Árnyékban is leéghetünk

2018. július 27.

Strandolás, kirándulás, sportolás – az alkalmak, amikor odafigyelünk a fényvédelemre. Azonban itt nem ér véget a sor. Ugyanúgy leselkedik ránk az UV-sugarak káros hatása az árnyékban, városi környezetben, de még az autóban vagy az irodában is.

Árnyékban is leéghetünk

Árnyékban is leéghetünk

A fényvédelem nem csak a kiemelt, ’tipikusan nyári’ tevékenységek alatt kellene, hogy eszünkbe jusson. Ha szeretnénk vigyázni bőrünk egészségére, és minél tovább megőrizni fiatalságát, feszességét, akkor törekednünk kell rá, hogy védelme mindennapi rutinunk részévé váljon. Akár tengerparti nyaralásra indulunk, akár reggel az irodába dolgozni, vagy bevásárolni a közeli piacra, esetleg csak egy kávét innánk meg a belvárosban, biztosak lehetünk benne, hogy bőrünk ki lesz téve az UV-sugarak káros hatásainak. Míg a normál bőrtípusú felnőttek átlagosan 20 percet tölthetnek napfényben anélkül, hogy bőrük elkezdjen leégni, addig az igazán érzékeny bőrtípussal rendelkezők már egy 3 perces séta alatt is károsodást szenvedhetnek. Az autók és épületek ablaküvegei nem rendelkeznek UV-szűrővel, ráadásul az UV-sugarak nem csak közvetlen, hanem közvetett érintkezés által is – tehát az épületek falairól, a vízről, a homokról vagy az úttestről visszaverődve – égethetik bőrünket.

De mit tehetünk mindennapi védelmünk érdekében?  Az első és legfontosabb dolog, hogy fényvédőkrémet használjunk, méghozzá bőrtípusunknak megfelelőt és faktorszámút. A faktorszám azt jelzi, hogy az adott termék használatával mennyiszer több időt tölthetünk a napon leégés kockázata nélkül, méghozzá ahhoz képest, mint amennyiben nem használnánk azt. A faktorszám és bőrünk leégés-mentesen napon tölthető idejének szorzata lesz az a végső idő, amit a naptej használata mellett leégés nélkül kibírunk. Ez a különböző bőrtípusok esetében más és más, ezért az érzékenyebb, világosabb bőrrel rendelkezőknek mindenképp ajánlott magasabb faktorszámú fényvédőt használniuk, mint a sötétebb, pigmentáltabb bőrűeknek. Attól függetlenül azonban, hogy a belvárosban rohangálunk, vagy egy étterem teraszán üldögélünk, esetleg egy napernyő biztonságot adó árnyékában heverészünk, mindenképp rendszeresen újra kell alkalmaznunk a napkrémet, hiszen a meleg vagy a mozgás miatti izzadás, esetleg fürdőzés, törölközés következtében az könnyen leoldódik bőrünkről.

A naptejen kívül az is fontos, hogy milyen öltözékben vagyunk. A ruházat segítségével bőrünk nagy felületét védhetjük meg az UV-sugaraktól, úgy télen, mint nyáron. Válasszunk nagy bőrfelületet fedő, lenge ruhadarabokat a megfelelő szellőzés érdekében. A sötét szín jobban megszűri az UV-sugarakat, és a sűrűn szőtt anyagokat is preferálhatjuk, ha fényvédelemről van szó.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Skincode Fényvédő és regeneráló nappali arckrém spf 30 - minden bőrtípusra 50ml

    Skincode Fényvédő és regeneráló nappali arck...

    <p>Ez a mattító, könnyú állagú hidratáló krém egyedi Ozone Protecting Complex-et tartalmaz, amely megvédi a bőrt az UVA és UVB sugárzás ártalmas hatásaival szemben, a szennyeződésektől és a szabad gyököktől, védőfátylat képezve a bőrön. A CM-Glucan regenerálja és hidratálja a bőrt egész napon át.</p>

    15 900 Ft

A leégés ugyanakkor nem csak a ’nyilvánvaló’ bőrfelületeket érintheti. Fejbőrünk vagy ajkaink ugyanúgy károsodhatnak a napfénytől, mint arcbőrünk. A kalapok, sapkák viselése már egészen pici kortól ajánlott erős napfényben akárcsak egy városi séta alatt is, mivel nem minden napernyő készül UV-szűrővel ellátott anyagból, így sajnos akkor sem vagyunk biztonságban, ha egy kávézó árnyékolt teraszán szürcsölgetjük a hűsítő limonádét.