Ártalmas a műköröm?

2018. augusztus 1.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

A műköröm viselete ma igencsak elterjedt szépészeti fogás. De vajon jó döntés a zselé és a porcelán, vagy ártunk vele egészségünknek?

Ártalmas a műköröm

Ártalmas a műköröm

Sokakat vonz a színes, mindig gyönyörű és ápolt körmök gondolata. A műköröm viselés azon kívül, hogy esztétikailag előnyös és igényes kinézetet kölcsönöz, praktikus is, hiszen nem mindenkinek van ideje rá, hogy hetente több alkalommal is foglalkozzon a körömápolással, másoknak pedig akár munkájuk miatt is szükséges lehet a műköröm a mindennapi elegáns külsőhöz. Azonban a műkörmök hátrányokkal is járnak. A legfőbb egészségügyi kockázat az allergén anyagok jelenléte, a folyamat szakszerűtlen elvégzésének veszélye, a szellőzés hiánya és a saját körmök elvékonyodása.

Az allergén anyagok miatti irritáció már a rövid távú, alkalmi műköröm felvitelénél is jelentkezhet. Bár súlyos károkat nem okozhatnak a körömépítés során használt kémia anyagok, kellemetlen érzést válthatnak ki a körmöket körülvevő bőrfelületen. Érdemes utána néznünk, melyek is ezek, és hogy érzékenyek vagyunk-e rájuk. Ha műkörmöket szeretnénk, mindenképpen jól képzett, munkájára igényes műkörmöst, manikűröst keressünk, mivel a műkörömépítésnek soklépéses, szakszerű folyamata van. A megfelelő szakember kiválasztása nagyban megkönnyítheti dolgunkat, hiszen azon kívül, hogy a végeredmény is nagy valószínűséggel szebb lesz, felmerülő kérdéseinkre, aggályainkra is pontosabb választ kaphatunk.

A műkörmöknek két fajtája létezik: a porcelán és a zselés építésű. A porcelán körmök levegőre kötnek, sokkal gyorsabban, mint a zselé alapúak, így nagyobb szaktudást igényel elkészítésük, a végeredmény azonban erősebb és masszívabb lesz. A zselés körmök ezzel szemben könnyebben építhetők és rugalmasabbak, emiatt gyengébb saját körmökkel rendelkezőknek kifejezetten ezt ajánlják. A zselés műkörmök UV-fény hatására kötnek meg, így egészségünk védelme érdekében válasszunk olyan szalont, ahol LED lámpákkal dolgoznak. A LED sugarak csökkentik az UV-sugarak káros hatásait, és gyorsabban is szilárdítják meg a zselét, ezzel pedig bőrünket is kevesebb ideig kell kitenni a sugárzásnak.

A műkörmök elzárják saját körmeinket a levegőtől, nem biztosítanak szellőzést a körömfelületek számára, így azok lágyak és nedvesek maradnak. Ez hosszú távon természetesen nincs jó hatással rájuk, és növelheti a körömgomba és penészedés kockázatát. Ha huzamosan szeretnénk viselni őket, fontoljuk meg, hogy pár havonta beiktatunk egy-egy szünetet. A műkörmök hosszútávú viselése ezen kívül saját körmeink elvékonyodásával is együtt jár, hiszen az előkészítésnél le kell reszelni a körmök felületét, hogy a kiválasztott anyag számára nagyobb tapadást biztosítsunk. A töltések alkalmával ugyanúgy reszelik körmeinket, hogy az újonnan nőtt felületet is alkalmassá tegyék a műkörmök építésére. Ezzel pedig azok egyre vékonyabbá válhatnak. Persze, ha jó szakembert választottunk, ennek mértéke is kordában tartható.

A műkörmöknek tehát számos előnye, de hátránya is van, viszont odafigyeléssel és rendszeres pihentetéssel akár hosszú távon is viselhetők anélkül, hogy nagyobb károkat okoznánk magunknak. Persze mindenkinek saját döntése, mit tart nagyobb problémának, és melyek azok a tényezők, amelyeket még ’bevállal’ a szépség vagy a kényelem érdekében.

Kulcsszavak: ,