Aromaterápia

Aromaterápia

Kapcsolódó tünetek:

Az aromaterápiás kezelések során ezeket az illóolajokat állítják a gyógyítás szolgálatába.

Az illóolajok hő hatására, illetve az idő múlásával elillannak, finom cseppek formájában a levegőbe kerülnek, vagyis eltűnnek az éterben (görög elnevezésük: aetheroleum).

Az aromaterápia fogalomkörébe tartozik az is, ha megszagolunk egy rózsát vagy elkortyolgatunk egy csésze borsmentateát.

Milyen egészségügyi problémák kezelésében lehet hatásos az aromaterápia?

Számos illóolaj rendelkezik antibakteriális, vírus- és gombaölő hatással. Bőrfertőzések kezelésére az illóolajokat hígított formában a bőrfelületre juttatva alkalmazzák, légúti fertőzések esetén inhaláció jöhet szóba. Tipikus antibiotikus hatású illóolajat tartalmaz a teafa, a kamilla és a hagyma.

Illóolajok alkalmazhatók a különböző típusú köhögések és az asztma tüneteinek enyhítésére kiegészítő kezelésként. Megkönnyítik a légzést, ezen kívül nyák- és görcsoldó hatásuk is van. Erre a célra általában a tűlevelű fák, az eukaliptusz, számos ajakos virágú növény és a borsmenta illóolaját ajánljuk.

Számos illóolaj segíti az emésztést, fűszernövényeink jelentős része görcsoldó és puffadásgátló hatással is rendelkezik. Ilyen például a kömény, a kakukkfű, az oregánó, a bors, a fahéj és a majoranna.

Az emésztési problémák, a menstruáció és a migrén okozta görcsök enyhítésére szolgál a levendula, a citromfű és az ilang-ilang illóolaja.

Antibiotikus és vérkeringést serkentő hatása révén a bőr gyógyulási folyamatit segíti elő a levendula és a rózsa olaja.

Az illatok közvetlen hatással vannak hangulatunkra, kedélyállapotunkra. A levendula és a citromfű nyugtató, a rozmaring élénkítő hatású. A rózsa és a szantálfa illóolaja nyugtató hatása révén segíthet az alvászavarok leküzdésében, az ilang-ilang pedig fokozza a szellemi frissességet.

Milyen formában alkalmazhatjuk az illóolajokat?

  • Ételeink elfogyasztása során a különféle felhasznált fűszernövények illóolaja is a szervezetünkbe kerül, és kifejti jótékony hatását.
  • Kortyolgathatunk szárított vagy friss növényi részekből készült teákat.

Érdemes gyógyszertárban, jó minőségű, tiszta illóolajat vásárolni, amit többféle módon felhasználhatunk:

  • Megfázás és pattanások kezelésben lehet hatásos az arcgőzölés, illetve a gőz belélegezése. Cseppentsünk néhány csepp illóolajat forró vízbe, az edény fölé hajolva - ne túl közelről! – lélegezzük be a felszálló gőzt. Gyerekek esetében ez a módszer csak szülői felügyelettel és fokozott óvatossággal alkalmazható!
  • Ha olajmécsest használunk, hogy a légtérbe juttassuk az illatanyagokat, arra kell ügyelni, hogy közvetlen láng ne érje az olajat, mert gyúlékony!
  • A tiszta illóolaj néhány cseppjét növényi olajba (pl. napraforgó) keverve masszázsolaj is készíthető, illetve kaphatók gyógyszertárakban kész masszázsolajok is, amelyek izomlazító, nyugtató hatásúak, és sportmasszázshoz is felhasználhatók.
  • Az egy vagy többkomponensű illóolajok néhány cseppje mézben vagy tejben feloldva fürdővízbe tehető, kaphatók különféle gyógynövényes szappanok, fürdősók, habfürdők is, amelyek segíthetik a relaxációt, pihentetik az izmokat és a megfázás kezelésében is hatásosak lehetnek. Az illóolajokat sohasem szabad töményen alkalmazni! • Amennyiben korábban nem tapasztalt vagy heves reakciók lépnek fel az illóolaj alkalmazása során, feltétlenül forduljon orvoshoz!
  • Fontos tudni, hogy az illóolajoknak lehetnek negatív mellékhatásaik is, elsősorban akkor, ha az előírtál nagyobb mennyiségben alkalmazzuk őket.
  • Csecsemőket és kisgyerekeket tilos illóolajokkal kezelni, ellenkező esetben hangszalagbénulás, epilepsziás roham, májkárosodás és bőrirritáció alakulhat ki!
  • Epilepsziára hajlamos betegek csak orvosi javaslatra és fokozott körültekintéssel, vagy egyáltalán nem alkalmazhatnak aromaterápiát.
  • Allergiára hajlamos személyek az illóolajok használata előtt végezzenek bőrpróbát!
2014. március 27.

Kiemelt ajánlatunk