Alternatív gyógymódok

Alternatív gyógymódok

Test és lélek kezelése

Az ilyen típusú kezelések célja, hogy támogassák az elme testfunkciót és tünetbefolyásoló képességét. Ezek az eljárások tartalmazhatnak meditációt, hipnózist, relaxációt vagy vizualizációt.

  • A relaxáció segít csilapítani a krónikus fájdalom okozta kellemetlenségeket.
  • A vizualizáció egyfajta fájdalomellenőrző megoldás. Próbálja ki: hunyja be a szemét, majd képzelje el a fájdalmat, adjon neki formát, színt, méretet és mozgást. Ezt követően változtassuk meg ezt a képet, kellemesebb elképzeléssé.
  • Érdemes fájdalomnaplót vezetni az epizódokról, az azt kiváltó tényezőkről és legfőképp arról, mi enyhítette azt.
  • Az elektromiofágiás (EMG) biofeedback-kel megtanulhatjuk megtanulni, szabályozni, sőt, befolyásolni a különféle testi folyamatokat.
  • A relaxációs technikák (meditáció, jóga) enyhítik a stresszel járó fájdalmat, amennyiben rendszeresen gyakorolja azokat.

Akupunktúra és krónikus fájdalom

Az akupunktúráról azt gondolják, hogy endorfinok kibocsátásával csökkenti a fájdalomérzetet. Sok akupunktúrás pont az idegek közelében helyezkedik el. Ezen idegek stimulálása tompa fájdalmat okoz az izomban, a stimulált izom üzenetet küld az agynak, ez endorfinfelszabadulást okoz, így blokkolva a fájdalomüzenet agyba történő jutását.

Az akupunktúra hasznos kísérő terápiája lehet számos fájdalomkezelési terápiának.

Kiropraktika és masszázs

A hátfájás talán leggyakrabban előforduló, nem sebészi kezelési megoldása a kiropraktika, ám azt fontos megjegyezni, hogy hatékonyságát a krónikus hát-és nyakfájás esetén klinikai vizsgálatok nem támasztják alá meggyőzően.

A masszázst szintén leginkább hát-és nyaki problémák kezelésére használják. Csökkenti a stressz okozta feszültséget azáltal, hogy fokozza az adott terület vérellátását. A masszázs ígéretes alternatíva lehet a hátfájás kezelésére, azonban végső következtetést a hatékonyságával kapcsolatosan még nem lehet levonni, az ezzel kapcsolatos tanulmányok hiányosak.

Terápiás érintés és reiki

Ezekről a kezelésekről azt mondják, aktiválják az szervezet öngyógyító folyamatait, ezáltal csökkentik a fájdalomérzetet. Ezekhez a technikákhoz nem szükséges tényleges fizikai kontaktus, noha fizikai közelséggel járnak a szakember és páciens között.

Egyre általánosabb nézet, hogy ezek a kezelési módok jótékony hatásúak és különösebb mellékhatással nem járnak, viszont a hatékonyságukról végleges következtetést még nem lehet levonni, a tanulmányok alacsony száma miatt.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink