Aranyér – Tények és tévhitek

2019. október 5.

Kapcsolódó tünetek:

aranyér

Az aranyér népbetegségként van számon tartva, ennek ellenére rengeteg tévhit kering róla, melyek közül összegyűjtöttük a leggyakoribbakat. Ezek mellett természetesen a legfontosabb tények közléséről sem feledkezünk meg.

Aranyér – Tények és tévhitek

Aranyér – Tények és tévhitek

Következzenek a legelterjedtebb tévhitek

  1. Csak túlsúlyos embereknél fordul elő

Ez az állítás nem igaz, ugyanis az aranyér nem válogat a sovány és a túlsúlyos emberek közt. Azonban azt is meg kell említenünk, hogy az a személy, aki több kilót cipel magán, nagyobb eséllyel fog szembesülni ezen betegség kellemetlen tüneteivel, ugyanis a túlsúly következtében nagyobb nyomás nehezedik a végbélre, ez pedig okozhat aranyeret.

  1. Csak az időseknek vannak aranyeres panaszaik

Ez szintén nem igaz, ugyanis a rektális vizsgálatokon áteső harminc év felettiek 70 százalékának van aranyere, azonban a vizsgálat időpontjakor nem mindenki tapasztalja még a betegséggel járó kellemetlen panaszokat.

  1. A kemény bicikliülés, illetve az ülésfűtés okozhatnak aranyeret

Ez egy hatalmas tévedés! A kemény kerékpárülésnek és az ülésfűtésnek semmi közé az aranyér kialakulásához. Sőt mi több, a biciklizés beiktatása a mindennapokba sokkal inkább ajánlott, hiszen a rendszeres mozgásnak rengeteg pozitív hatása van.

  1. Csak a mindennapos székletürítés normális

Ez nem igaz! Az emberek nagyon különbözőek: míg egyesek akár naponta háromszor végzik el szükségleteiket, addig mások lehet, hogy csak három naponta egyszer. Annyi azonban biztos, hogy a székrekedés fokozza a panaszokat.

  1. A hashajtó enyhíti a panaszokat

Ez egy óriási tévedés, sőt mi több, ha nem szükséges, akkor inkább kerüljük ezeket a készítményeket, ugyanis hatásukra lelassulhat a bélműködés, ezáltal pedig súlyosbodhatnak az aranyeres panaszok.

Lássuk a tényeket!

  1. Várandósság során könnyen kialakulhat

Azért lesz sok terhes nőnek aranyere, mert a növekvő méh és a magzat megnöveli a hasüregi nyomást, aminek következtében a környező erekre is nagyobb nyomás helyeződik, így pedig pangás alakul ki a végbélnél. Ezen kívül tovább rontja a helyzetet, hogy a kismamák gyakran szenvednek székrekedéstől, továbbá a szülés is „kedvez” az aranyér kialakulásának.

  1. A WC papíron talált vér aranyeret jelez

Tudni kell, hogy a gyulladt aranyeres csomók szoktak vérezni, amit legtöbbször székletürítés során észlelnek az érintettek. A vér mellé gyakran fájdalom is társul. Azonban nem csak az aranyér lehet felelős a vérzésért, tehát vérzés esetén feltétlenül javasolt a részletes kivizsgálás.

  1. A mozgás jótékonyan hat

Aranyér esetén sose kerüljük a testmozgást! A rendszeres sportolás nem csupán a megelőzésben játszik fontos szerepet, de a kezelésben is. Persze azért vannak olyan mozgásformák, melyeket ajánlott kerülni – ilyenek például a hasizom gyakorlatok, illetve a súlyemelés.

  1. Bármilyen korban kialakulhat

Tény, hogy az idősebb korosztálynál sokkal gyakrabban fordul elő, ennek ellenére ez nem azt jelenti, hogy egy fiatal sem küzd aranyérrel. A gyakori ülőmunka, a kevés testmozgás, a kevés folyadékbevitel és a rostszegény táplálkozás mindegyike vezethet aranyérhez.

  1. A székrekedés a fő kiváltó ok

Tény, hogy a legtöbb esetben a gyakori székrekedés okozza az aranyér kialakulását, ez az állapot azonban általában a rostszegény táplálkozásra és a kevés folyadékfogyasztásra vezethető vissza.

aranyérműtét

Mikor van szükség aranyérműtétre?

Az aranyér stádiumától függően a kezelés sokféle lehet és gyakran elég a gyógyszeres, házi gyógymódokkal kiegészített változat. Ám az is előfordul sajnos, hogy műtétre van szükség. Mi történik ilyenkor és milyen formái vannak?

Aranyér várandósság alatt - 6 bevált módszer a megelőzésére

Aranyér várandósság alatt – 6 bevált módszer a megelőzésére

Alábbi tippjeink abban segítenek, hogy egyáltalán ne alakuljon ki aranyerünk, vagy ha már megjelent, akkor minél gyorsabban megszabadulhassunk tőle.

Az aranyérbetegségről

Az aranyérbetegség egy igen gyakori, kellemetlen kórkép. Zavarhatja a mindennapi tevékenységünket, sőt akár lehetetlenné is teheti azt.

Összes cikk Visszér, aranyér témában