiváló védelmet jelenthet a Lactiv Plus Baby Natural, mely Antibiotikum-kúra, bélfertőzés vagy hasmenés esetén, gyermekeknek is megoldást jelenthet!

A probiotikus készítmények használata akkor sikeres, ha azzal együtt a táplálkozási szokások is a helyes irányba változnak.

A prebiotikum jótékony hatásai

A prebiotikum jótékony hatásai

A probiotikus baktériumok a természetes bélflóra helyreállítását segítik, továbbá támogatják az emésztést és az immunrendszert. A prebiotikumok pedig ezen bacilusok életfeltételeit javítják, szaporodását serkentik.

Hasmenés stresszhelyzetben – Hogyan előzzük meg?

Hasmenés stresszhelyzetben – Hogyan előzzük meg?

A hasmenés különösen kellemetlen jelenség, mely rengeteg betegség tüneteként jelenhet meg, és egy rossz ebédtől az idegen helyen fogyasztott csapvízig számtalan dolog válthatja ki. Akár egy stresszes szituáció is. De mi a teendő ilyenkor?

A laktózérzékenység jelei és kezelése

A laktózérzékenység jelei és kezelése

A laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység egy, a szervezetben lévő enzim, a laktáz hiánya miatt jelentkező tünetegyüttes, amely a lakosság 30 százalékát is érintheti. Nézzük, melyek a betegség jelei, és hogyan kezelhetjük az állapotot.

Gyors házi megoldások hasmenés ellen

Gyors házi megoldások hasmenés ellen

Hasmenés esetén a házi megoldások sokat javíthatnak az állapotunkon, azonban nem mindegy, hogy milyen gyorsan jön a segítség. A legtöbb esetben az alábbi hét praktika válik be a legjobban, így ezeket érdemes kipróbálnunk, ha hasmenéssel küzdünk.

Mit is okozhat a bélflóra károsodása? (x)

Mit is okozhat a bélflóra károsodása? (x)

Úgy érzi, valami nincs rendben hastájékon? Gondolt már arra, hogy mindezek hátterében a bélflórájának károsodása is állhat?