Anyajegyek – hogyan ismerjük fel, ha veszélyes?

2018. június 27.

Mindenkinek van belőle, néhányaknak kevesebb, másoknak szinte megszámlálhatatlan. Bár kialakulásukban a genetika is szerepet játszik, életmódunk nagyban alakítja állapotukat és számaikat, és nem mindegy, mennyire vigyázunk rájuk.

Anyajegyek

Anyajegyek

Anyajegyek a nagy mennyiségben tömörült pigmentsejtek helyén alakulnak ki, legtöbbször barna vagy fekete színűek. Bár már születésünkkor is lehetnek bőrünkön, és genetikai adottságaink befolyásolják mennyiségüket, színüket és alakjukat, többségük életünk során, főként a nappal való érintkezés miatt alakul ki. Általánosságban elmondható, hogy az örökletesen világos bőrű embereknek több anyajegye van, azonban a napsugárzáshoz való hozzáállásunknak és a fényvédelemre fordított figyelmünknek nagy szerepe van anyajegyeink kinézetének és mennyiségének alakulásában. Kutatások szerint számukat főként a gyermekkorban direkt – védekezés nélkül – napfényen töltött idő befolyásolja a legjobban.

Anyajegyeink mérete változó, de leginkább a néhány milliméteres átmérő a jellemző rájuk. Felszínük lehet egyenetlen vagy sima, alakjuk szabályos vagy szabálytalan, és akár szőrszál is nőhet bennük. Azonban közös pont minden anyajegy esetében, hogy határaik élesek, és színük vagy felszínük eltér az őket körülvevő bőr felületétől. Ez az egyik tulajdonság, amely elkülöníti egymástól a közönséges anyajegyet, az atípusos anyajegyet és a melanómát. Két utóbbi esetében a pigmentált részek határai inkább elmosódottak, szabálytalanok, fokozatosan olvadnak bele környezetükbe. A melanóma és a közönséges anyajegy azokon a testfelületeken gyakoribb, melyeket többet ér a napsugárzás, azonban az atípusos anyajegyek esetében ez nem mondható el. További különbség, hogy míg a közönséges anyajegyek nagy része gyermekkorban és a fiatal felnőttkor alatt jelenik meg, addig a másik két forma kialakulása az életkor előre haladtával válik valószínűbbé: közönséges anyajegyből egy személyen általában 10-20 található, míg az atípusos fajtából akár száznál is több lehet jelen.

A bőrrák kialakulása szempontjából legveszélyeztetettebb emberek azok, akik nagyon sok, akár több, mint 40 anyajeggyel rendelkeznek, illetve azok, akiknek szűk családi körében már előfordult a betegség. A veszélyes anyajegyek észrevételének és a bőrrák elkerülésének legfontosabb pillérei a megelőzés és a rendszeres önvizsgálat. A fényvédelem fontosságáról és a védelem nélküli napozás és szoláriumozás veszélyeiről remélhetőleg egyre többen értesülnek, azonban a valódi odafigyelés, úgy néz ki, még nem épült be a többség mindennapjaiba. Mindig használjunk bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú fényvédő krémet napi szépségápolási rutinunk során, és óvakodjunk az erős UV sugárzástól délelőtt 10 és délután 4 óra között.

A veszélyes anyajegyek azok, amelyek aszimmetrikus alakúak, elmosódott határúak, többszínűek, 5 milliméternél nagyobbak, vagy változáson mennek keresztül. Rendszeresen nézzük végig anyajegyeinket, a számunkra gyanúsnak tűnőkre pedig különösen figyeljünk oda, és ha változást tapasztalunk színükben, formájukban, felületükben, határaikban vagy méretükben, forduljunk orvoshoz. Akkor is rögtön keressük fel bőrgyógyászunkat, ha valamelyik anyajegyünk fájni, viszketni vagy vérezni kezd, esetleg begyullad vagy kifekélyesedik. Ha sok anyajeggyel rendelkezünk, a rendszeres szűrővizsgálat kötelező a bőrrák megelőzésének érdekében. Tartsuk észben, hogy a kulcs mindig a korai felfedezés és kezelés, hiszen a kezdeti stádiumban észrevett bőrrák gyógyulási aránya majdnem 100 százalék.

Kulcsszavak: ,