Allergiás szempanaszok

2014. augusztus 19.

Az allergiás megbetegedésben szenvedők száma évről évre gyarapszik.

 

allerg_szemp301A kellemetlen, krónikus kórkép egyaránt jelentkezhet gyermek- és felnőttkorban is. Tévedés azt gondolni, hogy ha gyermek- illetve serdülőkorban nem kezdődtek meg az allergiás panaszok, akkor egy életre elkerültük a bajt: nagyon sok esetben a felnőttkor közepén, hirtelen a semmiből előteremve kezdődnek a jól ismert jelenségek.

Az allergiás megbetegedés hátterében több tényező szerepét bizonyították már, az örökletes hajlamon kívül a környezetünkben egyre nagyobb számban fellelhető, legkülönfélébb allergének kiváltó, potencírozó hatása is jól ismert: igazolt tény, hogy akinek a felmenői között allergiás betegek fordultak elő, azok az átlag populációhoz képest nagyobb kockázattal bírnak a kór kialakulása szempontjából.

Az allergia számos formában jelentkezhet, az allergének (allergiás reakciót kiváltó anyagok) a tápcsatornán, a bőrön, a nyálkahártyákon, illetve a légutakon keresztül irritálhatják a szervezetet. A szemünket borító kötőhártya ugyancsak képes a különféle allergének jelenlétére „reagálni”. Az allergiában szenvedők számára jól ismertek a jellegzetes tünetek: gyakori tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás, a szemek viszketése, könnyezése. Nem ritka a kötőhártya gyulladásos állapotának kialakulása sem, mely helyi vérbőséggel, és erős viszketéssel társul. Súlyosabb esetben homályos látással, és akár a szemhéjak duzzanatával is szövődhet. Fontos itt megjegyezni, hogy a szem ilyen típusú gyulladása – ellentétben a vírusos, vagy bakteriális jellegű gyulladásokkal – nem fertőző állapot, így a beteg közösségből való kiemelése nem indokolt. (A kettőt segít elkülöníteni, hogy míg az allergiás forma rendszerint egyszerre kezdődik mindkét oldalon, addig a fertőzéses eredetű először az egyik, majd a másik szemet érinti; illetve, hogy a bakteriális formáknál sok esetben bőséges, gennyes váladéktermelődés is kialakulhat.)

Attól függően, hogy mi a kiváltó ágens, a gyulladásos szempanaszok fennállásának, jelentkezésének „görbéje” igen változatos lehet: nem mindegy például, hogy az illető a háziporatkára, vagy csupán a virágzó mogyóróra érzékeny.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Systane Complete lubrikáló szemcsepp 10ml

    Systane Complete lubrikáló szemcsepp 10ml

    <p>A szemszárazság okozta égő érzés és irritáció átmeneti enyhítésére. Nyugtat, hidratál és segít a helyreállításban. Alkalmazható a kontaktlencse behelyezése előtt és kivételét követően. A képen látható termék gyógyászati segédeszköz.</p>

    5 299 Ft

Már ismert allergiás egyénnél a diagnózis elég egyszerű, míg a friss eseteknél ezt nagyban megkönnyíthetik az esetlegesen fennálló egyéb panaszok, valamint az illető családi és egyéni kórelőzménye. Vérből, illetve a bőrön végzett allergiatesztek segíthetik felderíteni a bűnös ágenst. Tekintettel arra, hogy az allergiás eredetű szempanaszok igen kellemetlenek, esetenként kínzóak lehetnek, az allergia oki kezelésén túl, minden esetben szükség van lokális (helyi) terápiára is. Ezek rendszerint antihisztamin, gyulladáscsökkentő, esetleg szteroid-, vagy egyéb, speciálisan az allergiás folyamat mechanizmusát befolyásoló hatóanyagtartalmú tartalmú szemcseppek, melyek meghatározott ideig történő alkalmazásával sokat tehetünk a gyulladásos tünetek enyhítése érdekében.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.