Az 9 leggyakoribb betegség, amit jelezhet torokfájás

Az 9 leggyakoribb betegség, amit jelezhet torokfájás

Kapcsolódó tünetek:

Torokgyulladás

A torokgyulladást a legtöbb esetben vírusok, esetleg baktériumok, speciális kórokozók vagy a környezetben található irritáló anyagok okozzák. A torokgyulladás  legtipikusabb tünetei a következők: torokkaparás, torokfájás, égető érzés a torokban, melyhez társulhat a tüsszentés, orrfolyás, fejfájás, láz, köhögés. A torokfájás 2-3 nap alatt el szokott múlni, míg a többi panasz kb. 1 hétig nehezíti meg a betegek életét.

Mandulagyulladás

A mandulagyulladást zömében baktériumok okozzák, ezeken belül a legelterjedtebb kórokozók közé az A-csoportú streptococcusok tartoznak. Az erős torokfájáson kívül, ami még a fülekbe is kisugárzik, nyelési nehézségek, lerakódások (tüszők) a mandulákon, jellegzetes szájszag, duzzadt és nyomásra érzékeny nyirokcsomók, láz, fejfájás, bágyadtság, gyerekek esetén pedig hasfájás és hányás jellemzőek erre a betegségre.

Gégegyulladás

Megfázás esetén a nyálkahártyák gyulladása a gégére is kiterjedhet, aminek következtében megduzzadnak a hangszálak és a nyálkahártya. A rekedtségen kívül köhögésre, torokfájásra és más megfázásos tünetekre szoktak panaszkodni a betegek.

Gégefedő akut gyulladása

Ez a betegség baktériumokkal történő fertőzés következtében alakul ki, néha pedig megelőzi a felső légutak vírusos fertőzése. Főként 2 és 8 év közötti gyerekeknél figyelhető meg a gégefedő akut gyulladása, ami hirtelen életveszélyessé válhat, ugyanis pár óra alatt súlyos duzzanat jöhet létre, aminek következtében az érintettek nem kapnak levegőt.

Allergia

Ki gondolná, hogy allergia esetén is fájhat a torkunk. Ez egyáltalán nem ritka jelenség, hiszen sokan szenvednek szénanáthában, aminek a fő tünetei közé tartozik az orrfolyás, a szemviszketés, illetve az irritált, kaparó torok. Azonban nem csupán az úgynevezett légúti allergiák esetén tapasztalnak az érintettek torokfájásszerű tüneteket, hanem az ételallergiánál is. Tény, hogy ebben az esetben a kellemetlen torokkaparást élik meg az érintettek úgy, mintha fájna a torkuk.

Reflux

A gastrooesophagealis reflux ezen tünetét gyakran nem veszik eléggé komolyan, annak ellenére, hogy viszonylag gyakori velejárója ennek a betegségnek. Utóbbinál rossz irányba folyik a savas gyomortartalom, azaz nem az emésztőrendszer, hanem a nyelőcső felé, ami így a betegség súlyossági fokától függően begyulladhat. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a gyomorégés, a böfögés, a nyelési nehézség, a rekedtség, a gombócérzés a torokban, illetve a száraz köhögés.

Szívinfarktus

Szokatlan torokfájás esetén akár szívinfarktusra is gyanakodhatunk. Utóbbi esetén erős fájdalmat vagy égető érzést tapasztalnak a betegek a szívük környékén, vagy a mellkasukban, ami legalább 5 percig tart. Ez a fájdalom gyakran kisugárzik a karokba, a hátba, pontosabban a lapockák közé, a nyakba, a torokba, az állkapocsba vagy a has felső részébe. Ezekhez a tünetekhez gyakran párosul hideg verejték, és szorító érzés a mellkasban.

Krónikus orrmelléküreg-gyulladás

Ez a betegség sem csak orrfolyással jár, ugyanis a gyulladásos váladék lefolyik hátul a torkon, ami gyakori torokköszörüléshez, rekedtséghez és bizonyos körülmények között torokfájáshoz, illetve köhögéshez vezethet. A krónikus orrmelléküreg-gyulladásnál továbbá csak nagyon nehezen kapnak levegőt az orrukon keresztül a betegek, sőt mi több, az ízérzékelésük és a szaglásuk is jelentősen romlik.

Gyógyszerekkel szembeni immunválasz

Bizonyos szerekre érzékeny emberek esetén némelyik készítmény okozhat olyan nem egészséges immunválaszt, melynek következtében károsodnak bizonyos fehérvérsejtek. Ennek hatására egy átmeneti immunzavar lép fel, amely során olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a súlyos fekélyes szájnyálkahártya gyulladás, mandulagyulladás torokfájással, láz, hidegrázás.

2020. november 25.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek