Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

2018. május 28.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

A legújabb kutatások szerint a pacsirták hosszabb ideig élnek, mint az éjjeli baglyok.

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

Korábban a szakértők úgy találták, hogy ez utóbbi csoport nagyobb arányban szenved metabolikus diszfunkciókban, mely szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát hordozza. Egy friss tanulmány pedig újabb eredményekkel szolgál az éjszakázókat fenyegető magasabb mortalitási veszélyekről.

A tanulmány alapja egy kérdőív volt, melyet 433.268 ember töltöttek ki a 38-73 éves korosztályokból. A résztvevőket arra kérték, hogy sorolják be magukat a következő kategóriák valamelyikébe: határozott reggeli típus, mérsékelt reggeli típus, mérsékelt esti típus és határozott esti típus.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A kutatás szerint azoknak az éjszakai baglyoknak, akik megpróbálnak a reggel központú életvitelbe beilleszkedni. negatív egészségügyi következményekkel kell számolniuk. Ők olyan biológiai órával rendelkeznek, mely nem alkalmas erre. A genetikai tényezőktől eltekintve ezt a jelenséget a helytelen étkezési szokásokhoz, a testmozgás hiányához, a pszichés stresszhez és az alkoholfogyasztáshoz, valamint kábítószer-használathoz lehet kapcsolni.

Az eredmények azt mutatták, hogy az esti típusoknál 10%-kal nagyobb az elhalálozás esélye, mint azoknál, akik reggel aktívak. Előbbiek magasabb kockázatot mutatnak ki a cukorbetegség, valamint a pszichológiai és neurológiai rendellenességek kialakulásánál.

A kutatók szerint megoldás jelenthetne a problémára, ha a munkáltatók rugalmasabban kezelnék a különböző típusú munkavállalókat, és hajlandóak lennének változtatni a munkarendeken. Hagyni kellene az éjjeli baglyokat éjszaka dolgozni, hiszen sokkal minőségibb munkavégzésre képesek abban a napszakban.

Azoknak az esti típusú embereknek, akiknek különböző okok miatt változtatniuk kell a napirendjükön, az orvosok azt ajánlják, hogy az esti órákban – főleg az elalvás előtti pillanatokban – tartózkodjanak a szociális média és az okos telefonok használatától. Törekedjenek a természetes fény használatára, és felkeléskor is hagyják, hogy “hasukra süssön a nap”.

Bizonyított a nőknek több alvásra van szükségük

Bizonyított: a nőknek több alvásra van szükségük

Most már tudományos bizonyíték is alátámasztja, hogy a nőknek magasabb az alvásigénye, mint férfi társaiknak. De miért is pontosan?

Álmatlanság kezelése függőség nélkül

Az álmatlanság kezelése függőség nélkül

Az álmatlanság – vagy más néven insomnia – gyötrő jelensége ellen nem csak gyógyszerekkel védekezhet. Természetes megoldások is léteznek rá, melyek nem okoznak függőséget.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában