Alacsony vérnyomás?

2016. október 28.

Kapcsolódó tünetek:

alacsony vérnyomás

Ha a vérnyomásérték átlagosan 100/60 Hgmm alatti, alacsony vérnyomásról beszélünk.

Milyen problémákat okozhat az alacsony vérnyomás?

alacsony_vernyomas301

Összességében elmondható, hogy „szerencsésebbek”, akiknek alacsony a vérnyomásuk, mint a magas vérnyomás által érintettek, mert az előbbiek várható élettartama magasabb.

Azt viszont tudni kell, hogy rendkívül alacsony vérnyomás esetén olyan kellemetlen tünetek léphetnek fel, mint az émelygés, szédülés, ájulás. Az esetek zömében ezek kezelést nem igényelnek, de ha a panaszok tartósan fennállnak, ki kell vizsgálni, milyen kiváltó tényezők állnak a háttérben.

Az alacsony vérnyomás okai

A perctérfogat csökkenhet rendellenesen működő szívbillentyű, szívritmuszavar, tüdőembólia, illetve szívinfarktus okozta szívizom-károsodás, de felléphet kiszáradás vagy masszív vérzés következtében is.

Leeshet a vérnyomás az erek túlzott mértékű kitágulása miatt (vérmérgezés kapcsán fellépő keringési rendellenesség), anafilaxiás sokk (súlyos allergiás reakció), kánikula, láz, idegrendszeri elváltozások és gyógyszer mellékhatás következtében is. Várandós nőknél viszonylag gyakori az alacsony vérnyomás.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Milyen gyógyszer okozhat alacsony vérnyomást?

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak alacsony vérnyomást, így az antidepresszánsok, a vízhajtók, és az olyan készítmények, amelyek tágítják a vérereket.

Az alacsony vérnyomás kezelése

Hogy az alacsony vérnyomást kell-e kezelni, attól függ, hogy milyen kiváltó tényezők állnak a hátterében. Ha gyógyszerszedés váltotta ki, akkor a kezelőorvos másik készítményt írhat fel, vagy módosíthat az adagoláson.

A szédülés és az ájulás fiataloknál – csak akkor, ha nincsenek szívproblémáik! – legtöbbször nem aggodalomra okot adó tünetek, idősebbeknél viszont már súlyosabb problémákra is utalhatnak.

Kerülni kell azokat a tevékenységeket, amelyek előidézik a tüneteket

  • a hirtelen felállást,
  • túl forró zuhany vételét
  • a sokáig tartó mozdulatlan fekvést,
  • figyelni kell a kellő mennyiségű folyadék bevitelére.