Allergia vagy nátha?

2016. október 26.

Nehéz eldönteni, vajon allergiás tünetekről, vagy egy egyszerű nátháról van-e szó. Orrdugulással járhat mindkettő.

Nátha vs. allergia: segítenek a tünetek

allergia_vagy_natha_nk

A közönséges náthát leggyakrabban különböző vírusok okozzák, melyek cseppfertőzés útján szóródnak szét, és támadják meg áldozataikat. A fertőződést követő néhány nap múlva torokkaparás, orrdugulás, esetleg levertség, gyengeség, fáradékonyság jelentkezhet, nem ritkán hőemelkedéssel kísérve. Elkezdődik az orrjáratokból (rendszerint előbb az egyik, majd a másik) a vizes orrfolyás, gyakori tüsszentésekkel karöltve. Ilyenkor fizikai kímélet, vény nélkül elérhető orrcseppek / orrspray-k, forró italok használata, bő folyadékfogyasztás, C vitamin, és egyéb „házi praktikák” segíthetnek a tünetek enyhítésében. A patikikákban dolgozó gyógyszerészek segítenek az óriási választékból a leginkább személyre szabott kombinációt kiválasztani.

Nagy általánosságban, a nátha körülbelül egy hét alatt lecseng, a tünetek fokozatosan enyhülnek, majd teljesen megszűnnek, a beteg panaszmentessé válik. Előfordulhat azonban a kórfolyamat elhúzódása, esetleges bakteriális felülfertőződés (láz, köhögés, sárgás-zöldes orrváladékozás), hörghurut, arcüreg-, középfülgyulladás, esetleg tüdőgyulladás, melyek mindenképpen szakorvosi konzultációt igénylő állapotok.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Az allergiás betegeknél ezek a légúti tünetek szintén megfigyelhetők (az orrjáratok rendszerint egyszerre érintettek), és egyéb jellegzetességek is társulhatnak, mint például szemviszketés, kötőhártyagyulladás, szemhéjduzzanat. Nem egy esetben, tipikusan száraz, viszkető bőrrel is rendelkeznek, és többen közülük fulladnak, szárazon köhögnek. Az allergiás beteg tünetei azonban nem enyhülnek egyetlen hét alatt: hetekig, hónapokig is elhúzódhatnak, hol erősebb, hol gyengébb intenzitással. A szokásos, vény élkül elérhető szerek nem segítenek tartósan állapotukon, ami szintén elkülönítő jel lehet.

Az allergiában szenvedő egyéneknél gyakori a pozitív családi kórtörténet: kicsit mélyebbre ásva, kiderülhet, hogy a rokonok, családtagok között több, ismert allergiás beteg is van.
Szinte minden kiválthat allergiás tüneteket az arra érzékeny egyénnél, mégis a leggyakrabban bizonyos növényfélék, állati szőrök, poratka és ételféleségek okozzák a panaszokat. A rendkívül gyakori pollenallergiások tünetei szezonális ingadozást mutatnak: az adott növény virágzása idején felerősödnek a tünetek, míg télen, késő ősszel szinte teljesen megszűnnek. Ezzel szemben, például a háziporatka-allergia egész évben, folyamatosan kellemetlenséget okozhat.

Elhúzódó orrváladékozás, szemviszketés, tüsszögés, esetleg nehezített légzés esetén érdemes tehát mihamarabb szakorvoshoz fordulni

Életmódtippek asztmásoknak a könnyebb mindennapokért

Az asztma Magyarországon nagyon sok embert érint, legyen szó enyhébb vagy súlyosabb változatáról. Ez a betegség, vagy inkább tünetegyüttes elhanyagolva megnehezíthet az életünket, ám ha néhány dologra odafigyelünk, sokkal könnyebbé tehetjük a mindennapokat!

Allergiája van? Szénanáthától szenved tavasszal és egész nyáron?

5 természetes módszer, amely segít a szénanátha és az allergiás tünetek enyhítésében.

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Allergiás? Ezekre nagyon figyeljen oda az ünnepek alatt!

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerje az asztmát!