Allergia vagy nátha?

2016. október 26.

Nehéz eldönteni, vajon allergiás tünetekről, vagy egy egyszerű nátháról van-e szó. Orrdugulással járhat mindkettő.

Nátha vs. allergia: segítenek a tünetek

allergia_vagy_natha_nk

A közönséges náthát leggyakrabban különböző vírusok okozzák, melyek cseppfertőzés útján szóródnak szét, és támadják meg áldozataikat. A fertőződést követő néhány nap múlva torokkaparás, orrdugulás, esetleg levertség, gyengeség, fáradékonyság jelentkezhet, nem ritkán hőemelkedéssel kísérve. Elkezdődik az orrjáratokból (rendszerint előbb az egyik, majd a másik) a vizes orrfolyás, gyakori tüsszentésekkel karöltve. Ilyenkor fizikai kímélet, vény nélkül elérhető orrcseppek / orrspray-k, forró italok használata, bő folyadékfogyasztás, C vitamin, és egyéb „házi praktikák” segíthetnek a tünetek enyhítésében. A patikikákban dolgozó gyógyszerészek segítenek az óriási választékból a leginkább személyre szabott kombinációt kiválasztani.

Nagy általánosságban, a nátha körülbelül egy hét alatt lecseng, a tünetek fokozatosan enyhülnek, majd teljesen megszűnnek, a beteg panaszmentessé válik. Előfordulhat azonban a kórfolyamat elhúzódása, esetleges bakteriális felülfertőződés (láz, köhögés, sárgás-zöldes orrváladékozás), hörghurut, arcüreg-, középfülgyulladás, esetleg tüdőgyulladás, melyek mindenképpen szakorvosi konzultációt igénylő állapotok.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Inaller 5 mg filmtabletta 30x

    Inaller 5 mg filmtabletta 30x

    <p>Az Inaller filmtabletta csillapítja az allergiás nátha (az orrjáratok allergia, pl. szénanátha vagy poratka-allergia által okozott gyulladásának) tüneteit felnőtteknél és 12 éves vagy ennél idősebb serdülőknél. Ezek közé a tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás és orrviszketés, a szájpad és a szem viszketése, a kötőhártya vérbősége és a könnyezés.</p>

    2 249 Ft

Az allergiás betegeknél ezek a légúti tünetek szintén megfigyelhetők (az orrjáratok rendszerint egyszerre érintettek), és egyéb jellegzetességek is társulhatnak, mint például szemviszketés, kötőhártyagyulladás, szemhéjduzzanat. Nem egy esetben, tipikusan száraz, viszkető bőrrel is rendelkeznek, és többen közülük fulladnak, szárazon köhögnek. Az allergiás beteg tünetei azonban nem enyhülnek egyetlen hét alatt: hetekig, hónapokig is elhúzódhatnak, hol erősebb, hol gyengébb intenzitással. A szokásos, vény élkül elérhető szerek nem segítenek tartósan állapotukon, ami szintén elkülönítő jel lehet.

Az allergiában szenvedő egyéneknél gyakori a pozitív családi kórtörténet: kicsit mélyebbre ásva, kiderülhet, hogy a rokonok, családtagok között több, ismert allergiás beteg is van.
Szinte minden kiválthat allergiás tüneteket az arra érzékeny egyénnél, mégis a leggyakrabban bizonyos növényfélék, állati szőrök, poratka és ételféleségek okozzák a panaszokat. A rendkívül gyakori pollenallergiások tünetei szezonális ingadozást mutatnak: az adott növény virágzása idején felerősödnek a tünetek, míg télen, késő ősszel szinte teljesen megszűnnek. Ezzel szemben, például a háziporatka-allergia egész évben, folyamatosan kellemetlenséget okozhat.

Elhúzódó orrváladékozás, szemviszketés, tüsszögés, esetleg nehezített légzés esetén érdemes tehát mihamarabb szakorvoshoz fordulni

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.