Az afta típusai és kezelése

2016. szeptember 26.

Kapcsolódó tünetek:

szájnyálkahártya változás

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély.

Az afta a száj nyálkahártyáját érintő gyakori betegség. Legtöbbször nem veszélyes, viszont kellemetlen, mert a gyulladt terület fájdalmas, nehezíti az evést és az ivást. Sokan hajlamosak a betegség kiújulására. Maga az aftás terület kiterjedése változó, a gombostűfejnyitől, a nagyobb 1 cm-ig előfordulhat. Súlyos esetben lázzal jár.

Kialakulásának okai

Kialakulásának pontos oka nem egészen tisztázott.

Okozhatja a stressz, illetve immunproblémák. Gyakran sérülés előzi meg. Egyes ételek is kiválthatják, legfőképp a citrusfélék. Kórokozók is kiválthatják, mint ahogyan hormonális hatás is közrejátszhat. Igen ritkán betegségekkel van összefüggésben az afta kialakulása, ilyen például a Bechet-kór.

Kezelése

A fájdalom különösebb kezelés nélkül is néhány napon belül enyhül. A kezelés a fájdalom enyhítésére és a felépülési idő rövidítésére szorítkozik.

Figyelni kell arra, hogy a nyálkahártyáját minél kevesebb irritáció érje. Érdemes puhább fogkefét használni, kerülni kell a rágózást, ahogyan az irritációt okozó ételek (savanyú, csípős, fűszeres) fogyasztását is.

A növelt dózisban szedett B1-vitamin hatékony az afta leküzdésében: 100-300 mg-os napi mennyiséget ajánlott szedni a gyógyulásig.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Forduljon orvoshoz, ha…

  • az elváltozások tömegesen jelentkeznek,
  • gyakran kiújulnak: háttérben fogászati betegség vagy az emésztőrendszer betegségei állhatnak,
  • nagy kiterjedést mutatnak,
  • szokatlan, nyugtalanító tünetek jelentkeznek: láz, fájdalmas nyirokcsomó megnagyobbodások, gyógyulásuk elhúzódik,
  • súlyos, immunhiányos betegségekben szenvedők esetében, az ártalmatlan elváltozások is orvosi segítséget igényelnek.
  • Mindenképpen orvosi segítségre van szükség a kiszáradás veszélye miatt, ha a gyermek a fájdalom következtében nem vesz magához sem táplálékot, sem folyadékot!