Az afta típusai és kezelése

2016. szeptember 26.

Kapcsolódó tünetek:

szájnyálkahártya változás

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély.

Az afta a száj nyálkahártyáját érintő gyakori betegség. Legtöbbször nem veszélyes, viszont kellemetlen, mert a gyulladt terület fájdalmas, nehezíti az evést és az ivást. Sokan hajlamosak a betegség kiújulására. Maga az aftás terület kiterjedése változó, a gombostűfejnyitől, a nagyobb 1 cm-ig előfordulhat. Súlyos esetben lázzal jár.

Kialakulásának okai

Kialakulásának pontos oka nem egészen tisztázott.

Okozhatja a stressz, illetve immunproblémák. Gyakran sérülés előzi meg. Egyes ételek is kiválthatják, legfőképp a citrusfélék. Kórokozók is kiválthatják, mint ahogyan hormonális hatás is közrejátszhat. Igen ritkán betegségekkel van összefüggésben az afta kialakulása, ilyen például a Bechet-kór.

Kezelése

A fájdalom különösebb kezelés nélkül is néhány napon belül enyhül. A kezelés a fájdalom enyhítésére és a felépülési idő rövidítésére szorítkozik.

Figyelni kell arra, hogy a nyálkahártyáját minél kevesebb irritáció érje. Érdemes puhább fogkefét használni, kerülni kell a rágózást, ahogyan az irritációt okozó ételek (savanyú, csípős, fűszeres) fogyasztását is.

A növelt dózisban szedett B1-vitamin hatékony az afta leküzdésében: 100-300 mg-os napi mennyiséget ajánlott szedni a gyógyulásig.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Bioheal Koenzim Q10 szerves Szelén E- és B1-vitaminnal lágykapszula 70x

  Bioheal Koenzim Q10 szerves Szelén E- és B1-vita...

  <p>A Koenzim Q10 mennyisége az életkor előrehaladtával csökken. Ezt a csökkenést hivatott mérsékelni a Koenzim Q10 termékünk, ami B1-vitaminnal, szerves szelénnel, és E-vitaminnal együtt alkot komplex készítmény a szív megfelelő működéséért.</p>

  5 299 Ft

Forduljon orvoshoz, ha…

 • az elváltozások tömegesen jelentkeznek,
 • gyakran kiújulnak: háttérben fogászati betegség vagy az emésztőrendszer betegségei állhatnak,
 • nagy kiterjedést mutatnak,
 • szokatlan, nyugtalanító tünetek jelentkeznek: láz, fájdalmas nyirokcsomó megnagyobbodások, gyógyulásuk elhúzódik,
 • súlyos, immunhiányos betegségekben szenvedők esetében, az ártalmatlan elváltozások is orvosi segítséget igényelnek.
 • Mindenképpen orvosi segítségre van szükség a kiszáradás veszélye miatt, ha a gyermek a fájdalom következtében nem vesz magához sem táplálékot, sem folyadékot!