Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

2018. május 28.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

A legújabb kutatások szerint a pacsirták hosszabb ideig élnek, mint az éjjeli baglyok.

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

Korábban a szakértők úgy találták, hogy ez utóbbi csoport nagyobb arányban szenved metabolikus diszfunkciókban, mely szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát hordozza. Egy friss tanulmány pedig újabb eredményekkel szolgál az éjszakázókat fenyegető magasabb mortalitási veszélyekről.

A tanulmány alapja egy kérdőív volt, melyet 433.268 ember töltöttek ki a 38-73 éves korosztályokból. A résztvevőket arra kérték, hogy sorolják be magukat a következő kategóriák valamelyikébe: határozott reggeli típus, mérsékelt reggeli típus, mérsékelt esti típus és határozott esti típus.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A kutatás szerint azoknak az éjszakai baglyoknak, akik megpróbálnak a reggel központú életvitelbe beilleszkedni. negatív egészségügyi következményekkel kell számolniuk. Ők olyan biológiai órával rendelkeznek, mely nem alkalmas erre. A genetikai tényezőktől eltekintve ezt a jelenséget a helytelen étkezési szokásokhoz, a testmozgás hiányához, a pszichés stresszhez és az alkoholfogyasztáshoz, valamint kábítószer-használathoz lehet kapcsolni.

Az eredmények azt mutatták, hogy az esti típusoknál 10%-kal nagyobb az elhalálozás esélye, mint azoknál, akik reggel aktívak. Előbbiek magasabb kockázatot mutatnak ki a cukorbetegség, valamint a pszichológiai és neurológiai rendellenességek kialakulásánál.

A kutatók szerint megoldás jelenthetne a problémára, ha a munkáltatók rugalmasabban kezelnék a különböző típusú munkavállalókat, és hajlandóak lennének változtatni a munkarendeken. Hagyni kellene az éjjeli baglyokat éjszaka dolgozni, hiszen sokkal minőségibb munkavégzésre képesek abban a napszakban.

Azoknak az esti típusú embereknek, akiknek különböző okok miatt változtatniuk kell a napirendjükön, az orvosok azt ajánlják, hogy az esti órákban – főleg az elalvás előtti pillanatokban – tartózkodjanak a szociális média és az okos telefonok használatától. Törekedjenek a természetes fény használatára, és felkeléskor is hagyják, hogy “hasukra süssön a nap”.

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

Persze legtöbbünknek megvannak a biológia órákon tanult alapok a női szervezetről és működéséről, azonban van néhány érdekes, amit biztosan nem tanítottak meg az iskolapadban. Mutatjuk is az 4 legizgalmasabb tudnivalót a női testről.

5 újévi fogadalom az egészségünkért

5 újévi fogadalom az egészségünkért

A 2019-es évből már csak pár nap van hátra, ilyenkor pedig mindenki elkezd azon gondolkozni, hogy min kellene változtatnia jövőre. Legtöbben az egészségünkért szeretnénk többet tenni, így lássunk 5 ezzel kapcsolatos újévi fogadalmat.

Indítsuk jól a napot! 5 lépés a boldog ébredésért

Indítsuk jól a napot! 5 lépés a boldog ébredésért

Sokaknak okoz problémát a reggeli felkelés, de a kevés alváson túl a motiváció hiánya is hozzájárulhat a morgós reggelekhez. A vidám ébredés érdekében mutatunk néhány módszer arra, hogyan zárjuk és kezdjük a mindennapokat.

Az emberi test 5 megoldatlan rejtélye

Az emberi test 5 megoldatlan rejtélye

Egész életünket a testünkben éljük le, ennek ellenére rengeteg olyan dolog van az emberi szervezettel kapcsolatban, amiről keveset tudunk. Az alábbi kérdések talán a leggyakoribbak.

Ásítás és sírás – Itt a kapcsolat

Ásítás és sírás – Értsük meg jobban!

A tudomány jelenlegi állása mellett különösnek tűnhet, hogy több olyan általános jelenséggel is gondban vannak a kutatók, melyek meghatározzák a mindennapjainkat. A mai napig nincs egyértelmű magyarázat például a sírásra és az ásítás kapcsolatára.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában